„Tennó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
{{magyaros|japán}}
{{magyaros|japán}}


'''Tennó''' ({{japánul|天皇}}, jelentése: ''az ég ura'') a japán császár [[kínai császár|kínai mintát]] tükröző címe. Az [[ókimi]] (nagykirály) méltóságot váltotta föl a [[7. század]]ban. A tennó politikai hatalma a [[Heian-kor]]ban ([[794]]–[[1185]]) fokozatosan a [[sógun]] kezébe került, ezért a következő évszázadokban szerepe reprezentatív volt: a [[sintó]] főpapjaként, valamint az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Bár politikai befolyása valóban nem volt, a [[császár (rang)|császárt]] továbbra is óriási tisztelet övezte, a legkisebb felségsértés is a legnagyobb bűnök közé tartozott. Japán uralkodóját jogaiba a [[Meidzsi-restauráció]] ([[1867]]) helyezte vissza, de [[1946]] januárjában, nem sokkal a [[második világháború]] után [[Hirohito japán császár|Hirohito császár]] nyilvánosan lemondott a tennók isteni méltóságáról. A nem sokkal később, [[1947]]. [[május 3.|május 3-án]] érvénybe lépett modern alkotmány szerint a császár a japán állam és a nemzet egységének szimbóluma, feladatai azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása, stb.) korlátozódnak. Személye napjainkban is szent és sérthetetlen.
'''Tennó''' ({{japánul|天皇}}, jelentése: ''az ég ura'') a japán császár [[kínai császár|kínai mintát]] tükröző címe. Az [[ókimi]] (nagykirály) méltóságot váltotta föl a [[7. század]]ban. A tennó politikai hatalma a [[Heian-kor]]ban ([[794]]–[[1185]]) fokozatosan a [[sógun]] kezébe került, ezért a következő évszázadokban szerepe reprezentatív volt: a [[sintó]] főpapjaként, valamint az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Bár politikai befolyása valóban nem volt, a [[császár (rang)|császárt]] továbbra is óriási tisztelet övezte, a legkisebb felségsértés is a legnagyobb bűnök közé tartozott. Japán uralkodóját jogaiba a [[Meidzsi-restauráció]] ([[1867]]) helyezte vissza. [[1946]] januárjában, nem sokkal a [[második világháború]] után [[Hirohito japán császár|Hirohito császár]] nyilvánosan lemondott a tennók isteni méltóságáról. [[1947]]. [[május 3.|május 3-án]] pedig az újonnan érvénybe léptetett modern alkotmány szerint a császár a japán állam és a nemzet egységének szimbóluma, feladatai azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása, stb.) korlátozódnak. Személye napjainkban is szent és sérthetetlen.


Nyugati írásokban régebben használták a ''mikado'' (御門 vagy 帝, jelentése: ''tiszteletreméltó kapu'') megnevezést is, de ez ma már elavultnak számít.
Nyugati írásokban régebben használták a ''mikado'' (御門 vagy 帝, jelentése: ''tiszteletreméltó kapu'') megnevezést is, de ez ma már elavultnak számít.

A lap 2018. február 3., 21:01-kori változata

Tennó (japánul: 天皇, jelentése: az ég ura) a japán császár kínai mintát tükröző címe. Az ókimi (nagykirály) méltóságot váltotta föl a 7. században. A tennó politikai hatalma a Heian-korban (7941185) fokozatosan a sógun kezébe került, ezért a következő évszázadokban szerepe reprezentatív volt: a sintó főpapjaként, valamint az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Bár politikai befolyása valóban nem volt, a császárt továbbra is óriási tisztelet övezte, a legkisebb felségsértés is a legnagyobb bűnök közé tartozott. Japán uralkodóját jogaiba a Meidzsi-restauráció (1867) helyezte vissza. 1946 januárjában, nem sokkal a második világháború után Hirohito császár nyilvánosan lemondott a tennók isteni méltóságáról. 1947. május 3-án pedig az újonnan érvénybe léptetett modern alkotmány szerint a császár a japán állam és a nemzet egységének szimbóluma, feladatai azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása, stb.) korlátozódnak. Személye napjainkban is szent és sérthetetlen.

Nyugati írásokban régebben használták a mikado (御門 vagy 帝, jelentése: tiszteletreméltó kapu) megnevezést is, de ez ma már elavultnak számít.

Kapcsolódó szócikkek