„Sztevanovity Zorán” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Voxfax (vitalap | szerkesztései)
belső hivatkozás
KobeatBot (vitalap | szerkesztései)
a Express együttes → Express (együttes) (WP:BÜ), apróbb javítások AWB
39. sor: 39. sor:
=== Szólókarrier ===
=== Szólókarrier ===
[[1973]]-ban a [[Taurus (együttes)|Taurus együttes]] átalakulása, majd megszűnése után Zorán kilenc hónapig [[Ausztria|Ausztriában]] és az [[Nyugat-Németország|NSZK]]-ban zenélt. [[1974]] áprilisában hazatért [[Nyugat-Európa|Nyugat-Európából]], és a ''Nyomom a gázt,'' illetve a ''Vásott éjek'' című számból a [[Gemini (magyar együttes)|Gemini együttes]] kíséretével kislemezt adott ki.
[[1973]]-ban a [[Taurus (együttes)|Taurus együttes]] átalakulása, majd megszűnése után Zorán kilenc hónapig [[Ausztria|Ausztriában]] és az [[Nyugat-Németország|NSZK]]-ban zenélt. [[1974]] áprilisában hazatért [[Nyugat-Európa|Nyugat-Európából]], és a ''Nyomom a gázt,'' illetve a ''Vásott éjek'' című számból a [[Gemini (magyar együttes)|Gemini együttes]] kíséretével kislemezt adott ki.
[[1975]]-ben [[Cserháti Zsuzsa|Cserháti Zsuzsával]] és az [[Express együttes]]sel koncertezett, a [[Made in Hungary]]-n az ''Egyre hull az őszi zápor'' c. dallal aratott sikert. [[1976]]-ban részt vett a [[Melodii Druzej]] többfordulós, [[Riga|Rigában]], [[Szentpétervár|Leningrádban]] és [[Moszkva|Moszkvában]] zajló, [[szovjetunió]]beli táncdalfesztiválon. [[Malek Miklós (zeneszerző)|Malek Miklós]] és [[S. Nagy István]] ''Hull az elsárgult levél'' című szerzeményét énekelte, és elnyerte a fődíjat. A televízióban [[Sztevanovity Dusán]] magyar szövegével előadta az [[Eurovíziós Dalfesztivál]] [[Save Your Kisses for Me]] c. nyertes dalát, ''Csókokkal vársz'' címmel, mely nagy slágerré vált. Ősszel az [[Egymillió fontos hangjegy]] elnevezésű tévéműsorban mutatták be a ''Szépek és bolondok'', ''Én már próbáltam'', ''Apám hitte'' című számokat. Még ebben az évben [[Presser Gábor]]ral kislemezt adott ki, amire felkerült a ''Könyörgés'' és az ''Az legyél, akinek látszol'' című Presser Gábor–[[Adamis Anna]]-szerzemény.
[[1975]]-ben [[Cserháti Zsuzsa|Cserháti Zsuzsával]] és az [[Express (együttes)|Express]] együttessel koncertezett, a [[Made in Hungary]]-n az ''Egyre hull az őszi zápor'' c. dallal aratott sikert. [[1976]]-ban részt vett a [[Melodii Druzej]] többfordulós, [[Riga|Rigában]], [[Szentpétervár|Leningrádban]] és [[Moszkva|Moszkvában]] zajló, [[szovjetunió]]beli táncdalfesztiválon. [[Malek Miklós (zeneszerző)|Malek Miklós]] és [[S. Nagy István]] ''Hull az elsárgult levél'' című szerzeményét énekelte, és elnyerte a fődíjat. A televízióban [[Sztevanovity Dusán]] magyar szövegével előadta az [[Eurovíziós Dalfesztivál]] [[Save Your Kisses for Me]] c. nyertes dalát, ''Csókokkal vársz'' címmel, mely nagy slágerré vált. Ősszel az [[Egymillió fontos hangjegy]] elnevezésű tévéműsorban mutatták be a ''Szépek és bolondok'', ''Én már próbáltam'', ''Apám hitte'' című számokat. Még ebben az évben [[Presser Gábor]]ral kislemezt adott ki, amire felkerült a ''Könyörgés'' és az ''Az legyél, akinek látszol'' című Presser Gábor–[[Adamis Anna]]-szerzemény.


