„Lótuszfélék” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
{{Sablon:Taxonbar}} terítése, nyolcadik fázis (WP:BÜ), apróbb javítások
a ({{Sablon:Taxonbar}} terítése, nyolcadik fázis (WP:BÜ), apróbb javítások)
}}
[[Kép:Nelumbo lutea blossom.jpeg|right|thumb|Az amerikai lótusz ''(Nelumbo lutea)'' virágai sárgásak–fehéresek.]]
A '''lótuszfélék''' ''(Nelumbonaceae)'' a [[valódi kétszikűek]] ''(Eudicotyledonopsida, Eudicotyledonae)'' [[próteavirágúak]] rendjének ''(Proteales)'' egyik családja. A családba csak egyetlen nemzetség tartozik, a lótusz ''(Nelumbo)'', amelynek két faja ismert: az '''[[indiai lótusz]]''' (''Nelumbo nucifera'' Gaertn.) és az '''[[amerikai lótusz]]''' (''Nelumbo lutea'' Willd.). A családot főképp virágszerkezetük alapján korábban a [[tündérrózsafélék]]kel ''(Nymphaeaceae)'' hozták rokonságba: vagy a tündérrózsafélék egyik alcsaládja volt ''Nelumboideae'' néven, vagy külön családi rangot kapott, de akkor is a tündérrózsák közelében helyezték el őket.
 
A molekuláris [[kladisztika]] eredményei rávilágítottak arra, hogy valójában a csoport nem a tündérrózsákkal áll szoros rokonsági kapcsolatban, hanem a [[platánfélék]]kel ''(Platanaceae)'' és a [[próteafélék]]kel ''(Proteaceae)'', amelyekkel együtt a próteavirágúak rendjébe ''(Proteales)'' vonják. Ezekkel a családoknak nem sok közös [[Morfológia (biológia)|morfológiai]] sajátosságuk akad, így ennek a rendnek a létrehozatala jól bizonyítja a molekuláris kladisztikus [[taxonómia]] előnyeit a hagyományos morfológiai alapú rendszerekhez képest.
 
== Fajok ==
A lótuszfajok már a kréta kor óta ismeretesek, a harmadkorban, főképp az eocénban voltak igazán elterjedtek. Mára csak egy kétfajú nemzetségük maradt.
 
=== Az indiai lótusz ''(Nelumbo nucifera)'' ===
* Borhidi Attila: A zárvatermők fejlődéstörténeti rendszertana, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 1998
* Hortobágy Tibor (szerk.): Növénytan 2., Növényrendszertan és növényföldrajz, Tankönyvkiadó, Bp., 1973
 
{{Taxonbar}}
{{Portál|Biológia}}
 
{{DEFAULTSORT:Lotuszfelek}}
519 526

szerkesztés

Navigációs menü