„Haller-féle diploma” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
16. sor: 16. sor:
| weboldal = <!-- Wikidata: p856 vagy http:// nélkül -->
| weboldal = <!-- Wikidata: p856 vagy http:// nélkül -->
}}
}}
A '''Haller-féle szerződés,''' amely '''Diploma Halleriana, Tractatus Hallerianus''' illetve '''Tractatus Viennensis sive Hallerianus''' néven is ismert, [[I. Lipót magyar király|I. Lipót]] és [[I. Apafi Mihály]] teljhatalmú megbízottjai által 1686. június 28-án kötött titkos szerződés, amelyben [[Erdély]] önlló államként csatlakozott a nemzetközi törökellenes szövetséghez; I. Lipót pedig elismerte a fejedelem jogait, a rendek fejedelemválasztási szabadságát, a négy bevett vallás szabadságát és Erdély szuverenitását. Az Erdélyi Fejedelemség a török betörések veszélye miatt nyíltan nem csatlakozott a törökellenes szövetséghez, de a szerződésben foglalt egyes kötelezettségeit teljesítette, egyes pontok ellen pedig kifogást emelt. Utóbb – a háborús helyzet Bécs számára kedvező alakulása következtében – a [[Habsburg-ház]] érdekeit szolgáló bécsi politikusok igyekeztek a szerződést nem létezőnek minősíteni.
A '''Haller-féle szerződés,''' amely '''Diploma Halleriana, Tractatus Hallerianus''' illetve '''Tractatus Viennensis sive Hallerianus''' néven is ismert, [[I. Lipót magyar király|I. Lipót]] és [[I. Apafi Mihály]] teljhatalmú megbízottjai által 1686. június 28-án kötött titkos szerződés, amelyben [[Erdély]] önlló államként csatlakozott a nemzetközi törökellenes szövetséghez; I. Lipót pedig elismerte a fejedelem jogait, a rendek fejedelemválasztási szabadságát, a négy bevett vallás szabadságát és Erdély szuverenitását. Az Erdélyi Fejedelemség a török betörések veszélye miatt nyíltan nem csatlakozott a törökellenes szövetséghez, de a szerződésben foglalt egyes kötelezettségeit teljesítette, egyes pontok ellen pedig kifogást emelt. Utóbb – mivel a háborús helyzet Bécsnek kedvezően alakult – a [[Habsburg-ház]] érdekeit szolgáló bécsi politikusok igyekeztek a szerződést nem létezőnek minősíteni.


== Előzményei és megkötése ==
== Előzményei és megkötése ==

A lap 2018. július 1., 09:00-kori változata

Haller-féle diploma
Típusakatonai szövetség
Aláírás dátuma1686. június 28.
Aláírás helyeBécs
AláírókI. Lipót magyar király
I. Apafi Mihály
Életbelépés

A Haller-féle szerződés, amely Diploma Halleriana, Tractatus Hallerianus illetve Tractatus Viennensis sive Hallerianus néven is ismert, I. Lipót és I. Apafi Mihály teljhatalmú megbízottjai által 1686. június 28-án kötött titkos szerződés, amelyben Erdély önlló államként csatlakozott a nemzetközi törökellenes szövetséghez; I. Lipót pedig elismerte a fejedelem jogait, a rendek fejedelemválasztási szabadságát, a négy bevett vallás szabadságát és Erdély szuverenitását. Az Erdélyi Fejedelemség a török betörések veszélye miatt nyíltan nem csatlakozott a törökellenes szövetséghez, de a szerződésben foglalt egyes kötelezettségeit teljesítette, egyes pontok ellen pedig kifogást emelt. Utóbb – mivel a háborús helyzet Bécsnek kedvezően alakult – a Habsburg-ház érdekeit szolgáló bécsi politikusok igyekeztek a szerződést nem létezőnek minősíteni.

Előzményei és megkötése

Tartalma

Bethlen Miklós fordításában:[1]

  1. . Apafi fejedelem, mind az apa, mind a fiú, uralkodjanak Erdélyen halálukig.
  2. . Haláluk után Erdély rendei szabadon válasszanak fejedelmet.
  3. . Vallás, törvények, szabadság, végül is minden egyházi és világi ügy maradjon szabad.
  4. . Ugyancsak szabadon köthessen az erdélyi fejedelem szövetséget bármely keresztény uralkodóval, hacsak nem az Ausztriai Háznak s a magyar királynak nyilvánvaló kárára.
  5. . Elismerésképpen a magyar királyoknak 50 000 birodalmi tallért fizet évente.
  6. . Amit a töröktől erdélyi fegyver egymaga szerez vissza, maradjon Erdélyé.
  7. . Ami pedig közösen, vagy egyedül császári fegyverekkel szereztetik vissza Erdélyből és Magyarország hozzátartozó Részeiből, Erdélynek engedtessék át, de a magyar királyok legfőbb hűbéri jogának sérelme nélkül.
  8. . Temesvár és Erdély bevétele előtt Erdély a törökkel nyíltan nem ellenségeskedik, csupán valamelyes gabonával segíti a keresztény hadsereget.
  9. . Kolozsvár és Déva kétharmad részt császári, egyharmad részt erdélyi őrséggel őriztessék a háború végéig, akkor rögtön üríttessék ki és adassék át az erdélyi fejedelemnek.

Utóélete

Jegyzetek

Források