„Wikipédia:Az év szócikke” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
korrektúra, tartalomjegyzék engedélyezése
(korrektúra, tartalomjegyzék engedélyezése)
}}
 
Az év szócikke verseny egy olyan közösségi verseny, amely során az adott év legjobb szócikkei mérettetnek meg. A verseny a szavazásban résztvevő szerkesztők saját minőségértékelése alapján, de pontos kritériumrendszer nélkül, szubjektív értékítélet alapján zajlik. A verseny eltér a kiemelt és a jó szócikkeknél alkalmazott minőségellenőrzési eljárástól, mivel a szócikkek esetleges hiányosságaival, pontatlanságaival kapcsolatos észrevételek nem kerülnek ismertetésre. A hiány- vagy csonk-sablonnalcsonksablonnal ellátott szócikkek kizárása a versenyből ugyanakkor biztosít egy olyan minőségellenőrzést, amely biztosítja a verseny színvonalát. Figyelembe véve azt, hogy a wikipédiaWikipédia szerkesztői közössége az adott kategóriában, az adott évben a legjobbnak ítélte a szócikket, a kategóriák első helyezettjei megérdemlik, hogy automatikusan megkapják a "Jó„jó szócikk"szócikk” címet (ha még nem rendelkezett azzal, vagy a kiemelt szócikk státusszal).) A dokumentálhatóság érdekében a kategóriák – jó, vagy kiemelt státusszal még nem rendelkező – első helyezettjeit a [[Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre]] oldalon javaslatként kell feltüntetni, hivatkozva a versenyre, de szavazni nem kell rájuk.
 
A szócikkek a versenyen a tárgyév utolsó szerkesztése szerinti állapotában vesznek részt, biztosítva ezzel, hogy mindenki a szócikk azonos állapotára szavazhasson. A hiányosságok menet közbeni módosítására (kiegészítésére, javítására) nincs lehetőség a verseny ideje alatt. Ez azonban nem zárja ki a versenyen résztvevő szócikkeknek a verseny ideje alatti szerkeszthetőségét, de a szavazás a tárgyév utolsó szerkesztési állapota alapján történik.
 
=== A nevezés feltételei ===
 
A javasolt szócikknek az alábbi pontoknak kell megfelelnie:
* a kiírásnak megfelelő évben született;
* nem a kiírásnak megfelelő évben született, de abban az évben gyakorlatilag teljesen átírták vagy igen jelentős mértékben, legalább 30%-kal bővítették;
* nem tartalmazhat hiányosságra figyelmet felhívó sablont;
* nem tartalmazhat valamely szakaszra, vagy a szócikk egészére vonatkozó csonk-sablontcsonksablont.
 
Előfordulhat, hogy a szócikk méretének legalább 30%-os változását a laptörténet szerinti méretkülönbségből nem lehet megállapítani, de az átírások miatt a változtatás mértéke a javaslatot tevő szerkesztő szerint meghaladja az előírt minimum változást abban az évben. Ebben az esetben a verseny vitalapján a javaslattevő szerkesztőnek lehetősége van a jelölés indokoltságának bemutatására.
=== Javaslattétel ===
 
Az éppen aktuális kiírásra javaslatot tenni az egész év folyamán, valamint a következő év harmadik vasárnapjáig, éjfélig lehet. A szócikket lehetőség szerint a feltüntetett kategóriák egyikébe be kell sorolni. A javasolt szócikkek a tárgyév utolsó szerkesztésének linkje szerint vesznek részt a versenyen. Ennek beállítása a szavazás megkezdéséig történik meg.
 
A kategóriákban minimum hat szócikknek kell szerepelnie, de az egyes kategóriákba javasolt szócikkek számától függően kategóriák összevonhatók, vagy ha egy kategórián belül túl sok a jelölt, akkor szétbonthatók. A kategóriák összevonása és szétbontása vitalapi megbeszélés után, a többségi vélemény figyelembe vételével, a verseny koordinátorának feladata.
 
=== Ki vehet részt a jelölésben? ===
 
Bármely regisztrált szerkesztő.
 
=== Figyelem! ===
 
A [[Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre|kiemelési eljárással]] szemben itt nem folyik műhelymunka! Ha az általad jelölt szócikk nem felel meg a fent felsorolt feltételeknek, a lap koordinátora eltávolítja a jelöltek közül.
 
=== Szavazás ===
 
A szavazás a cikkek mennyiségétől függően a javaslattételi időszak lezárását követően 4-6 hétig tart. Egy kategóriában minimum hat jelöltnek kell szerepelnie. A javasolt szócikkeknek a versenyben résztvevő szerkesztési állapota a tárgyév utolsó szerkesztésére mutató linkkel az egyes kategóriák szavazótáblázata fölött érhető el.
 
