„Örmény holokauszt” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a szöveg nem ehhez a bekezdéshez tartozik, és feljebb le van írva bővebben
SieBot (vitalap | szerkesztései)
29. sor: 29. sor:
[[Kategória:Népirtások|Ormeny]]
[[Kategória:Népirtások|Ormeny]]


[[en:Armenian Genocide]]
[[en:Armenian Genocide]] [[af:Armeense volksmoord]] [[ar:مذابح الأرمن العظمى]] [[bg:Арменски геноцид]] [[bs:Armenski genocid]] [[ca:Genocidi armeni]] [[da:Det armenske folkemord]] [[de:Völkermord an den Armeniern]] [[eo:Armena genocido]] [[es:Genocidio armenio]] [[fa:نسل‌کشی ارمنی‌ها]] [[fi:Armenialaisten kansanmurha]] [[fr:Génocide arménien]] [[gl:Xenocidio armenio]] [[he:שואת הארמנים]] [[hr:Armenski genocid]] [[hy:Մեծ Եղեռն]] [[id:Genosida Armenia]] [[it:Genocidio armeno]] [[ja:アルメニア人虐殺問題]] [[ko:아르메니아인 학살 사건]] [[ku:Komkujiya ermeniyan]] [[lt:Armėnų genocidas]] [[mk:Ерменски геноцид]] [[nl:Armeense genocide]] [[no:Folkemordet på armenerne]] [[pl:Rzeź Ormian]] [[pt:Genocídio armênio]] [[ru:Геноцид армян]] [[sh:Armenski genocid]] [[simple:Armenian Genocide]] [[sl:Armenski genocid]] [[sq:Gjenocidi Armen]] [[sr:Геноцид над Јерменима]] [[sv:Armeniska folkmordet]] [[tr:Ermeni soykırımı iddiaları]] [[uk:Геноцид вірмен в Туреччині]]
[[af:Armeense volksmoord]]
[[ar:مذابح الأرمن]]
[[bg:Арменски геноцид]]
[[bs:Armenski genocid]]
[[ca:Genocidi armeni]]
[[da:Det armenske folkemord]]
[[de:Völkermord an den Armeniern]]
[[eo:Armena genocido]]
[[es:Genocidio armenio]]
[[fa:نسل‌کشی ارمنی‌ها]]
[[fi:Armenialaisten kansanmurha]]
[[fr:Génocide arménien]]
[[gl:Xenocidio armenio]]
[[he:שואת הארמנים]]
[[hr:Armenski genocid]]
[[hy:Հայոց Ցեղասպանություն]]
[[id:Genosida Armenia]]
[[it:Genocidio armeno]]
[[ja:アルメニア人虐殺問題]]
[[ko:아르메니아인 학살 사건]]
[[ku:Komkujiya ermeniyan]]
[[lt:Armėnų genocidas]]
[[mk:Ерменски геноцид]]
[[nl:Armeense genocide]]
[[no:Folkemordet på armenerne]]
[[pl:Rzeź Ormian]]
[[pt:Genocídio armênio]]
[[ru:Геноцид армян]]
[[sh:Armenski genocid]]
[[simple:Armenian Genocide]]
[[sl:Armenski genocid]]
[[sq:Gjenocidi Armen]]
[[sr:Геноцид над Јерменима]]
[[sv:Armeniska folkmordet]]
[[tr:Ermeni soykırımı iddiaları]]
[[uk:Геноцид вірмен в Туреччині]]
[[zh:亚美尼亚种族大屠杀]]

A lap 2007. augusztus 9., 17:40-kori változata

Az örmények elleni népirtás – amit a török hivatalos szervek máig (2007) nem ismertek el népirtásként – az ifjútörök mozgalom nevéhez fűződik. Bár az örmények sokszor segítették a szultán elleni harcukat, 1915 tavaszán az ifjútörökök, fegyveres erőik felügyeletével, a keresztény örmény férfiakat munkaszolgálatra hívták be, s ott szisztematikusan megölték őket. Az otthon maradottak esetében a férfiakat és a nőket külön választva koncentrációs táborokba hajtották a sivatagba, ahol éhen haltak, majd javaikat elkobozták. Előfordult várandós nők és gyermekek keresztrefeszítése is.[forrás?] A népirtás kisebb méretekben az 1920-as évek elejéig folytatódott. A halottak száma bizonytalan, de minimum 1 millióra (általában pedig másfél millióra) becsülik. Magyarországon a népirtás „örmény holokauszt” néven való emlegetése teljesen elfogadott a történészszakma körében.

Az esemény genocídiummá nyilvánítása körüli problémák

Bár milliós nagyságrendű az áldozatok száma, mégis számos állam politikusai mai napig vonakodnak genocídiumnak nevezni az örmények elleni népirtást, ennek főként politikai okai vannak. A legjelentősebbek közülük:

Egyesült Államok

Izrael

Izrael fennállásának első éveiben (Törökország Izraellel szemben tanúsított ellenséges magatartására válaszul) elismerte, hogy az örmény népirtás kapcsán párhuzam vonható a zsidóság elleni II. világháborús népirtással. Legutóbb 1994-ben Joszi Beilin jelentette ki a Knesszetben, hogy Izrael genocídiumnak tekinti a történteket.

Azóta azonban kerülik az izraeli politikusok ezt a kényes témát. Ennek oka, hogy – az USA-hoz hasonlóan – Izraelnek is legjelentősebb muzulmán többségű, közel-keleti szövetségese Törökország. A kapcsolat megromlását nem kockáztathatja az izraeli vezetés. A törökök is igyekeznek megakadályozni a zsidó-örmény szolidaritást.

Iszlám országok

Külső hivatkozások

Források