„Wikipédia:Az év szócikke” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(→‎Összefoglaló: a kiemelt szócikkek száma az első helyezettek között)
* [[/2015|2015]]
* [[/2016|2016]]
* [[/2017|2017]]
</div>
 
|csoport2 = Aktuális verseny
|lista2 = [[/20172018|20172018]]
}}
 
Az év szócikke verseny egy olyan közösségi verseny, amely során az adott év legjobb szócikkei mérettetnek meg. A javasolt szócikknek az alábbi pontoknak kell megfelelnie:
Az év szócikke verseny egy olyan közösségi verseny, amely során az adott év legjobb szócikkei mérettetnek meg. A verseny a szavazásban résztvevő szerkesztők saját minőségértékelése alapján, de pontos kritériumrendszer nélkül, szubjektív értékítélet alapján zajlik. A verseny eltér a kiemelt és a jó szócikkeknél alkalmazott minőségellenőrzési eljárástól, mivel a szócikkek esetleges hiányosságaival, pontatlanságaival kapcsolatos észrevételek nem kerülnek ismertetésre. A hiány- vagy csonk-sablonnal ellátott szócikkek kizárása a versenyből ugyanakkor biztosít egy olyan minőségellenőrzést, amely biztosítja a verseny színvonalát. Figyelembe véve azt, hogy a wikipédia szerkesztői közössége az adott kategóriában, az adott évben a legjobbnak ítélte a szócikket, a kategóriák első helyezettjei megérdemlik, hogy automatikusan megkapják a "Jó szócikk" címet (ha még nem rendelkezett azzal, vagy a kiemelt szócikk státusszal.) A dokumentálhatóság érdekében a kategóriák – jó, vagy kiemelt státusszal még nem rendelkező – első helyezettjeit a [[Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre]] oldalon javaslatként kell feltüntetni, hivatkozva a versenyre, de szavazni nem kell rájuk.
 
A szócikkek a versenyen a tárgyév utolsó szerkesztése szerinti állapotában vesznek részt, biztosítva ezzel, hogy mindenki a szócikk azonos állapotára szavazhasson. A hiányosságok menet közbeni módosítására (kiegészítésére, javítására) nincs lehetőség a verseny ideje alatt. Ez azonban nem zárja ki a versenyen résztvevő szócikkeknek a verseny ideje alatti szerkeszthetőségét, de a szavazás a tárgyév utolsó szerkesztési állapota alapján történik.
 
===A nevezés feltételei===
 
A javasolt szócikknek az alábbi pontoknak kell megfelelnie:
* a kiírásnak megfelelő évben született;
* nem a kiírásnak megfelelő évben született, de abban az évben gyakorlatilag teljesen átírták vagy igen jelentős mértékben, legalább 30%-kal bővítették;
* nem tartalmazhat hiányosságra figyelmet felhívó sablont;
* nem tartalmazhat valamely szakaszra, vagy a szócikk egészére vonatkozó csonk-sablont.
 
Előfordulhat, hogy a szócikk méretének legalább 30%-os változását a laptörténet szerinti méretkülönbségből nem lehet megállapítani, de az átírások miatt a változtatás mértéke a javaslatot tevő szerkesztő szerint meghaladja az előírt minimum változást abban az évben. Ebben az esetben a verseny vitalapján a javaslattevő szerkesztőnek lehetősége van a jelölés indokoltságának bemutatására.
 
Hiányosságot jelző sablon a jelölés után is felkerülhet egy-egy szócikkre, a jelölést ebben az esetben az év során nem kell visszavonni. A hiányosság pótlása a tárgyévben, az év utolsó napja 23:59-ig, történhet meg. A hiányosságot jelző sablonok meglétének ellenőrzését a verseny koordinátora végzi a szavazás megkezdése előtt. Az ilyen sablonnal rendelkező szócikkek a szavazáson már nem vesznek részt.
 
=== Javaslattétel ===
 
Az éppen aktuális kiírásra javaslatot tenni az egész év folyamán, valamint a következő év harmadik vasárnapjáig, éjfélig lehet. A szócikket lehetőség szerint a feltüntetett kategóriák egyikébe be kell sorolni. A javasolt szócikkek a tárgyév utolsó szerkesztésének linkje szerint vesznek részt a versenyen. Ennek beállítása a szavazás megkezdéséig történik meg.
 
A kategóriákban minimum hat szócikknek kell szerepelnie, de az egyes kategóriákba javasolt szócikkek számától függően kategóriák összevonhatók, vagy ha egy kategórián belül túl sok a jelölt, akkor szétbonthatók. A kategóriák összevonása és szétbontása vitalapi megbeszélés után, a többségi vélemény figyelembe vételével, a verseny koordinátorának feladata.
 
Egy szócikk áthelyezésének indokoltsága esetén a szócikket jelölő szerkesztő a szavazás megkezdéséig az általa jelölt szócikket szabadon áthelyezheti egy másik kategóriába. A szavazás megkezdéséig a vitalapon bármely szerkesztő kezdeményezheti valamely szócikk másik kategóriába áthelyezését, amelyet a szócikket jelölő, vagy annak hozzájárulásával az áthelyezést kezdeményező, vitatott esetben – a jelölő hozzájárulásának hiányában – egyedi mérlegelés, vagy a vita során kialakult többségi vélemény figyelembe vételével a verseny koordinátora végez el.
 
A kategóriák évente változhatnak a szerkesztői közösség javaslatai alapján.
 
Opcionális: Az adott év folyamán kiemeltté és jó szócikké váló szócikkek, ha teljesítik az indulás egyéb feltételeit (az év folyamán készültek vagy lettek jelentősen kibővítve), automatikusan legyenek jelölve a versenyen való részvételre.
 
=== Ki vehet részt a jelölésben? ===
 
Bármely regisztrált szerkesztő.
 
=== Figyelem! ===
 
A [[Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre|kiemelési eljárással]] szemben itt nem folyik műhelymunka! Ha az általad jelölt szócikk nem felel meg a fent felsorolt feltételeknek, a lap karbantartóikoordinátora azonnal eltávolítjákeltávolítja a jelöltek közül.
 
=== Szavazás ===
 
A szavazás a cikkek mennyiségétől függően a javaslattételi időszak lezárását követően 4-6 hétig tart. Egy kategóriában minimum hat jelöltnek kell szerepelnie. EgyA kategóriábanjavasolt azszócikkeknek elsőa háromversenyben szócikkrésztvevő kapjaszerkesztési megállapota a tárgyév utolsó szerkesztésére mutató linkkel az elismerőegyes kategóriák szavazótáblázata fölött érhető címeketel.
Minden olyan szerkesztő szavazhat, aki egy hónapnál régebben regisztrált és a szócikknévtérben minimum ötven komoly szerkesztése van. Egy kategórián belül egy szerkesztő három szócikkre kell hogy szavazzon, a szavazatok kiértékelése a [[Condorcet-módszer]] szerint történik.
 
=== Ki vehet részt a szavazásban? ===
 
Minden olyan szerkesztő szavazhat, aki egy hónapnál régebben regisztrált és a szócikknévtérben minimum ötven komoly szerkesztése van. Egy kategórián belül egy szerkesztő legfeljebb három szócikkre kell hogy szavazzon,. aA szavazatok kiértékelése a [[Condorcet-módszer]] szerint történik.
 
'''Olyan cikkre etikai okokból senki ne szavazzon, melyet részben vagy egészben maga írt.'''
 
=== Eredményhirdetés ===
 
A kiértékelésre és az eredményhirdetésre a szavazás lezárását követő 3-41 napbanhéten belül kerül sor az éppen aktuális lapon, illetve a [[Wikipédia:Kocsmafal (hírek)|Kocsmafal (hírek)]] oldalon. Eredményt azokban a kategóriákban hirdetünk, amelyekben legalább 10 szerkesztő érvényesen szavazott.
 
Egy kategóriában az első három szócikk kapja meg az elismerő címeket. Valamely helyezésnél előállt holtverseny esetén az adott helyezést elérő szócikkek mindegyike megkapja az elismerő címet, és az utánuk következő helyezett is kihirdetésre kerül.
 
== A verseny koordinátora ==
 
A tárgyévi verseny koordinátora az adott évi versenyt kiíró szerkesztő. A kiírást követően más szerkesztő is jelentkezhet a verseny koordinátora szerepére. Több koordinátor esetén a feladatokat egymás között osztják el.
 
A verseny koordinátorának feladata:
*a kategóriák szétbontása vagy összevonása, ha ennek szükségessége felmerül, vagy erre javaslat érkezik;
*szócikkek kategóriák közötti áthelyezése vitatott esetekben a többségi vélemény figyelembe vételével;
*a tárgyévben jelentősen bővített cikkek esetében a 30%-os módosulás ellenőrzése;
*a szavazás megkezdése előtt a hiánysablonok meglétének ellenőrzése, és az ilyen sablonnal rendelkező szócikkek kizárása a versenyből;
*a kiírásnak nem megfelelő szócikkek jelölésének törlése;
*a tárgyév utolsó napjának megfelelő difflink meglétének ellenőrzése, illetve pótlása azoknál a jelölt szócikkeknél, amelyeknél az nem szerepel a jelöléshez megadott linkben;
*a szavazatok lezárása után az eredmény kiszámítása a Condorcet-módszer alapján;
*az egyes szócikkek főbb közreműködői személyének megállapítása;
*az eredmény kihirdetése és a díjazott főbb közreműködők értesítése, számukra az eredményt jelző banner megküldése;
*a szócikkek vitalapján az eredmény feltüntetése, illetőleg az erre szolgáló banner elhelyezése';
*a kategóriákon belül első helyezést elért szócikkek számára a jó szócikk státusz adminisztrálása (amelyek még nem rendelkeznek kiemelt vagy jó szócikk státusszal).
 
A főbb közreműködők személyének megállapításában, a bannerek megküldésében és felhelyezésében, valamint a kategóriagyőztesek jó szócikk státuszának adminisztrálásában a koordinátor munkájának segítése céljából más szerkesztők is részt vehetnek.
|}
{{Tudnivalók-vége}}
==Jelölések==
 
==Az év szócikke verseny története==

Navigációs menü