„Párizs” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
46 bájt hozzáadva ,  1 évvel ezelőtt
→‎Közlekedés: korr, kieg.
(→‎Földrajz: {{építés alatt}} ki)
(→‎Közlekedés: korr, kieg.)
=== Közlekedés ===
{{fő|Párizs közlekedése}}
Párizs nemzetközi közlekedési csomópont, ahol az összes közlekedési mód világszintű minőségben képviseli magát. A város két nagy nemzetközi reptere az [[Orly]] és a [[Párizs-Charles de Gaulle repülőtér|Charles De Gaulle]].
 
A központja [[Franciaország]] vasúthálózatának is, a [[TGV]] járatok innen hálózzák be az egész országot, de ez a kiindulópontja a [[London]] irányába járó [[Eurostar]] és a [[Benelux államok|Benelux]]-államok felé közlekedő [[Thalys]] vonatoknak is.
* [[Paris Gare Saint-Lazare|Gare Saint-Lazare]]
 
Jelentős csomópont maradt az autópálya-hálózatban is, a franciaországi 0 kilométerkő is a városban található (a [[Notre-Dame-székesegyház (Párizs)|Notre-Dame-székesegyház]] előtt), ám az átmenő forgalom számára a várost elkerülő körgyűrű ajánlott, mivel annál beljebb a forgalom óriási és nagyon lassú.
 
A városon belüli tömegközlekedés alapvetően [[párizsi metró|metrón]] történik, amely 14 vonalon jár, és behálózza a város minden pontját. (Bővebben: [[párizsi metró]]) Továbbá sok [[autóbusz]] is gazdagítja a város közlekedését, amelyek a főbb gócpontokat kötik össze legtöbbször igen kanyargós útvonalon. A város határában mostanság több [[villamos]]vonal épült. Az agglomerációval öt RER vonal köti össze Párizst, amelyek egyben a városban gyorsvasútként is szolgálnak. A városi tömegközlekedést a világ legnagyobb hasonló cége, az [[RATP]] üzemelteti.
 
=== Látnivalók ===

Navigációs menü