[[1977]]-ben a [[Mafilm]] [[Róna utca|Lumumba (mai nevén Róna) utca]]i stúdiójában megkezdődtek Zorán első lemezfelvételei, a szólólemez hamar [[aranylemez]] lett. [[1977]] októberében közösen [[Koncz Zsuzsa (előadóművész)|Koncz Zsuzsával]] a [[Beton (együttes)|Beton együttes]] kíséretében két hónapos turnét tartott. [[1978]]-ban megjelent Zorán második szólóalbuma, ''Zorán II.'' címmel, a felvételek szintén a Mafilm Lumumba utcai stúdiójában készültek.
[[1977]]-ben a [[Mafilm]] [[Róna utca|Lumumba (mai nevén Róna) utca]]i stúdiójában megkezdődtek Zorán első lemezfelvételei, a szólólemez hamar [[aranylemez]] lett. [[1977]] októberében közösen [[Koncz Zsuzsa (előadóművész)|Koncz Zsuzsával]] a [[Beton (együttes)|Beton együttes]] kíséretében két hónapos turnét tartott. [[1978]]-ban megjelent Zorán második szólóalbuma, ''Zorán II.'' címmel, a felvételek szintén a Mafilm Lumumba utcai stúdiójában készültek.

A lap 2018. március 13., 17:38-kori változata

Sztevanovity Zorán
Sztevanovity Zorán egy 2007-es koncerten
Sztevanovity Zorán egy 2007-es koncerten
Életrajzi adatok
ÁlnévZorán
Született1942március 4. (82 éves)
Belgrád
HázastársaTarján Györgyi (válás)[1]
Lévai Éva (h. ?–1996)[2]
Hegyi Barbara[2]
GyermekeiSztevanovity Szandra[2]
Sztevanovity Zoltán
SzüleiSztevanovity Milutin
IskoláiBudapesti Műszaki Egyetem (1960–1963, electronic engineering)
Pályafutás
Műfajokrock, beat
Aktív évek1960
EgyüttesMetro, Taurus
Hangszerének, gitár
Díjak
Tevékenységzenész, dalszerző, előadóművész
KiadókUniversal, Hungaroton
IPI-névazonosító00030072536

Sztevanovity Zorán weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sztevanovity Zorán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sztevanovity Zorán (szerbül: Зоран Стевановић; Belgrád, 1942. március 4. –) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas szerb származású magyar előadóművész, énekes, gitáros, zeneszerző. Sztevanovity Dusán (szerbül: Душан Стевановић) szövegíró bátyja, Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő férje.

Pályafutása

1942. március 4-én született Belgrádban Sztevanovity Milutin közgazdász, újságíró és Zemanovity Mária gyermekeként.[3] Zorán családjával 1948-ban Magyarországra költözött. Politikai okokból nem mentek vissza Jugoszláviába, végleg Budapesten telepedtek le. A budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd 1960-ban felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára. Öt szemeszter elvégzése után döntött úgy – öccsével együtt –, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja. Döntésük meghozatalában édesapjuk támogatta őket, az akkori támogatásért Zorán 2006-ban a Prima Primissima díj átvételekor köszönetet mondott édesapjának. Zorán édesapját politikai okok miatt három évre börtönbe zárták, 1955-ben szabadult. Többek között erről a három évről is szól a Leonard Cohen dalára Dusán által írt, mélyen elgondolkodtató, személyes élményeken alapuló Volt egy tánc című szám („És a harmadik tél is lejárt, És egy hajnalon csöngettek hármat, És az apám az ajtóban állt.”).

Metrós évek

Zorán 1960-ban a Nyugati pályaudvar KISZ-klubjában a Hangulat Bárban játszott, ugyanebben az évben Rudas Andrással (zongora), Elekes Zoltánnal (szaxofon), Maka Bélával (bőgő), Bálint Istvánnal (dob) megalakította a Zenith együttest. Az együttesben Zorán gitározott és énekelt. A Zenith a Népköztársaság útján fekvő KISZ-klubban játszott. Az együttes 1961-ben szerződést kötött a mai Centrál, akkor Irányi utca és Egyetem utca sarkán található Metro Klubbal (ami 1962-ben a Rákóczi út 60-ba költözött). Ezzel a zenekar nem csak helyszínt, hanem nevet is váltott, az alakulat felvette a Klub nevét, így lett nevük: Metro. A Metro együttes 1962-ben indult az első Ki mit tud?-on, de a döntőben az erősítő hibája miatt nem tudtak játszani és a zsűri kérésüket megtagadva nem engedte meg félbemaradt számuk újbóli eléneklését. 1963-ban Zorán immár szólistaként indult a Ki mit tud?-on, amit Gershwin magyarított Summertime-jával, valamint a Számum című dallal megnyert. Közben megjelentek a Metro együttes első felvételei Deák Tamás zeneszerző–trombitás-hangszerelő közreműködésével Smaragd, Mit tegyek?, Old Man River, Melody Blue címmel. A zenekar 1964-től a Metro klub új és egyben végleges helyén a Dohány utca 22-ben játszott.

