„Haller-féle diploma” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a
 
== Előzményei és megkötése ==
<!--
=== Nemzetközi helyzet ===
1684 tavaszán megalakult a [[Szent Liga]], a Habsburg-birodalom, [[Lengyelország]] és a [[Velencei Köztársaság]] törökellenes szövetsége, amelybe I. Lipót Erdélyt is be akarta vonni, I. Apafi Mihály azonban egyrészt bizalmatlanságból, másrészt a reálpolitikai megfontolásból nem fogadta el az ajánlatot. Erdély önállóságát féltve inkább Franciaországgal, illetve a nyugati protestáns országokkal kereste a kapcsolatot.
 
1685-ben I. Lipót ismét kísérletet tett Erdély bevonására; ezúttal [[Antide Dunod]] jezsuita szerzetest küldte el ajánlatával, melynek lényege az volt, hogy az ország elismeri a Habsburg fennhatóságot, lemond az önálló külpolitikáról, viszont megtarthatja privilégiumait és a vallásszabadságot. Egy ilyen értelmű titkos szerződést [[Teleki Mihály]] ugyan aláírt [[Kercisóra|Kercisórán]], de a rendek nem fogadták el. Apafi közben [[Havasalföld]]del kötött Habsburg-ellenes szerződést, és a törökök ellen több győzelmet arató Lengyelországtól várta függetlensége garantálását.
 
{{csonk-szakasz}}
 
=== A bécsi követségnek adott utasítások ===
=== Tárgyalások ===
== Tartalma ==
[[Bethlen Miklós (kancellár)|Bethlen Miklós]] fordításában:{{refhely|Jankovics–Szörényi 2016|: 318. o.}}
#. Apafi fejedelem, mind az [[I. Apafi Mihály|apa]], mind a [[II. Apafi Mihály|fiú]], uralkodjanak Erdélyen halálukig.
#. Haláluk után [[erdélyi országgyűlés|Erdély rendei]] szabadon válasszanak fejedelmet.
#. Vallás, törvények, szabadság, végül is minden egyházi és világi ügy maradjon szabad.
#. Ugyancsak szabadon köthessen az erdélyi fejedelem szövetséget bármely keresztény uralkodóval, hacsak nem az Ausztriai Háznak s a magyar királynak nyilvánvaló kárára.
#. Elismerésképpen a magyar királyoknak {{szám|50000}} birodalmi tallért fizet évente.
#. Amit a töröktől erdélyi fegyver egymaga szerez vissza, maradjon Erdélyé.
#. Ami pedig közösen, vagy egyedül császári fegyverekkel szereztetik vissza Erdélyből és [[Partium|Magyarország hozzátartozó Részeiből]], Erdélynek engedtessék át, de a magyar királyok legfőbb hűbéri jogának sérelme nélkül.
#. [[Temesvár]] és Erdély bevétele előtt Erdély a törökkel nyíltan nem ellenségeskedik, csupán valamelyes gabonával segíti a keresztény hadsereget.
#. [[Kolozsvár]] és [[Déva]] kétharmad részt császári, egyharmad részt erdélyi őrséggel őriztessék a háború végéig, akkor rögtön üríttessék ki és adassék át az erdélyi fejedelemnek.
 
== Utóélete ==

Navigációs menü