=== Ki vehet részt a szavazásban? ===
 
Minden olyan szerkesztő szavazhat, aki egy hónapnál régebben regisztrált és a szócikknévtérben minimum ötven komoly szerkesztése van. Egy kategórián belül egy szerkesztő legfeljebb három szócikkre kell hogy szavazzon. A szavazatok kiértékelése a [[Condorcet-módszer]] szerint történik.
 
 
=== Eredményhirdetés ===
 
A kiértékelésre és az eredményhirdetésre a szavazás lezárását követő 1 héten belül kerül sor az éppen aktuális lapon, illetve a [[Wikipédia:Kocsmafal (hírek)|Kocsmafal (hírek)]] oldalon. Eredményt azokban a kategóriákban hirdetünk, amelyekben legalább 10 szerkesztő érvényesen szavazott.
 
 
== A verseny koordinátora ==
 
A tárgyévi verseny koordinátora az adott évi versenyt kiíró szerkesztő. A kiírást követően más szerkesztő is jelentkezhet a verseny koordinátora szerepére. Több koordinátor esetén a feladatokat egymás között osztják el.
 
*az egyes szócikkek főbb közreműködői személyének megállapítása;
*az eredmény kihirdetése és a díjazott főbb közreműködők értesítése, számukra az eredményt jelző banner megküldése;
*a szócikkek vitalapján az eredmény feltüntetése, illetőleg az erre szolgáló banner elhelyezése';
*a kategóriákon belül első helyezést elért szócikkek számára a jó szócikk státusz adminisztrálása (amelyek még nem rendelkeznek kiemelt vagy jó szócikk státusszal).
 
A főbb közreműködők személyének megállapításában, a bannerek megküldésében és felhelyezésében, valamint a kategóriagyőztesek jó szócikk státuszának adminisztrálásában a koordinátor munkájának segítése céljából más szerkesztők is részt vehetnek.
|}
{{Tudnivalók-vége}}
 
==Az év szócikke verseny története==
Az év szócikke versenyt 2010-ben indította útjára a Magyarmagyar Wikipédia szerkesztői közössége. 2018-ban már sorozatban a nyolcadik versenyen vagyunk túl.
 
=== Összefoglaló ===
A második versenyen 2011-ben kilenc kategóriában lehetett jelölni szócikkeket. Összesen 117 szócikket jelöltek a szerkesztők. Az eredményhirdetés alapján kilenc kategóriában összesen 29 cikket díjaztak. Nem volt olyan kategória, ahol az első helyezést megosztva kellett volna odaítélni.
 
A verseny harmadik évében, 2012-ben 11 kategória, összesen 137 szócikkére lehetett szavazni. A ''Természettudomány'' kategórián kívül minden más kategóriában egyetlen szócikk nyerte el az Év szócikke címet.
 
2013-ban tíz kategória 92 szócikkére lehetett szavazni. Az eredmények alapján 10 kategóriában hirdettek győztest, megosztott első helyet csak ''Média, film és szórakozás'' kategóriában kellett kiosztani.
2014-ben 13 kategória 126 cikkére lehetett leadni a szavazatokat. Az eredmények alapján 10 kategóriában hirdettek győztest, megosztott első helyet csak ''Média, film és szórakozás'' kategóriában kellett kiosztani.
 
2015-ben 14 kategória 133 szócikke érkezett be a versenyre, mint jelölt. Az eredményhirdetést 14 kategóriában tartották meg. A kategóriák egyikében sem született megosztott első helyezés.
 
2016-ban 15 kategóriára kellett lebontani a versenyen induló cikkeket, mert igen sok, összesen 188 szócikk érkezett a versenyre jelöltként. A 15 kategóriában összesen 52 szócikk kapott elismerést. Megosztott első helyezés kihirdetésére ''Természettudomány'' kategóriában volt szükség.
 
A 2017-es Év szócikke versenyen 13 kategória 154 szócikke versenyzett.
 
A versenyre jelölt szócikkek száma alapján az elmúlt évek versenyeinek rangsora a következő: 2016 (188 jelölés), 2017 (154 jelölés), 2012 (137 jelölés), 2015 (133 jelölés), 2014 (126 jelölés), 2011 (117 jelölés), 2010 (106 jelölés), 2013 (92 jelölés). Tehát nyolc év alatt összesen 830 szócikket jelöltek a Wikipédia szerkesztői a versenyre, éves átlagban 103,75 szócikket jelölnek a versenyzők.
A verseny minőségét jelzi, hogy a 2017-es versennyel bezárólag kihirdetett 109 első helyezett közül 73 szócikk kiemelt státuszú.
 
__NOTOC__
[[Kategória:Az év szócikke verseny]]

Navigációs menü