„Horváth Ilona (szakácskönyvíró)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Élete: iskola
19. sor: 19. sor:


== Szakácskönyve ==
== Szakácskönyve ==
Híres szakácskönyve először [[1955]]-ben jelent meg Szakácskönyv: Háztartási tanácsadó címmel, a [[Magyar Nők Demokratikus Szövetsége]] kiadásában. Vékony, 125 oldalas könyvecske volt. A következő évben már kibővített kiadása jelent meg átszerkesztett tanácsadóval és sokkal több recepttel, 294 oldalon. Ez a kiadás volt az alapja a további kiadásoknak. [[F. Nagy Angéla]] neve először az [[1967]]-es bővített, átdolgozott kiadásban bukkant fel, mint a bevezető részek írójáé. Az 1973-ban megjelent 7. kiadásban szerepel először: "A könyvet kiegészítette és átdolgozta F. Nagy Angéla".
Híres szakácskönyve először [[1955]]-ben jelent meg Szakácskönyv: Háztartási tanácsadó címmel, a [[Magyar Nők Demokratikus Szövetsége]] kiadásában. Vékony, 125 oldalas könyvecske volt. A következő évben már kibővített kiadása jelent meg átszerkesztett tanácsadóval és sokkal több recepttel, 294 oldalon. Ez a kiadás volt az alapja a további kiadásoknak. [[F. Nagy Angéla]] neve az [[1967]]-es bővített, átdolgozott kiadásban bukkant fel, mint a bevezető részek írójáé. Az 1973-ban megjelent 7. kiadásban szerepel először: "A könyvet kiegészítette és átdolgozta F. Nagy Angéla".


Érdekesség, hogy 1956-ban a kibővített könyv puha fedeles változatban is megjelent a ''Vezérfonal gazdaasszonykörök számára'' sorozatban.
Érdekesség, hogy 1956-ban a kibővített könyv puha fedeles változatban is megjelent a ''Vezérfonal gazdaasszonykörök számára'' sorozatban.

A lap 2018. március 15., 09:48-kori változata

Horváth Ilona (Brassó, 1906. augusztus 26.Budapest, 1969. április 14.) szakácskönyvíró, pedagógus.

Élete

Horváth Ilona
Született1906. augusztus 26.
Brassó
Elhunyt1969. április 14.
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaszakácskönyvíró, pedagógus
SablonWikidataSegítség

Kilenc gyermekes család ötödik gyermekeként született Brassóban, apja, Horváth József a vasúti fűtőház vezetője volt. Horváth Ilona alsóbb szintű iskoláit is itt végezte a magyar nyelvű katolikus elemi iskolában. Tanítónői diplomáját a nagyszebeni tanítónőképzőben szerezte 1924-ben. Miután Hegyközújlakon és Krasznán tanított, 1933-tól a Szeben környéki falvakban oktatott háztartási ismereteket. 1935-ben felvételt nyert a temesvári tanárképzőbe, ahol gazdasági ismereteket oktató tanári oklevelet szerzett.

A következő években egyházközösségi nővérként dolgozott, majd 1940-ben Nagyváradon lett tanár. A II. világháború következtében Budapestre került, majd 1945-ben Törökszentmiklósra helyezték, ahol kinevezték  a gazdaasszonyképző iskola igazgatójának. Újabb tanári oklevelet szerzett történelem-magyar szakon, majd 1952-től a Bercsényi Miklós Gimnázium leánykollégiumának igazgatónője, mellette háztartási ismereteket oktatott a gimnazistáknak. 1967-ben nyugdíjba vonult, és 1969-ben bekövetkezett haláláig Budapesten élt.

Szakácskönyve

Híres szakácskönyve először 1955-ben jelent meg Szakácskönyv: Háztartási tanácsadó címmel, a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége kiadásában. Vékony, 125 oldalas könyvecske volt. A következő évben már kibővített kiadása jelent meg átszerkesztett tanácsadóval és sokkal több recepttel, 294 oldalon. Ez a kiadás volt az alapja a további kiadásoknak. F. Nagy Angéla neve az 1967-es bővített, átdolgozott kiadásban bukkant fel, mint a bevezető részek írójáé. Az 1973-ban megjelent 7. kiadásban szerepel először: "A könyvet kiegészítette és átdolgozta F. Nagy Angéla".

Érdekesség, hogy 1956-ban a kibővített könyv puha fedeles változatban is megjelent a Vezérfonal gazdaasszonykörök számára sorozatban.

Horváth Ilona szakácskönyve több mint húsz kiadásban jelent meg eddig.

Forrás

Gál András et al.: Törökszentmiklósi Kalendárium 2006, Re Bene Gesta Kulturális és Ifjúsági Egyesület, Törökszentmiklós, 2006. in: Pacsai Norbert: Egy mozgalmas élet kiteljesedése Törökszentmiklóson. 100 éves lenne az idén Horváth Ilona

Körmendi Lajos: Jellasicsok (Hozzáférés: 2018. március 14.)