„Moldávok” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a (ISBN/PMID link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján)
[[Grigore Vieru]] költő, [[Eugen Doga]] zeneszerző, [[Gheorghe Duca]] a Moldáv Tudományos Akadémia elnöke is pánromán eszméket vallottak. [[Constantin Tănase]] Moldovában ma is vezeti a román nemzeti eszmét hirdető ''Timpul de dimineață'' lapot.
 
A moldáv identitás helyzete mindig annak megfelelően változott, hogyan alakult a politika Besszarábiában. 1938-ig a Romániához tartozó területen románnak tekintették a lakosságot. Egy apró terület Moldovai SzSzK néven ekkor már létezett a Szovjetunión belül (ma [[Ukrajna]] és [[Dnyeszter Menti Köztársaság|Transznisztria]] osztozik rajta), ahol hivatalosan moldávnak nevezték az ott élő románokat. Besszarábia 1938-ban történt szovjet bekebelezésével az egész területre kiterjesztették a szovjet propagandát. Rövid ideig, 1941-től 1944-ig Románia visszacsatolta a területet, és eltörölte a térség közigazgatásából a cirill ábécét, valamint a moldován megjelölést. 1944-ben a szovjet csapatok visszafoglalták a románoktól a területet, és visszaállt a korábbi hivatalos álláspont.
 
A szovjet állam névleg támogatta a nemzetiségek egyenjoguságát, de a színfalak mögött folytatódott az erőszakos oroszítás. Az ország lakossága kétnyelvű lett és a vezetésben is orosz dominancia érvényesült, amely napjainkban is többé-kevésbé megmaradt még.

Navigációs menü