„Atacama-sivatag” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a ISBN link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
TurkászBot (vitalap | szerkesztései)
a Index.hu linkelése, HTTPS protokollcsere (WP:BÜ), apróbb javítások
53. sor: 53. sor:


== További információk ==
== További információk ==
* [http://index.hu/nagykep/2016/03/10/atacama/ Az Index.hu fotóriportja az Atacama-sivatgagról] {{hu}}
* [https://index.hu/nagykep/2016/03/10/atacama/ Az Index.hu fotóriportja az Atacama-sivatgagról] {{hu}}
* [http://magma.nationalgeographic.com/ngm/0308/feature3/ A National Geographic az Atacama-sivatagról] {{en}}
* [http://magma.nationalgeographic.com/ngm/0308/feature3/ A National Geographic az Atacama-sivatagról] {{en}}
* [http://science.slashdot.org/science/05/03/19/1943236.shtml?tid=216&tid=191&tid=14 Autonomous Robot Finds Life in Atacama Desert (Autonóm robot életet talált az Atacama-sivatagban)]
* [http://science.slashdot.org/science/05/03/19/1943236.shtml?tid=216&tid=191&tid=14 Autonomous Robot Finds Life in Atacama Desert (Autonóm robot életet talált az Atacama-sivatagban)]
63. sor: 63. sor:
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Portál|Földrajz}}
{{Portál|Földrajz}}
{{DEFAULTSORT:Atacama Sivatag}}


{{DEFAULTSORT:Atacama Sivatag}}
[[Kategória:Chile sivatagai]]
[[Kategória:Chile sivatagai]]

A lap 2018. január 27., 17:47-kori változata

Atacama-sivatag (Atacama)
Az Atacama-sivatag műholdképen
Az Atacama-sivatag műholdképen
Közigazgatás
Ország(ok) Chile
 Peru
 Bolívia
 Argentína
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseDél-Amerika, az Andok és a Csendes-óceán között
Hosszúsága1000 km
Szélessége160 km
Területe105 000 km²
Elhelyezkedése
Atacama-sivatag (Dél-Amerika)
Atacama-sivatag
Atacama-sivatag
Pozíció Dél-Amerika térképén
d. sz. 24° 30′, ny. h. 69° 15′Koordináták: d. sz. 24° 30′, ny. h. 69° 15′
A Wikimédia Commons tartalmaz Atacama-sivatag témájú médiaállományokat.

Az Atacama egy kavics- és homoksivatag Chile és Peru területén, az Andok és a Csendes-óceán között. Átlagos szélessége (kelet-nyugat) kevesebb mint 160 km, hossza 1000 km. A csendes-óceáni parti hegység az óceánhoz közel fekszik, átlagos magassága 800 m. A Domeyko Kordillera, az Andok előhegysége keleten terül el.

Földrajza

Az Atacama gyéren lakott hely. A Pánamerikai autóút áthalad a sivatagon, melynek közepén, 2000 m magasságban egy oázisban van a San Pedro de Atacama nevű falu. Ennek templomát 1577-ben építették a spanyolok. Archeológiai bizonyítékok szerint San Pedro környéke egy paleolitikus civilizáció központja volt, amely kőerődítményeket épített a völgyet körülvevő hegyekben. Az Escondida Bánya és a Chuquicamata ugyancsak az Atacama-sivatagban található. Az Atacama gazdag réz- és ásványi tartalékokkal rendelkezik. Az Atacama határvita Bolívia és Chile között ezek miatt kezdődött az 1800-as években.

Az Atacama-sivatag az egyik legszárazabb hely a Földön (kivéve valószínűleg a McMurdo-szárazvölgyeket az Antarktiszon). A nedvességtől az egyik felén az Andok, a másik felén a parti hegység védi. Az átlagos csapadékmennyiség Antofagastánál – chilei régió, amely az Atacama része – 3 mm/év, és voltak olyan időszakok, amikor itt 40 évig egyáltalán nem esett eső. Az Atacama 15 millió éves, és 50-szer szárazabb, mint a kaliforniai Halál-völgy. Annyira száraz, hogy a 6800 m-re is felemelkedő hegyek teljesen gleccsermentesek.

Az Atacama a déli szélesség 25. fokától északra nagyon száraz, és kevés csapadékot kap. A sivatagban viszont sok helyre tengeri köd kerül, amely elég nedvességet biztosít bizonyos növények (moszatok, zuzmók és néha kaktuszok) megélhetéséhez. Az Antofagastától délre fekvő részen a parti hegység megakadályozza a tengeri köd benyomulását. Az Atacama legszárazabb része a parti hegység és a Domeyko Kordillera között van. Itt az Andok akadályozza a keletről érkező nedvességet, a parti hegység a tengeri ködöt, a Domeyko Kordillera pedig az Andokból érkező csapadékot. Az itteni talaj hasonlít a Mars talajához.

2003-ban egy kutatócsoport közzétett egy jelentést a Science folyóiratban, amelynek címe: Mars-like Soils in the Atacama Desert, Chile, and the Dry Limit of Microbial Life (Marsszerű talaj a chilei Atacama-sivatagban, és a mikrobiális élet szárazságküszöbe). Ebben megismételték azokat a kísérleteket, amelyeket a Viking-1 és a Viking-2 űrszonda a Marson végzett élet felderítésére, és képtelenek voltak bármilyen jelet felfedezni az Atacama talajában. A régió ilyen szempontból egyedülálló a Földön, ezért a NASA itt gyakran teszteli a jövőbeli marsszondák műszereit.

Csillagvizsgálók a sivatagban

Az Atacama-sivatag, elsősorban rendkívül alacsony nedvességtartalmú levegője miatt, kiválóan alkalmas az infravörös és a látható fény tartományában végzett csillagászati megfigyelésekre. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) két nagy csillagászati obszervatóriumot üzemeltet az Atacama-sivatagban: a La Silla Obszervatóriumot és a Paranal Obszervatóriumot, amely magába foglalja többek között a VLT, az ALMA, valamint a VISTA távcsövet is.

Képek

Források

  • Braudel, Fernand, The Perspective of the World, vol. III of Civilization and Capitalism 1984 (in French 1979).
  • Sagaris, Lake. Bone and dream : into the world's driest desert. 1st ed. – Toronto : A.A. Knopf Canada, c2000. ISBN 0-676-97223-3

További információk