„Herczog László” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Magyarország miniszterei kategória eltávolítva (a HotCattel)
Visszavontam Rlevente (vita) szerkesztését (oldid: 19938853) Ha miniszter volt, akkor miért nem illeti meg a miniszteri kategória?
Címke: Visszavonás
38. sor: 38. sor:
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Nemzetközi katalógusok}}


[[Kategória:Magyarország miniszterei]]
[[Kategória:Magyar közgazdászok]]
[[Kategória:Magyar közgazdászok]]
[[Kategória:Zuglóiak]]
[[Kategória:Zuglóiak]]

A lap 2018. május 18., 19:30-kori változata

Herczog László
2008-ban
2008-ban
Született1949. október 24. (74 éves)
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztsége

SablonWikidataSegítség

Herczog László (Budapest, 1949. október 24. –) magyar közgazdász, államigazgatási szakember, a Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere.

Tanulmányai

A budapesti I. István Gimnázium matematika tagozatára járt, majd 1969-ben vették fel a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem népgazdasági tervező–elemző szakára, ahol 1974-ben szerzett közgazdász diplomát. Szakdolgozatát az exportorientált gazdaságfejlődésről írta.

Államigazgatási pályafutása

Diplomájának megszerzése után a Pénzügyi Szemle c. folyóirat szerkesztője lett, majd 1977-ben a Pénzügyminisztériumba került, ahol először főelőadói tisztséget töltött be, majd főmunkatársként és csoportvezetőként is dolgozott. 1983-ban egyetemi doktori címet szerzett. 1988-ban az Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal (ÁBMH) osztályvezetőjévé nevezték ki, majd 1989-ben a Hivatal megszűnéséig főosztályvezető volt. Az ÁBMH-ban töltött időszakával egyidőben az Országos Érdekegyeztető Tanács titkára is volt.

A rendszerváltás után az Antall-kormány, a Boross-kormány és a Horn-kormány időszakában a Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkáraként dolgozott. Az Orbán-kormány megalakulásától 2000-ig a Gazdasági Minisztériumban dolgozott ugyanilyen beosztásban. 2001 és 2002 között az Európai Unió bérfelzárkóztatási programmal kapcsolatos feladatokért felelt miniszteri megbízottként. 2002 és 2006 között a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium érdekegyeztetéssel és bérpolitikával foglalkozó helyettes államtitkára volt.

1996-ban a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat tagja lett, valamint a Munkaügyi Kapcsolatok Társaságának elnökségi tagja is volt.

Politikai pályafutása

A 2006-os közigazgatási reform után a Szociális és Munkaügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős szakállamtitkárává nevezték ki. 2009-ben a Bajnai Gordon miniszterelnök által vezetett kormány egyik szakértői tagjaként szociális és munkaügyi miniszterré nevezték ki.

Családja

Nős, házasságukból egy leánygyermekük született.

Művei

  • Herczog László–Pölöskei Pálné: Útmutató és példatár az 1983. január 1-től érvényes jövedelem-, bér- és keresetszabályozási rendszer alkalmazásához; PM Szervezési és Ügyvitelgépesítési Vállalat, Bp., 1984 (Ügyvitelszervezési megoldások)
  • Herczog László–Tóth Gábor: Európai bérek, magyar bérek; MEH Kormányzati Stratégiai Elemző Központ–Külügyminisztérium, Bp., 2003 (Európai füzetek)
  • Az érdekegyeztetés szintjei; MSZOSZ–Étosz Egyesülés, Bp., 2008 (Modulfüzetek)
  • Az érdekegyeztetés szintjei; MSZOSZ, Bp., 2010 (Munkaügyi ismeretek)

Források

  1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. június 8.)