„Natalie Portman” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
202. sor: 202. sor:
* [http://people.com/babies/natalie-portman-welcomes-daughter-amalia/ people.com - megszületett Natalie Portman kislánya]
* [http://people.com/babies/natalie-portman-welcomes-daughter-amalia/ people.com - megszületett Natalie Portman kislánya]


{{Több navbox
{{Oscar-díj a legjobb női főszereplőnek}}
|cím = Natalie Portman díjai
{{Screen Actors Guild-díj a legjobb női főszereplőnek}}
{{Szaturnusz-díj a legjobb női főszereplőnek}}
|lista1 = {{Oscar-díj a legjobb női főszereplőnek}} {{Golden Globe-díj a legjobb színésznőnek (dráma)}} {{Screen Actors Guild-díj a legjobb női főszereplőnek}} {{Szaturnusz-díj a legjobb női főszereplőnek}}
|állapot =

|címstílus =
|listastílus =
}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{portál|Filmművészet||Zsidóság}}
{{portál|Filmművészet||Zsidóság}}

A lap 2018. május 25., 09:32-kori változata

Natalie Portman
Natalie Portman a 2015-ös Cannes-i fesztiválon
Natalie Portman a 2015-ös Cannes-i fesztiválon
Életrajzi adatok
Születési névNeta-Lee Hershlag
Született1981június 9. (42 éves)
Jeruzsálem
HázastársaBenjamin Millepied (2012-)
Gyermekei
  • Aleph Millepied
  • Amalia Millepied
Pályafutása
Iskolái
  • Harvard Egyetem
  • Charles E. Smith Jewish Day School
  • Syosset High School
  • Jeruzsálemi Héber Egyetem
Aktív évek1994–napjainkig
Híres szerepeiMathilda
(Léon, a profi)
Padmé Amidala
(Csillagok háborúja)
Alice Ayres/Jane Jones
(Közelebb)
Eve Hammond
(V mint vérbosszú)
Nina Sayers
(Fekete hattyú)
További díjak

Natalie Portman aláírása
Natalie Portman aláírása

Natalie Portman IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Natalie Portman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Natalie Portman, eredeti nevén Neta-Lee Hershlag (Jeruzsálem, 1981. június 9. –) Oscar- és Golden Globe-díjas izraeli származású amerikai filmszínésznő. Gyermekszínészként kezdte karrierjét a 90-es években, az ezt megelőző években pedig táncolt és modellkedett. Első szerepét a Léon, a profi c. filmben kapta, melyben Jean Reno partnere volt, de az igazi ismertséget az új Csillagok háborúja-trilógia hozta meg számára, melyben Padmé Amidala szenátort alakította. Natalie többször is hangoztatta, hogy "…szívesebben vagyok okos, mint híres", ezért a Csillagok háborúja filmek forgatásával egyidőben a Harvard pszichológia szakán tanult; 2003-ban végzett.[2]

2001-ben Csehov A sirály c. darabjában szerepelt, többek között Meryl Streep, Kevin Kline, és Philip Seymour Hoffman oldalán. 2005-ben a Közelebb c. filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott.

2011-ben a Fekete hattyú c. filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.

Családja

1981-ben született Natalie Hershlag néven, az izraeli Jeruzsálemben egy orvosművész házaspár egyetlen gyermekeként. Édesapja Avner Hershlag termékenységkutató, édesanyja Shelley Stevens. Portman anyai rokonai osztrák és orosz zsidók voltak, apai rokonai Lengyelországban, illetve Romániában éltek, később pedig Izraelbe emigráltak. Apai nagyapjának szülei Auschwitzban haltak meg, romániai születésű dédanyja pedig a britek kémje volt a második világháborúban.[3]

Családja nem sokkal születése után az Egyesült Államokban, többszöri költözködés után New Yorkban telepedett le. Állítása szerint, habár igazán szereti az Egyesült Államokat, mégis Jeruzsálemben érzi igazán otthon magát. Mivel egyedüli gyermek, különösen szoros viszony fűzi őt szüleihez, akik minden premierjén részt vesznek.

2011. június 14-én született meg fia, Aleph. 2012. augusztus 4-én feleségül ment Benjamin Millepied francia koreográfushoz. 2017. február 22-én született meg lánya, Amalia.

