„Koreai naptár” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a lunisolar <> szolunar
form, korr, link+
1. sor: 1. sor:
A koreai naptár egy [[holdnaptár]].
A '''koreai naptár''' egy [[holdnaptár]].


A koreai naptár a [[kínai naptár]]ból származtatható. Bár nem hivatalos naptár, Dél-Koreában a hagyományos koreai naptárat a kormány továbbra is használja. A jelenlegi verzió a kínai Shixian naptár ("siheonnyeok 시헌력 (時 憲 暦)" koreai nyelven) alapul, amelyet [[jezsuita]] tudósok fejlesztettek ki. A koreai naptár a Koreából látható [[Hold]] állásain alapul. néha a naptár egy nappal eltér a hagyományos kínai naptártól, bár az alapul szolgáló szabály ugyanaz. Ennek eredményeképpen az újév napja különbözhet a két ország között, ami 1997-ben történt meg.

A koreai naptár a kínai naptárból származtatható. Bár nem hivatalos naptár, Dél-Koreában a hagyományos koreai naptárat a kormány továbbra is használja. A jelenlegi verzió a kínai Shixian naptár ("siheonnyeok 시헌력 (時 憲 暦)" koreai nyelven) alapul, amelyet viszont jezsuita tudósok fejlesztettek ki. A koreai naptár most a Koreából látható hold állásain alapul, néha a naptár egy nappal eltér a hagyományos kínai naptártól, bár az alapul szolgáló szabály ugyanaz. Ennek eredményeképpen az újév napja különbözhet a két ország között, ami 1997-ben történt meg.


==Forrás==
==Forrás==

A lap 2018. június 30., 21:53-kori változata

A koreai naptár egy holdnaptár.

A koreai naptár a kínai naptárból származtatható. Bár nem hivatalos naptár, Dél-Koreában a hagyományos koreai naptárat a kormány továbbra is használja. A jelenlegi verzió a kínai Shixian naptár ("siheonnyeok 시헌력 (時 憲 暦)" koreai nyelven) alapul, amelyet jezsuita tudósok fejlesztettek ki. A koreai naptár a Koreából látható Hold állásain alapul. néha a naptár egy nappal eltér a hagyományos kínai naptártól, bár az alapul szolgáló szabály ugyanaz. Ennek eredményeképpen az újév napja különbözhet a két ország között, ami 1997-ben történt meg.

Forrás

http://www.lifeinkorea.com/Calendar/holidays.cfm