„Nikolaus Lenau” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
 
== Élete ==
[[1802]] augusztus 15-én [[Csatád (Románia)|Csatád]]on született, ahol apja uradalmi írnok volt. Apja könnyelmű életmódja igen sok bánatot okozott a költő édesanyjának, akinek folytonos szomorúsága mindenesetre nagy befolyással volt a költőnek később kifejlődött búskomorságára. Adósságai miatt apja nemsokára kénytelen volt állásáról lemondani és a család [[1805]]-ben Budára költözött, ahol apja megszokott életmódját tovább folytatva, [[1807]]-ben meghalt, családját zilált anyagi viszonyok között hagyva. Anyja ezután négy éven át, szűkös körülmények között varrással kereste meg a maga és három gyermeke számára a mindennapi kenyeret. [[1811]]-ben aztán Vogel Károly katonaorvos vette nőül.
[[Fájl:Csatád_LenauSzülőház.png|180px|bélyegkép|bal|A szülőház]]
Adósságai miatt apja nemsokára kénytelen volt állásáról lemondani és a család [[1805]]-ben Budára költözött, ahol apja megszokott életmódját tovább folytatva, [[1807]]-ben meghalt, családját zilált anyagi viszonyok között hagyva. Anyja ezután négy éven át, szűkös körülmények között varrással kereste meg a maga és három gyermeke számára a mindennapi kenyeret. [[1811]]-ben aztán Vogel Károly katonaorvos vette nőül.
 
A fiatal Lenau [[1811]]-ben kezdte meg középiskoláit a [[Piarista Gimnázium (Budapest)|pesti piarista gimnázium]]ban, ahol elvégezte a négy grammatikai osztályt.<ref>Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára, Budapesti gimnázium levéltára, Régi levéltár (III.9.a), Anyakönyvek</ref> Ebben az időben különösen a zene iránt mutatott nagy hajlamot. Mostohaapja azonban Budán nem találva kellő orvosi gyakorlatot, a család [[1815]]-ben [[Tokaj]]ba költözött. Lenau itt töltötte életének 15. és 16. évét. E két év kitörülhetetlen nyomokat hagyott életén és költészetén. Itt vésődtek lelkébe a magyar föld, a magyar puszta, a magyar élet képei és a magyar népdalok ritmusa, melyek később költészetének olyan különös hatást és olyan elragadó varázst kölcsönöztek. Ebben az időben Lenau nevelője eltávozva, a költő anyja Budára költözött, hogy ott folytassa fia taníttatását, ezalatt azonban a család viszonyai olyan rosszra fordultak, hogy az anya nem tudta fiát tovább iskoláztatni. Ekkor a nagyszülők vállalták el a fiatal Lenau további neveltetését, az ifjú [[1818]]. szeptember 8-án nagyszüleihez költözött [[Stockerau]]ba.

Navigációs menü