Tanulmányai

Portman nagyon jó tanuló volt az iskolában; végig színjelesre teljesített. "A tudományok, az irodalom vagy a nyelvek számomra sokkal izgalmasabbak, és sosem érdekelt, hogy az egyetem választása esetleg kerékbe töri a karriert. Inkább leszek okos, mint filmsztár!"[4], mondta egyszer egy interjúban. Habár elmondása szerint szülei nem voltak vallásosak, mégis egy New York-i zsidó általános iskolába járt. Középiskolai tanulmányait a Syosset Középiskolában végezte. Portman nem tudott elmenni a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak bemutatójára, mivel középiskolai záróvizsgáira készült.[5] Középiskola után beiratkozott a Harvardra, ahol pszichológiát tanult, de hallgatott emellett történelmet, filozófiát és teológiát is. 2003 júniusában diplomázott. A Harvardon a Lowell-ház tagja volt[6], és egyik alkalommal egy cikket írt a Harvard Crimsonba (iskolaújság), egy antiizraeli írásra reagálva.[7] Portman az egyik harvardi professzor asszisztense volt, és (Natalie Hershlag néven) társszerzője volt egy neuropszichológiai cikknek, aminek köszönhetően Erdős-száma 5.[8][9][10][11][12] 2006 márciusában vendégelőadó volt a Columbia Egyetemen, ahol a terrorizmusról tartott előadást, a V mint vérbosszú c. filmje kapcsán. Angol nyelven és héberül[13] folyékonyan beszél, franciául,[14] japánul és németül bizonyos fokig.[15] Nemrég arabul kezdett tanulni.

Személyes meggyőződés és jótékonyság

Portman 8 éves kora óta vegetáriánus és az állatok jogainak szószólója. Nem eszik állati eredetű ételt, és nem visel sem szőrmét, sem tollat, sem bőrt. 2007-ben Portman piacra dobta saját tervezésű cipőit, amelyeket alternatív természetes anyagokból készítenek. A bevételt teljes egészében jótékony célra fordítja, mellyel többek között az állatvédőknek próbál segíteni. Szintén 2007-ben egy hegyi gorillákért folytatott kampány keretében Portman Ruandába utazott, hogy dokumentumfilmet forgasson egy stábbal a gorillákról. A természetfilmet az Animal Planet nevű csatorna sugározta. A munka során Portmannek alkalma nyílt arra, hogy az egyik példányt saját maga nevezze el. Portman a Gukina nevet adta az egyik kisgorillának, ami azt jelenti: játszani.

Portman nagyon sok felé adakozik, de nem a hagyományos értelemben. "Azt az elvet vallom, hogy ne enni adj annak, aki éhes, hanem tanítsd meg halászni." Portman a FINCA - Foundation for International Community Assistance-ot támogatja adományaival. A szervezet egészen új, speciális módon támogatja a szegényeket: kezdőtőkét biztosít számukra, hogy utána saját kisvállalkozásuk segítségével, a maguk erejéből állhassanak talpra. 2007-ben Portman ellátogatott olyan egyetemekre, mint például a Harvard Egyetem, a UCLA, a UC Berkeley, a Stanford, Princeton, New York Egyetem és a Columbia Egyetem. Beszédében arra biztatta a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a Village Banking Campaign-hoz, és adományaikkal támogassák a rászoruló családokat és közösségeket.

Színészi pályafutása

Korai évek

Portman 4 éves korában kezdett el táncolni. 10 éves volt, amikor egy ügynök felfigyelt rá, és modellmunkákat ajánlott neki. Később azonban rádöbbent, hogy a színészet sokkal inkább érdekli, mint a modellkedés. Egy interjú során, Portman azt nyilatkozta: "…különböztem a többi gyerektől. Sokkal ambiciózusabb voltam és tudtam, hogy mit akarok elérni, épp ezért nagyon keményen dolgoztam. Nagyon komoly gyermek voltam."[16] Portman az iskolai szünidők alatt színházi táborokban vett részt, és olyan darabokban játszott, mint például a Kabaré vagy a Szentivánéji álom. 1994-ben Jean Reno oldalán megkapta Mathilda szerepét a Léon, a profi című filmben. A nagyközönség ekkor figyelt fel rá, és a kritikusok is elismerően nyilatkoztak tehetségéről. Portman ekkor vette fel nagyanyja leánykori nevét, és a továbbiakban ezen a néven szerepelt a filmekben. Minderre azért volt szükség, mert meg akarta óvni a saját maga és családja életét a sajtó tolakodó kíváncsiskodásától.