Zorán (1966)

1965-ben a zenekar Kozmosz, Volgai hajósok dala, Do Wah Diddy Diddy, Pretty Women, Keep Searchin, The Rise and Fall of Flingel Bunt, Help, So Mistifying címen angol nyelvű felvételeket készített. A zenekarban ekkor részt vett Zentai Antal (szaxofon), Bokány Ferenc (basszusgitár). 1965 őszére kialakult a Metro csapata: Sztevanovity Zorán (ének, gitár), Sztevanovity Dusán (ritmusgitár), Schöck Ottó (billentyűs hangszerek), Frenreisz Károly (basszusgitár, szaxofon, ének), Brunner Győző (dob). 1966-ban Édes évek címmel megjelent az első magyar nyelvű Metro-kislemez. Az együttes az 1966 júliusában megtartott Táncdalfesztiválon eljátszotta a Mi fáj? című NikolicsBoros közös szerzeményt. 1967-ben a Metro Banovich Tamás Ezek a fiatalok című filmjében a Gyémánt és arany című számot adta elő. 1967 tavaszán Frenreisz Károly és Brunner Győző elhagyta a zenekart és Nyugat-Európába szerződött. Ezzel a Metro is átalakult, helyükre Rédey Gábor (basszusgitár) és Veszelinov András (dob) érkezett. Szintén 1967-ben jelent meg a Metro hét kislemeze: Álmodozom a világról, Végre itt van az óra, Roppant kényes a helyzetem, Feltámadtál, Viharvirág, Hétköznapi semmiség, Bell, a részeges kutya címen. Zorán az 1967-es Táncdalfesztiválon előadta a Végre itt van az óra című számot. 1968 januárjában Zorán Ray Phillips vendégeként két hetet töltött Londonban, ahol a Speakeasy klubban találkozott John Lennonnal és Ringo Starral. Ez idő alatt az együttes a Marshall cégtől új erősítőket kapott. Júliusban Zorán a Táncdalfesztiválon a Fehér sziklák című számot énekelte. Szeptemberben újra alapító tagjai fémjelzik a Metrót. Az együttes ebben az évben Bábel, Egy fiú és egy lány, Azért is az égben járok, Törött pohár, Valami újat szeretnék, Nelly, Ő és én, Nem vagyok elveszett ember, Dohányfüstös terem, Pár csepp méz, Kamasz kislány címen új kislemezeket adott ki.

1969-ben megjelent az első Metro-nagylemez, ami elérve az 50 000-es példányszámot, aranylemez lett. Majd az együttes szerepelt Kovács András Extázis 7-től 10-ig című dokumentumfilmjében. A filmben Zorán a Budai Ifjúsági Parkban énekelt. A zenekar az 1969-es Táncdalfesztiválon a Szobrok című dallal lépett fel. 1970-ben a Metro Hómadár címmel új kislemezt adott ki, majd Schöck Ottó kiválásával Fogarasi János lett az együttes billentyűse. 1970 nyarának végén az együttes a finnországi, turkui nemzetközi rockfesztiválon 40 000 ember előtt énekelt. Ez év őszén megjelent az Egy este a Metró Klubban… című második Metro lemez, ami egyben az első magyar koncertalbum. 1971-ben az együttes alapító tagjai közül Dusán hátat fordítva a zenélésnek, és Frenreisz Károly a Locomotiv GT-be távozva végleg kilép a Metróból. Helyükre Mogyorósi László (gitár) és Póka Egon (basszusgitár) került. Az együttes 1970 őszén újra alakult, tagjai: Sztevanovity Zorán (gitár, ének), Novák András (ének), Hanka Péter (gitár), Elekes Zoltán (szaxofon), Tóth Béla (harsona), Tihanyi Gyula (basszusgitár), Szigeti Béla (dob). A héttagúra duzzadt zenekar több felvételt is készít Színesre festve, Közel a sátánhoz, A kapun túl, Háló, Csillaglány címen. 1972-ben a Metro Lengyelországban turnézott, majd három hónapot töltött az NSZK-ban. 1972 őszén a zenekar végleg feloszlott. Zorán a Taurus Ex-T 25-75-82 basszusgitáros-énekese lett.

