„Kaptárkői 2. sz. forrásbarlang” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a (+kat.)
A [[Tétényi-fennsík]]on, [[Érd]] és [[Diósd]] közigazgatási határának a közelében, a Szidónia-hegy oldalában, a [[Kaptárkői-barlang]] bejáratától körülbelül 10 méterre, egy sziklakibúvásban nyílik. A [[diósd]]i Hegyalja utca egyik ingatlanán, magánterületen található a természetes, ovális, 0,75 méter széles és 0,66 méter magas bejárata.
 
Porózus, középső [[miocén]], bádeni [[Mészkő (kőzet)|mészkőben]] alakult ki. Tektonikus törésvonalak mentén jött létre valószínűleg kifagyásos kőzetaprózódással és korróziós hatásra. Egyszerű, egyszintes és vízszintes barlang. A járatainak a jellemző szelvénytípusa az alagútszelvény. Egy főjáratból és az azt keresztező mellékjáratból áll a barlang. Nincsenek benne képződmények. A barlang egy része lehet, hogy mesterségesen lett kibővítve. A barlang hossza 8,4 méter, a mélysége 0,5fél méter, a magassága 1egy méter, a függőleges kiterjedése 1,5másfél méter és a vízszintes kiterjedése 6,3 méter a részletes felmérés alapján.
 
Csak engedéllyel látogatható és a megtekintéséhez csak barlangjáró alapfelszerelés szükséges. A barlang illetékes természetvédelmi hatósága a [[Duna–Ipoly Nemzeti Park]]. Halász Árpád 1963-as kézirata szerint valószínűleg összefügg a [[Kaptárkői-barlang]]gal a közelsége és az észlelt légmozgás miatt.
 
A közelében található [[Kaptárkő|kaptárkövekről]] lett elnevezve. Előfordul az irodalmában ''Kaptárkői 2.sz. forrásbarlang'' (Gazda 2005) néven is.

Navigációs menü