1995-1999

A 90-es évek közepétől kezdve Portman előtt nyitva állt a nagyvilág; olyan filmekben szerepelt, mint például a Szemtől szemben, a Gyönyörű lányok, a Varázsige: I Love You és a Támad a Mars!. Emellett ő volt az első, akit felkértek a William Shakespeare Rómeó és Júlia c. drámájából készült film, a Rómeó+Júlia főszerepére, de ezt elutasította, mert a szerelmi jelenetek, valamint a közte és Leonardo DiCaprio közti korkülönbség elrettentette. Ezek után a Lolita szerepét nem vállalta el, a Jégvihart túl komornak találta. 1997-ben Portman az Anne Frank naplójából készült Broadway-adaptációban alakította a címszereplőt. A Mindenütt jó c. film főszerepét is le akarta mondani, mert nem volt hajlandó meztelenül a kamerák elé állni, de miután átírták a forgatókönyvet, mégis leforgatta a filmet. Az ebben a filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra is jelölték.[17] A 90-es évek vége felé George Lucas Luke Skywalker és Leia hercegnő édesanyjának szerepét kínálta fel a számára az eredeti Star Wars-trilógia cselekményét megelőző részekben. Portmant ez az alakítása tette igazán ismertté. Az új trilógia első részét 1999–ben mutatták be. Ezek után nem sokkal egy leányanya szerepét alakította az Ahol a szív lakik c. filmben.

2000-2005

Az Ahol a szív lakik c. film után Portman beiratkozott a Harvard Egyetemre, pszichológia szakra. Egy 1999-es interjújában megjegyezte, hogy a Star Wars filmeket leszámítva nem szeretne semmilyen filmben szerepelni, mert az elkövetkező években a tanulásra szeretne koncentrálni.[18] 2000 júniusától szeptemberig a Csillagok háborúja II: A klónok támadása c. epizódot kezdte el forgatni. 2001 júliusában Csehov Sirály c. darabjában alakította Nyina szerepét, és olyan színészekkel játszott együtt, mint Meryl Streep, Kevin Kline és Philip Seymour Hoffman. Ugyanebben az évben Zoolander – A trendkívüli c. filmben tűnt fel cameo szerepben, sok más hírességgel együtt. 2002–ben Portman egy kis szerepet kapott a Hideghegy c. filmben Jude Law és Nicole Kidman oldalán.

2004–ben olyan filmekben tűnt fel, mint a Garden State vagy a Közelebb. Az utóbbi filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott. Ugyanezért a szerepért Oscarra is felterjesztették legjobb női mellékszereplő kategóriában, de a díjat abban az évben Cate Blanchett vihette el.[19][20]

2005–ben a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja c. filmben utoljára öltötte magára Padmé Amidala szerepét. Nem sokkal a bemutató (május 19.) előtt leborotváltatta a haját a V mint vérbosszú című film főszerepének kedvéért. Ebben Hugo Weaving oldalán egy fiatal lányt játszott, aki egy alternatív jövőben, véletlenül keveredik bele a fenyegető brit diktatúra ellen szőtt konspirációba. 2005-ben Portman a Free Zone, illetve a Goya kísértetei c. filmekben tűnt fel. Ez utóbbit 2006-ban mutatták be.

2006-napjainkig

2006–ban Portman részt vett a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a V mint vérbosszú c. film kapcsán. Ebben a filmben Evey Hammondot alakította, akit a titokzatos V megment a diktatúrát kiszolgáló rendőrségtől. A szerep kedvéért Portmannak el kellett sajátítania a brit akcentust (a történet Angliában játszódik), és le kellett borotváltatnia a haját. 2006 áprilisában a Mr. Magorium's Wonder Emporium c. gyerekeknek szóló filmet kezdte el forgatni Dustin Hoffman-nal. Elmondása szerint rendkívül izgalmas feladat volt számára, hogy gyerekekkel dolgozhatott együtt. 2006 végén elkezdődtek a A másik Boleyn lány c. film forgatási munkálatai, melyben Portman Boleyn Anna szerepét kapta meg, noha először Mary szerepét kínálták fel neki. A Marie Claire Magazinnak úgy nyilatkozott: "Anna sokkal jobban izgatott, mint a kiszámítható, egyenes Mary. Nagyobb kihívásnak éreztem ezt az elvetemült, bonyolult, romlott embert eljátszani, mert én nem ilyen vagyok."