Szólókarrier

1973-ban a Taurus együttes átalakulása, majd megszűnése után Zorán kilenc hónapig Ausztriában és az NSZK-ban zenélt. 1974 áprilisában hazatért Nyugat-Európából, és a Nyomom a gázt, illetve a Vásott éjek című számból a Gemini együttes kíséretével kislemezt adott ki. 1975-ben Cserháti Zsuzsával és az Express együttessel koncertezett, a Made in Hungary-n az Egyre hull az őszi zápor c. dallal aratott sikert. 1976-ban részt vett a Melodii Druzej többfordulós, Rigában, Leningrádban és Moszkvában zajló, szovjetunióbeli táncdalfesztiválon. Malek Miklós és S. Nagy István Hull az elsárgult levél című szerzeményét énekelte, és elnyerte a fődíjat. A televízióban Sztevanovity Dusán magyar szövegével előadta az Eurovíziós Dalfesztivál Save Your Kisses for Me c. nyertes dalát, Csókokkal vársz címmel, mely nagy slágerré vált. Ősszel az Egymillió fontos hangjegy elnevezésű tévéműsorban mutatták be a Szépek és bolondok, Én már próbáltam, Apám hitte című számokat. Még ebben az évben Presser Gáborral kislemezt adott ki, amire felkerült a Könyörgés és az Az legyél, akinek látszol című Presser Gábor–Adamis Anna-szerzemény.

1977-ben a Mafilm Lumumba (mai nevén Róna) utcai stúdiójában megkezdődtek Zorán első lemezfelvételei, a szólólemez hamar aranylemez lett. 1977 októberében közösen Koncz Zsuzsával a Beton együttes kíséretében két hónapos turnét tartott. 1978-ban megjelent Zorán második szólóalbuma, Zorán II. címmel, a felvételek szintén a Mafilm Lumumba utcai stúdiójában készültek. 1977. október 6-án feleségül vette Tarján Györgyi színésznőt, de a házasságuk később válással végződött.

1979-ben megjelent Zorán harmadik szólóalbuma Zorán III. címmel. 1980. október 23-án Pozsonyban lépett fel Gustáy Brom zenekarának kíséretében, majd koncertet adott Jugoszláviában. 1981-ben szerepelt Sándor Pál Ripacsok című filmjében. Még abban az évben megválasztották a Szabadfoglalkozású Zenei Előadóművészek Szakszervezetének elnökévé. A rádióban slágerré válik Ne várd a májust című száma, amelyet Bródy János írt. Egyik versszakát, mely a prágai tavasz eseményeire utal (Ijesztő szelek fújnak, kedvesem / Nem hoznak több tavaszt el fényesen / Fejünkre hullanak a csillagok / Rémülten ébrednek az álmodók) betiltották, helyette dúdolás hallható, egy évvel később megjelent nagylemezén ezt is kivágták belőle, így az eredeti felvétel máig kiadatlan maradt. 1982-ben Kovács Katival Játssz még! című duettüket mutatták be a Tessék választani! című bemutatón. A dal az Ifjúsági Magazin Slágerlistáján, a Magyar Rádió és a Magyar Ifjúság Slágerlistáján is több ízben első helyen végzett. Április 4-én Liszt Ferenc-díjat kapott. Megjelent Sylvie Vartan, francia nyelvű, Apám hitte-feldolgozása: Je veux aimer címen. 1982 novemberében kiadták Tizenegy dal című negyedik szólóalbumát.

