„Louis-Ferdinand Céline” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
(A Céline antiszemitizmusát elmismásoló szövegezés módosítása alátámasztva egy a L'École des cadavres-ból vett idézettel→‎További információk)
a (→‎Száműzetés: idézőjel)
A [[nemzetiszocializmus|náci]] időszakban Céline három fajgyűlölő pamfletet publikált. Egy részlet a másodikból, amely a Denoël kiadónál Párizsban 1938-ban jelent meg "L'École des cadavres" (Hullaiskola) címen:
 
"Les''„Les Juifs, racialement, sont des monstres, des hybrides, des loupés tiraillés qui doivent disparaître. […] Le juif n'a jamais été persécuté par les aryens. Il s'est persécuté lui-même."”'' (A zsidók fajilag monstrumok, hibridek, rángatózó elfuseráltak, akiknek el kell tűnniük a föld színéről. […] A zsidókat az árják sohasem üldözték. Ők üldözték saját magukat.)
 
A [[Vichy-kormány]] bukása után 1944-ben Céline [[Henri Philippe Pétain]] elnök és [[Pierre Laval]] miniszterelnök kíséretében a [[németország]]i [[Sigmaringen]]be menekült, majd a nácik bukása után [[Dánia|Dániába]], ahol 1945-ben bíróság elé állították és börtönbüntetésre ítélték. A börtönből másfél év után szabadult, de Franciaországba csak 1951-ben térhetett vissza.

Navigációs menü