Szintén 2006-ban, Portman Wong Kar-wai My Blueberry Nights - A távolság íze c. filmjében szerepelt. Ebben egy bájos szélhámost, Leslie karakterét alakította. Emellett egy kisebb szerepet kapott A Simpson család 18. évadjában, melyben Bart Simpson barátnőjének, Darcynak kölcsönözte a hangját.[21] 2007-ben Wes Anderson rövidfilmjében, a Hotel Chevalierben tűnt fel, melyben először vállalt el egy meztelen jelenetet. 2008-ban Portman lett a 61. cannes-i filmfesztivál legfiatalabb zsűritagja.[22]

2008-ban 27 évesen debütált elsőfilmes rendezőként az Eve c. rövidfilmjével a Velencei Filmfesztiválon. 2009-ben Tobey Maguire és Jake Gyllenhaal mellett jástzott a Testvérek c. drámában, mely a 2004-es azonos nevű dán film remake-je.

2010-ben egy veterán balerinát alakított Darren Aronofsky Fekete hattyú c. filmjében. Ahhoz, hogy felkészüljön a szerepre, hat hónapon keresztül napi 5-8 órás táncoktatáson vett részt, és leadott 10 kilót. 2011. január 16-án ezért a szerepért a legjobb színésznő kategóriában nyert a Golden Globe-díj-átadón. 2011. február 27-én, ugyanezen szerepéért a legjobb női főszereplő kategóriában nyert Oscar-díjat.

Filmográfia

Film/televízió

Év Cím Szerep Magyar hangja
1994 Léon, a profi
Léon
Mathilda Vadász Bea
1995 Szemtől szemben
Heat
Lauren Gustafson Simonyi Piroska
1996 Gyönyörű lányok
Beautiful Girls
Marty Molnár Ilona
1996 A varázsige: I Love You
Everyone Says I Love You
Laura Dandridge Csondor Kata
1996 Támad a Mars!
Mars Attacks!
Taffy Dale Simonyi Piroska
1999 Csillagok háborúja I: Baljós árnyak
Star Wars Episode I: The Phantom Menace
Padmé Amidala Zsigmond Tamara
1999 Mindenütt jó
Anywhere but Here
Ann August Zsigmond Tamara
2000 Ahol a szív lakik
Where the Heart Is
Novalee Nation Zsigmond Tamara
2001 Zoolander – A trendkívüli
Zoolander
Önmaga (cameo)
2002 Csillagok háborúja II: A klónok támadása
Star Wars Episode II: Attack of the Clones
Padmé Amidala Zsigmond Tamara
2003 Hideghegy
Cold Mountain
Sara Juhász Réka
2004 A régi környék
Garden State
Samantha Kovács Patrícia
2004 Közelebb
Closer
Alice Ayres/Jane Jones Zsigmond Tamara
2005 Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja
Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
Padmé Amidala Zsigmond Tamara
2005 Free Zone
Free Zone
Rebecca
2006 V mint vérbosszú
V for Vendetta
Eve Hammond Zsigmond Tamara
2006 Párizs, szeretlek!
Paris, je t'aime
Francine Zsigmond Tamara
2006 Goya kísértetei
Goya's Ghosts
Ines Bilbatua és Alicia Major Melinda
2007 My Blueberry Nights - A távolság íze
My Blueberry Nights
Leslie Zsigmond Tamara
2007 Utazás Darjeelingbe
The Darjeeling Limited
Jack ex-barátnője
2007 Hotel Chevalier
Hotel Chevalier
Jack ex-barátnője
2007 Mr. Magorium meseboltja
Mr. Magorium's Wonder Emporium
Molly Mahoney Zsigmond Tamara
2008 A másik Boleyn lány
The Other Boleyn Girl
Boleyn Anna Zsigmond Tamara
2009 A másik nő
Love and Other Impossible Pursuits
Emilia Greenleaf Zsigmond Tamara
2009 New York, szeretlek
New York, I Love You
Rifka
2009 Testvérek
Brothers
Grace Cahill Zsigmond Tamara
2010 Hesher
Hesher
Nicole
2010 Fekete hattyú
Black Swan
Nina Sayers Zsigmond Tamara
2011 Csak szexre kellesz
No Strings Attached
Emma Franklin Zsigmond Tamara
2011 Király!
Your Highness
Isabel Zsigmond Tamara
2011 Thor
Thor
Jane Foster Zsigmond Tamara
2013 Thor: Sötét világ
Thor: The Dark World
Jane Foster Zsigmond Tamara
2015 Knight of Cups
Knight of Cups
Elizabeth
2015 A Tale of Love and Darkness
A Tale of Love and Darkness
Fania Oz
2015 Jane Got a Gun
Jane Got a Gun
Jane Hammond
2016 Jackie
Jackie
Jacqueline Kennedy Zsigmond Tamara
2016 Planetarium
Planetarium
Laura Barlow
2017 Song to Song
Song to Song
Rhonda
2017 Angie Tribeca
Angie Tribeca
Christina Craft
2018 Expedíció
Annihilation
Lena