1982. január 2-án Lévai Évától[4] megszületett a leánya, Szandra.[5] 1984 júliusától Kovács Katival az Universal együttes kíséretében nyári turnét tartott. 1985-ben megjelent az Édes évek című Metro-lemez, majd decemberben fellépett a Budapest Sportcsarnokban tartott magyar Live Aid: Mondd, mit ér egy falat kenyér – Rockzenészek az éhező Afrikáért elnevezésű koncerten. 1987-ben Tímár Péter Moziklip c. filmjének betétdala lett a Számíthatsz rám című szám. Öt év után új Zorán-album jelent meg Szép holnap címmel. Zorán írta az 1990-ben kiadott Calypso-lemezen szereplő Calypso-indulót. Májusban megjelent 1977–1990 címmel az első Zorán-válogatásalbum. 1991-ben megjelent Zorán új albuma, Az élet dolgai, amiért a Vígszínházban tartott koncerten aranylemezt vett át. A koncert vendége Presser Gábor és Gerendás Péter volt. 1992-ben a Budapest Sportcsarnokban telt házas koncertet adott a Metro együttes. Az együttes Zorán–Dusán–Schöck OttóFrenreisz KárolyBrunner GyőzőVeszelinov András-felállásban lépett színpadra. Júniusban kiadták a Metro-koncert felvételét, valamint egy öt nagylemezt tartalmazó Metro-díszdobozos albumot. Zorán 1993-ban a Pesti Vigadóban Az elmúlt 30 év címmel... öt unplugged előadásból álló koncertsorozat tartott. Ez év novemberében unplugged koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban, vendégei Presser Gábor, Schöck Ottó, Gerendás Péter és Dés László voltak.

1994 novemberében megjelent a Kell ott fenn egy ország című maxi CD. Decemberben Zorán Bródy János Budapest Sportcsarnokban tartott koncertjén együtt énekelte a Mindannyian mások vagyunk… című számot Koncz Zsuzsával, Somló Tamással, Tolcsvay Lászlóval, Halász Judittal és a szerzővel, Bródy Jánossal. 1994. december 3-án megkapta az ARD televízió Arany Európa-életműdíját. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 1996-ban aranylemez lett Az elmúlt 30 év… című dupla CD, illetve a Majd egyszer… című szólóalbum. 1996 novemberében elhunyt Zorán felesége. A művész lemondta összes tervezett fellépését, beleértve a Budapest Sportcsarnokba szervezett nagyszabású koncertjét is. 1997-ben koncertet tartott a Budapest Sportcsarnokban, vendége volt Presser Gábor, Karácsony János, Somló Tamás, Sárközy Gergely, Lantos Zoltán, Babos Gyula. Ez év augusztusában a Tom-Tom kiadónál megkezdődtek az 1997 című szólólemez felvételei. Szeptemberben Zorán, Demjén Ferenc, Horváth Charlie, Somló Tamás és Cserháti Zsuzsa társaságában Münchenben részt vett Leslie Mandoki Találkozások című lemezének felvételén. Novemberben Zorán részt vett Somló Tamás 50. születésnapja alkalmából tartott koncerten, illetve megjelent 1997 című szólóalbuma.

1998-ban koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban, vendége volt Presser Gábor, Kaszás Attila, Lantos Zoltán, Eszményi Viktória, valamint az Ando Drom. Zorán átvette az 1997 című albumért járó aranylemezt. 1998. június 28-án a Kapcsolat-koncert keretében 200 000 ember előtt énekelt a Felvonulási téren. 1998 végére már lett aranylemez a frissen kiadott Hozzám tartozol című újabb szólóalbum. 1999. június 27-én ismét, immár nagyjából 250 000 ember előtt énekelt a Kapcsolat-koncerten. Megjelent az Ablak mellett című szólóalbuma. Zoránt megválasztották a MIME (Magyar Internetezők és Számítógép-használók MagánEgylete) elnökévé. 2000-ben Zorán is fellépett a Budapesti Kongresszusi Központban tartott koncerten, amelyet a leégett Budapest Sportcsarnok újjáépítéséért rendeztek. 2000 őszén három alkalommal is telt házas koncertet adott az Erkel Színházban. 2001. június 2-án IllésMetroOmega-szuperkoncert a Népstadionban. Ez év őszén megjelent az Így alakult című szólóalbum. 2002 márciusában Artisjus-díjat, majd eMeRTon-díjat kapott. Március 23-án fellépett a budapesti Kossuth téren tartott Koncert a Köztársaságért rendezvényen. Májusban három előadásból álló koncertsorozatot tartott az Erkel Színházban.

