„Narancsbóbitás kakadu” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
a szigetekenen javítva szigeteken-re
4. sor: 4. sor:


== Előfordulása ==
== Előfordulása ==
Észak-, dél- és délkelet-[[Ausztrália (ország)|Ausztráliában]], [[Tasmania|Tasmaniában]] valamint a partjaik előtti szigetekenen, illetve [[Pápua Új-Guinea|Pápua Új-Guineában]] honos.
Észak-, dél- és délkelet-[[Ausztrália (ország)|Ausztráliában]], [[Tasmania|Tasmaniában]] valamint a partjaik előtti szigeteken, illetve [[Pápua Új-Guinea|Pápua Új-Guineában]] honos.


== Megjelenése ==
== Megjelenése ==

A lap 2018. június 27., 22:15-kori változata

Narancsbóbitás kakadu
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Narancsbóbitás kakadu témájú kategóriát.

A narancsbóbitás kakadu (latinul Cacatua sulphurea citrinocristata) a madarak (aves) osztályának a papagájalakúak (psittaciformes), ezen belül a kakadufélék (cacatuidae) családjába tartozó faj. Nem fenyegetett.

Előfordulása

Észak-, dél- és délkelet-Ausztráliában, Tasmaniában valamint a partjaik előtti szigeteken, illetve Pápua Új-Guineában honos.

Megjelenése

E kakadu testhossza 45-51 centiméter, testtömege a hímeknek 800-900 gramm, míg a tojóknak 810-910 gramm. Tollazata fehér, bóbitája narancssárga.

Életmódja

Nappal aktív; párban vagy nagyobb csapatokban él. Esetenként több száz egyedből is állhat egy csapat. Általában vízközelben marad.

Szaporodása

A költési idő változó. Új-Guineában februárban és márciusban, Ausztráliában a költés augusztus és január közé esik. Az eukaliptuszfák odvába rakja fészkét. Évente egyszer költ, a tojó kettő vagy ritkán három tojást tojik és ezeken mindkét szülő kotlik. A költés 30 napig tart. A fiatal madarak 60-70 nap után repülnek ki.

Mint házikedvenc

A narancsbóbitás kakaduk a csendességükről ismertek, viszont erős személyiségük van és szeretnek játszani és a gazdájukkal lenni. Kíváncsiak és ragaszkodóak, sok törődést igényelnek.

Források