Színház

  • Kegyetlen! (1994)
  • Anna Frank naplója (1999)
  • A sirály (2001)

Díjak, jelölések

Díjak

Jelölések

Jegyzetek

  1. https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2011
  2. D'Angelo, Jennifer. „Cerebral Celebs Give Up Screen for Studies”, FOXNews.com, Fox News Channel, 2002. május 23. (Hozzáférés ideje: 2008. január 24.) 
  3. Chris Heath. „The Private Life of Natalie Portman”, Rolling Stone (Hozzáférés ideje: 2006. május 11.) 
  4. Natalie Portman
  5. Stella Papamichael. „Natalie Portman interview”, BBC (Hozzáférés ideje: 2006. május 1.) 
  6. The Harvard Crimson :: News :: Housing Frenzy Welcomes Freshmen
  7. Natalie Portman Strikes Back
  8. Baird AA, Kagan J, Gaudette T, Walz KA, Hershlag N, Boas DA (2002. Aug). „Frontal lobe activation during object permanence: data from near-infrared spectroscopy”. Neuroimage 16 (4), 1120–5. o. DOI:0.1006/nimg.2002.1170. PMID 12202098.  
  9. Baird AA, Colvin MK, Vanhorn JD, Inati S, Gazzaniga MS (2005. Apr). „Functional connectivity: integrating behavioral, diffusion tensor imaging, and functional magnetic resonance imaging data sets”. J Cogn Neurosci 17 (4), 687–93. o. DOI:10.1162/0898929053467569. PMID 15829087.  
  10. Victor, J.D., Maiese, K., Shapley, R., Sidtis, J., and Gazzaniga, M.S. (1989) Acquired central dyschromatopsia: analysis of a case with preservation of color discrimination. Clinical Vision Sciences 4, 183-196. [1]
  11. Azor, R., Gillis, J., and Victor, J.D. (1982) Combinatorial applications of Hermite polynomials. SIAM Journal on Mathematical Analysis 13, 879-890. [2]
  12. P. Erdos and J. Gillis, "Note on the transfinite diameter," J. Lond. Math. Soc. 12 185 (1937).
  13. 5 facts about Natalie Portman. somethingjewish.co.uk, 2002. május 15. (Hozzáférés: 2006. május 9.)
  14. „Natalie Portman”. David Letterman (host). The Late Show. CBS. 1997. november 24. [3].
  15. Natalie Portman Shows Off Her German Skills. femalefirst.co.uk. (Hozzáférés: 2006. május 9.)
  16. Ariel Levy. „Natalie Portman Will Change Your Life”, Blender, 2005. november 1. 
  17. Golden Globe winners”, BBC NEWS, 2000. január 24. 
  18. „College Queen”. Pat O'Brien (host). Access Hollywood. 1999. augusztus 24. [4].
  19. Academy Award Database: Natalie Portman. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. (Hozzáférés: 2008. március 1.)
  20. Golden Globe Award Database: Natalie Portman. Hollywood Foreign Press Association. (Hozzáférés: 2008. március 1.)
  21. Portman and Bana flirting with Boleyn film”, Reuters, 2006. június 21. (Hozzáférés ideje: 2006. június 21.) 
  22. Natalie Portman in Cannes”, 'Bauer-Griffin', 2008. május 21. 

További információk

Commons:Category:Natalie Portman
A Wikimédia Commons tartalmaz Natalie Portman témájú médiaállományokat.