2003. április 25-én az új Budapest Sportarénában rendhagyó koncertet tartott Vásáry Tamás vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében. 2004. március 18-án és 19-én Örömzene címmel Zorán és Barátai koncerteztek a Vígszínházban. A dupla koncert vendége volt: Presser Gábor, Somló Tamás, Kern András, Gerendás Péter, Auth Csilla, Lantos Zoltán és Péter János. 2004 végén megjelent a Körben című minialbum. 2005 áprilisában újabb telt házas koncertet adott a Budapest Sportarénában. Augusztusban a Veszprémi Ünnepi Játékokon balettművészek és színművészek előadták Zorán élő koncertjére készült, Volt egy tánc című táncjátékot. 2005 végére platinalemez lett a Koncert a Budapest Sportarénában című koncert-DVD. 2005-ben munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével ismerték el. 2006. március 15-én Zorán Kossuth-díjat kapott. Március végén a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon bemutatták a veszprémi Pannon Várszínház Volt egy tánc című produkcióját. 2006 őszére a Közös szavakból című szólóalbum aranylemez lett. Zorán december 7-én Prima Primissima-díjban részesült.

Zorán 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is folytatta a már hagyományossá váló országjáró tavaszi és őszi turnékat. 2008 óta a turnék keretében felkeresett több erdélyi, felvidéki és vajdasági várost is, ahol telt házas koncerteket adott. 2007 tavaszán a Budapest Sportcsarnokban 12 000 ember előtt a Harminc című dalt együtt énekelte Presser Gáborral és Sztevanovity Dusánnal, valamint a Ne várd a májust című dalt a szerzővel, Bródy Jánossal. 2008 őszén A dalok és mi címmel telt házas koncertet adott a Művészetek Palotájában, immáron a zenekarához tartozó Horváth Kornél, Sipeki Zoltán, Lattmann Béla, Kovács Péter Kovax és Gyenge Lajos társaságában. 2009 tavaszán újabb koncertet adott a Művészetek Palotájában, amit a nagy érdeklődésre való tekintettel egy alkalommal meg kellett ismételnie. Zorán legújabb, A dalok és mi című koncert-DVD-je a 2009-es Fonogram – Magyar Zenei Díj győztese lett az Év hazai DVD-je kategóriában. Legújabb, 2 CD-t magában foglaló válogatásalbumát – a 34 dalt – hatalmas közönségérdeklődés övezi, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a válogatás CD 2009 decemberében aranylemez lett, 2010 decembere óta pedig már platinalemez.

2011 októberében jelent meg új lemeze Körtánc – Kóló címen, amely 2012 tavaszán platinalemez lett,[6] és amellyel zeneileg némileg visszatért szerb gyökereihez. (A kóló egy délszláv táncfajta. Az album címadó dalában hallható ez a jelentőségteljes versszak: „Amott jöttem én a földre / Itt maradtam mindörökre / Megszerettem, amit kaptam / Szívem ide láncol”.) 2013-ban aranylemezt vehetett át az Aréna 2011 című albumáért.[7]

Diszkográfia

Albumok a Metro együttessel

  • Metro (1969)
  • Egy este a Metro klubban… (1970)
  • Metro koncert (1992)
  • A Metro együttes összes felvétele (1992)
  • Gyémánt és arany (2000)

Albumok szólóénekesként

Kiadatlan dalok

  • 1974: Vár a rét, hív a nyár (km. Skorpió együttes)[8]
  • 1974: Miért találtam rád
  • 1976: Sose félj a boldogságtól
  • 1976: Csúf kislány
  • 1976: Csókokkal vársz (Save Your Kisses for Me)
  • 1976: Én már próbáltam (km. Bódy Magdi)
  • 1981: Ne várd a májust (hosszú változat, rádiófelvétel)
  • 1985: Ötödik iksz (Rádiókabaré)

Dalok

Zeneszerző Presser Gábor, szövegíró Sztevanovity Dusán, kivétel, ahol a szerzők nevét feltüntettük.

Betűrendben

A

  • A hídon (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán)
  • A körben (Sting – Magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
  • A lány, akire szerelemmel nézhetek (Balázs FerencHorváth Attila, Brunner Győző)
  • A máshol élők városa
  • A nő (Billy Joel – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
  • A part (Eric Clapton – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
  • A szerelemnek múlnia kell
  • A sziget
  • A színfalak mögött
  • Addig jó nekem (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
  • Adj valamit!
  • Ahogy volt, úgy volt
  • Ahol jó volt (Presser Gábor)
  • Aki külvárosban nőtt fel (Blum József–Szenes Iván, 1974)
  • Alszol a vállamon
  • Altató (Pavel Danek–Sztevanovity Dusán)
  • Amikor elmentél tőlem (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
  • Apám hitte (Sztevanovity Zorán, Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
  • Aszfaltrajz (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Az a hosszú asztal
  • Az ablak mellett
  • Az aranykulcs (Demjén Ferenc)
  • Az élet dolgai
  • Az első dal
  • Az én időmben
  • Az én városom
  • Az legyél, akinek látszol (Presser Gábor–Adamis Anna)
  • Az ünnep
  • Az volt a dal

B

  • Boldog idő
  • Ballada a mamákról

C, Cs

  • Coda
  • Coda II.
  • Csak a szerelem
  • Csak játék
  • Csókokkal vársz (Save Your Kisses for Me) (1976, Tony Hiller–Lee Sheriden–Martin Lee–Sztevanovity Dusán)
  • Csúf kislány (1976, Novai Gábor–Miklós Tibor)

D

  • De nincs béke (Sed non est pax)

E, É

  • Édes évek (Sztevanovity Zorán–S. Nagy István)
  • Egészen egyszerű dal (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
  • Egészen egyszerű emberek
  • Egy fiú és egy lány (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Egy szót se szólj (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)
  • Egy vallomás a sok közül
  • Egyre hull az őszi zápor (Malek Miklós – S. Nagy István)
  • Éjfél után (Somló Tamás–Sztevanovity Dusán)
  • Élet tanár úr (Závodi Gábor–Sztevanovity Dusán)
  • Elmúlt a jó idő (Oliver Blume–Sztevanovity Dusán)
  • Ember a vízben
  • Emlékek bálja (Sipeki Zoltán–Sztevanovity Dusán)
  • Én már próbáltam
  • Én vagyok az
  • Eső előtt, eső után (Gerendás Péter–Sztevanovity Dusán)
  • Esküvő (Jávori Ferenc Fegya – Sztevanovity Dusán)
  • Ezer alakban

F

  • Fehér sziklák (Fényes Szabolcs–S. Nagy István)
  • Felejtsd el (Oliver Blume–Sztevanovity Dusán)
  • Feltámadtál (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)

GY

  • Gyémánt és arany (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)
  • Gyere velem (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán)
  • Gyönyörű szép álom (Szörényi Levente–Bródy János)

H

  • Hadd legyen
  • Ha hinnél valamiben
  • Hajolj le hozzám (Szörényi Levente–Bródy János)
  • Hajózni kell
  • Ha másképp szeretnél (Gerendás Péter–Sztevanovity Dusán)
  • Harminc
  • 34. dal
  • Hé, ‘67
  • Hétfő este (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Hiába vársz
  • Hómadár (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)
  • Hová megyünk?
  • Hozzám tartozol

I

  • Így alakult
  • Így is jó
  • Itt a vásár

J

  • Játssz még! Kovács Katival
  • Jó így
  • Jól megy nekünk (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)

K

  • Kabát dal
  • Kék asszony (Presser Gábor–Adamis Anna)
  • Kell ott fenn egy ország (Chris Rea – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
  • Kiáltás (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
  • Ki figyel rám?
  • Kócos ördögök (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Kóló
  • Könyörgés (Presser Gábor–Adamis Anna)
  • Közös szavakból

L

  • Lusta dal

M

  • Magyar jakobinus dala (Victor Máté–Ady Endre)
  • Magyarország
  • Majd egyszer...
  • Maradj a hangszernél
  • Maradj még (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Már a galambok se repülnek
  • Mária volt (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Máshol (Bruce Springsteen – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
  • Meddig fáj még?
  • Menj el (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor
  • Még egy
  • Még mindig
  • Mért lett másképp (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Miért ne játszhatnánk el jól?
  • Miért találtam rád (1974)
  • Mi fáj? (Nikolics OttóBoros János)
  • Mi kéne még?
  • Mikor valóra vált az álmunk
  • Mit nekem
  • Mondd, hogy mindig így lesz majd
  • Mondtam neked
  • Morning has broken (Cat StevensEleanor Farjeon)

N, NY

  • Nálad (Somló Tamás–Sztevanovity Dusán)
  • Nekem még nem volt gyerekévem
  • Nekem nem elég (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán, Presser Gábor)
  • Nem haragszom rád
  • Nem kell mindig (Presser Gábor, Karácsony János–Sztevanovity Dusán)
  • Ne szólj rám (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)
  • Ne várd a májust (Bródy János)
  • Név nélkül (Somló Tamás–Sztevanovity Dusán)
  • Nincsen kedvem
  • Nincs más (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán), (2001), az Így alakult c. albumról
  • Nyomom a gázt (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)

O, Ő

  • O meu é teu (Zorán 2007-es, a Papp László Sportarénában tartott koncertjén énekelte Joana Amendoeira)
  • Osztálykirándulás
  • Ő az (Gerendás Péter, Presser Gábor–Sztevanovity Dusán)
  • Örökség (Presser Gábor–Boris Filan, magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)

P

  • Penitencia

R

  • Rázós dal (Bruce Hornsby – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
  • Régimódi dal (Sipeki Zoltán–Sztevanovity Dusán)
  • Romantika

S, Sz

  • Szabadságdal
  • Szabadon jó (Somló Tamás–Sztevanovity Dusán)
  • Szállj fel újra
  • Számíthatsz rám (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Szappanopera
  • Száz évig élünk (Pavel Danek–Sztevanovity Dusán)
  • Szépek és bolondok (Presser Gábor)
  • Szép holnap (Mark Knopfler – magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
  • Szép Júlia (Gerendás Péter–Sztevanovity Dusán)
  • Szerelmes dal (Karácsony János–Sztevanovity Dusán)
  • Szerenád
  • Szeretlek (Sipeki Zoltán–Sztevanovity Dusán)
  • Szeretnél-e még... (Babos Gyula–Sztevanovity)Dusán]
  • Sohase higgyetek a szemeteknek
  • Szobrok (Schöck Ottó–Sztevanovity Dusán)

T

  • Táncolj, csak táncolj
  • Távolság
  • Te is szólalj meg (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Tiszta szó (Demjén Ferenc)
  • Több mint félszáz év (Presser Gábor–Sztevanovity Dusán)
  • Törjön a csend
  • True Love (Cole Porter)

U, Ü

  • Ugye lesz erőm? (Leslie Mándoki, László Bencker–Leslie Mándoki, magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
  • Ugye, nem zavar (Karácsony János–Sztevanovity Dusán)
  • Úgy volt
  • Uram, a dolgok rosszul állnak (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Utolsó cigaretta
  • Ülök csendben egy kis padon (Dobsa Sándor–Bradányi Iván)
  • Üres bölcsőt ringat a Hold fénye (Harry Chapin, magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)
  • Üzenet

V

  • Vadkelet
  • Valahol mélyen a szívemben
  • Valaki mondja meg (Presser Gábor–Adamis Anna)
  • Valami más
  • Vár a rét, hív a nyár (1974)
  • Vasárnap délután
  • Vásott éjek (Sztevanovity Zorán–Sztevanovity Dusán)
  • Velem is megtörtént (Karácsony János–Sztevanovity Dusán)
  • Vihar
  • Világország
  • Virtuális Föld
  • Volt egy tánc (Leonard Cohen, magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)

Z

  • Záróra (Leonard Cohen, magyar szöveg: Sztevanovity Dusán)

Főbb filmszerepek

  • Ezek a fiatalok (1967)
  • Extázis 7-10-ig (1969)
  • Szép leányok, ne sírjatok (1970)
  • Ripacsok (1981)
  • Moziklip (1987)
  • Sihedernyi koromban (2000) - dokumentumfilm

Díjak, kitüntetések

Jegyzetek

  1. Amerikában vált felnőtté a magyar színésznő. STOP.hu, 2014. május 12. (Hozzáférés: 2014. november 16.)
  2. a b c Bogár Piroska: Magára maradt kislányával! Nehezen dolgozta fel felesége elvesztését a zenész. Femina, 2012. február 4. (Hozzáférés: 2014. november 16.)
  3. Ilyenek ezek Kiskegyed, 1993. december 7. kedd
  4. Éva Lévai. geni.com. (Hozzáférés: 2017. október 12.)
  5. Kiskegyed/Zorán hétszer, vagyis hét évben, hét lemezen. Rettentően jól öregszik, 1995. augusztus 22. kedd (Hozzáférés: 2014. augusztus 2.)
  6. Arany- és platinalemezek adatbázisa – 2011. MAHASZ. (Hozzáférés: 2012. január 1.)
  7. Arany- és platinalemezek adatbázisa – 2013. MAHASZ. (Hozzáférés: 2013. január 1.)
  8. http://www.hungarotonmusic.com/pop/zugjon-dalunk-mikent-p7861.html
  9. Lyra-díj http://www.geocities.ws/fivelyra/dij.html

Források

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap