„Perindopril” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
(Helyesírási hibák, elírások kijavítása)
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
a
{{gyógyszeresdoboz
|IUPACnév = 1-[2-(1-ethoxycarbonylbutylamino) propanoyl] -2,3,3''a'',4,5,6,7,7''a''- octahydroindole-2-carboxylic acid
|Kép = Perindopril.svg
|Méret = 180
|Alkalmazás =
}}
A '''perindopril''' (Coversyl) egy hosszú hatású [[ACE-gátló]]<ref>{{Cite web|url=http://www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/index.php?action=show_details&item=23272|title=Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet|accessdate=2017-09-14|work=www.ogyei.gov.hu|language=hu}}</ref> gyógyszer.
A hatása 24 órán keresztül tart.
 
== Ellenjavallatok ==
 
:Túlérzékenység valamely összetevőre vagy egyéb ACE-gátlóra;
:[[Angiotenzin|ACE]] gátló alkalmazásával összefüggő angioneurotikus oedema a kórelőzményben (pl. méhcsípésre adott allergiás reakció is okozhat ilyet!);
:Laktáció (szoptatás);
:A [[terhesség]] alatt nem indítható ilyen terápia, tervezett terhesség előtt is javasolt más gyógyszerre váltani.Alkalmazása a terhesség első 3 hónapjában nem javasolt (de nem tiltott!), ha alkalmazása alatt kiderül a terhesség, akkor le kell cserélni.
:Műtét (ha altatást igényel és tervezhető az [[anesztézia]] (altatás) akkor különös gondot kell fordítani a megfelelő volumen(folyadék)pótlásra.
:Tervezett műtét előtt 1 nappal ki kell hagyni. (Ha azonnali műtétre van szükség, akkor annak nem abszolút akadálya, a műtét folyamán keletkező folyadék(vér)veszteség pótlása alapkövetelmény.)
: Gyerek és serdülőkorban alkalmazása nem javasolt, kevés a rendelkezésre álló adat.
: Fokozott óvatosság: magas vérnyomás; renovasculáris hypertonia; idős korban alacsonyabb kezdő dózis szükséges; kardiális dekompenzáció; urémia (ha a GFR 30-60 ml/perc, 2 mg/nap, ha <30 ml/perc, 2mg/nap); anúria (high flux dializáló membránt ne használjanak!); elektrolit eltérések; hipovolémia; hiponatrémia; dehidráció; csökkentett konyhasóbevitel; felszívódási zavar; enteritisz/kolitisz; iszkémiás szívbetegség; agyi vaszkuláris lézió; hipotonia iszkémiás eseményt indukálhat; renosvascularis hypertonia; hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia; szívbillentyű betegség; aortastenosis; kollagenózis; lupus erythematosus; szkleroderma; laktóz-intolerancia
 
== Alkalmazás ==
 
:Essentialis hypertoniában a kezdő adag naponta egyszer (reggel) 4 mg. Ha a vérnyomáscsökkenés nem kielégítő, a dózis egy hónap után napi egyszer 8 mg-ra emelhető.Ha előzetesen diuretikumot kapott a beteg, tünetekkel járó hypotonia alakulhat ki. Ezért a kezelés elkezdése előtt legalább 3 nappal a diuretikum adását abba kell hagyni vagy a perindopril kezelést napi 2 mg-mal kell kezdeni. A terápia kezdetén a diuretikus kezelést - ha lehetséges - átmenetileg fel kell függeszteni. Ha hypotonia jelentkezik, a beteget fekvő helyzetbe kell hozni, és szükség szerint izotóniás konyhasóoldattal végzett intravénás volumenpótlásra is szükség lehet. Az első gyógyszeradag után jelentkező hypotonia nem zárja ki a hypotonia sikeres rendezését követő óvatos gyógyszer-titrációval elérhető hatásos kezelés lehetőségét. Veseelégtelen betegek kezelésekor fontos a vesefunkció szoros, a veseelégtelenség súlyosságának megfelelő monitorozása.
: A nyelvre, glottisra vagy gégére kiterjedő angioödéma halálos lehet. Ilyen esetek sürgősségi ellátásakor, EKG és vérnyomás ellenőrzése mellett azonnal 1 o/oo-es epinefrin subcutan (0,3-0,5 ml) vagy lassú intravénás (lásd a készítmény leírását) adására van szükség. A beteget kórházban 12-24 órán át, illetve addig kell megfigyelés alatt tartani, amíg a tünetek nem szűnnek meg teljesen. ACE-gátló kezelés alatt előfordulhat száraz, inproduktív köhögés, ami a terápia felfüggesztésekor megszűnik.
== Mellékhatások ==
 
: Oligúria, anúria
: Diszpnoe
: Köhögési inger
: Bronchospazmus
: Glottisz görcs, gégeödéma, arcon kifejlődő ödéma
: Hányinger, hányás
: Hasi fájdalom
: Általános gasztrointesztinális tünetek
: Hasmenés
: Székrekedés
: Exantéma
: Pruritusz
: Urtikária
: Fejfájás
: Szédülés
: Étvágytalanság
: Fülzúgás, csengés
: Látási zavar
: Izomhipertenzió
: Izzadás
: Szájszárazság
: Deprimáltság
: CN emelkedés
: Kreatininszint emelkedés
: Hiperkalémia
: Libido csökkenés vagy változás
: Impotencia
: Alvászavar, álmatlanság
: Eritéma multiforme
: Fáradtság
: Paresztézia
: Anémia
: Neutropénia
: Trombocitopénia
: Transzaminázok emelkedése
: Hiperbilirubinémia
: Hemolitikus anémia
: Albuminúria
 
== Készítmények ==

Navigációs menü