„Áram-védőkapcsoló” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
* Alaphelyzetben mindkét vezetékben azonos nagyságú áram folyik, ezért az áramváltó <code>3</code> [[vasmag]]ját nem mágnesezik fel, mivel az áramok iránya éppen ellentétes (így mágneses terük eredője éppen nulla).
* Amennyiben valamilyen hiba esetén az <code>L</code> vezetőbőlvezető a földpotenciálföld között felé áram folyik, az így elfolyóösszegzett áram nagyságával az <code>N</code> vezetőben a visszatérőfolyó áram nagysága kisebb lesz. A különbség miatt a mágnesezések nem egyenlítik ki egymást, és a vas felmágneseződik. A vasmagon lévő <code>2</code> szekunder [[tekercs (áramköri alkatrész)|tekercsben]] ettől feszültség indukálódik, de mivel zárt kört képez, áram is folyik. Az <code>1</code> elektronika észleli az áramot, és ha az meghaladja a küszöbértéket, a főérintkezőket bontja, így a fogyasztók felé menő hálózatot leválasztja a bejövő hálózatról. A lekapcsolás olyan gyors (25–40&nbsp;ms), hogy gyakorlatilag azonnal megszakításra kerül, és így az áramütött személy szinte fel sem fogja, hogy „megrázta az áram”.
 
* Lényeges szempont, hogy a védővezetőt (földelés) nem szabad átvezetni az áramváltón, hiszen akkor az azon visszatérő árammal együtt már nincs különbség. Ezért az igen elterjedt TN-C-S rendszereknél a védővezető és a nullavezető összekötése (föld nullázása) csakis a FI relé előtt megengedett, utána szigorúan tilos, azaz onnantól a fázis (L), nulla (N) és föld (PE) vezetékeket csakis elkülönítve, egyértelműen megjelölve kell vezetni.<ref>Villanyszerelési szaklap cikke a tiltott nullázásról (villanyszaklap.hu) [http://www.villanyszaklap.hu/lapszamok/2008/aprilis/813-a-muszaki-ellenor-valaszol-tiltott-nullazas]</ref><ref>Villanyszerelési szaklap átfogó cikke a védővezetős érintésvédelemről (villanyszaklap.hu) [http://www.villanyszaklap.hu/component/content/article/1197-vedovezetos-erintesvedelem]</ref> Korszerűbb FI relé típusok már hibaként érzékelik a relé utáni szabálytalan nullázást is, aminek eredményeként azonnal leoldanak és visszakapcsolásuk nem is lehetséges a hibás kötés kijavitásáig.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü