„Kendzsucu” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
16 bájt hozzáadva ,  3 évvel ezelőtt
a
→‎Modern oktatás: újrafogalmazás itt-ott
a (Nyelvtani javítás kézi ellenőrzéssel: a szóvégi magánhangzó megnyúlik a toldalék előtt. (Idegen szavaknál és neveknél is, lásd OH. 276. oldal.))
a (→‎Modern oktatás: újrafogalmazás itt-ott)
 
=== Modern oktatás ===
A [[kendó]] 19. századi kialakulása, és a modernizálódó Japánban való egyre gyorsabb térnyerése (a modern idők kihívásaival együttkaröltve), fokozatosan háttérbe szorították a kendzsucut. Az Edo-kor végének mint egy 5-700 kendzsucu iskolája az 1940-es évekre 20-30 darabra csökkent. A háborús vereség, és a harci művészetek (átmeneti) betiltása tovább gyengítette ezt a fajta művészetet, s mára csupán néhány ősi iskola maradt fenn. Ennek a tendenciának megfelelően alakult a kendzsucu oktatási irányvonala is az egyes iskolákban. A cél az iskolák tovább élésetúlélése lett, a küzdelmek teljesen háttérbe szorultak. A legtöbb kendzsucu iskolában szinte csak is a formagyakorlatokat (mint az adott iskolák "lényegét", "magját") gyakorolták, a szabad küzdelmet, hogy az ne veszélyeztesse aaz eredeti stílustanítások fennmaradását, teljesen kivették a tananyagból. EmellettUgyanakkor elkezdtek egyes formagyakorlatok az adott stílusokon kívül is terjedni, sok karate, aikido vagy kendó edzésen látni kendzsucu iskolák egy-egy gyakorlatát.
 
Ez az "irány" egészen a mai napig tart, bár egyes mesterek már elkezdték felismerni ennek hibáit is. Mivel a gyakorlatok csupán felkészítettek a tényleges küzdelemre, annak nem-gyakorlása pont a formák egyik fontos elemét vette ki, s alakította át a gyakorlatokat üres "bábbá". Ezek után, néhány éve kezdték el egyes iskolákban újra bevezetni a boguban való gyakorlást, méghozzá a 19. századi metódus szerint. Ezzel újra "tartalommal", "élettel" telt meg a kendzsucu.
 
Emellett a kendzsucuban is áttértek a kjú és dan fokozatok szerinti rendszerre, mellyel valamelyest egységesítették az iskolákat, s az egyes iskolák mesterei és gyakorlói számára felmérhetővé váltak egymás képességei, - szemben a korábbi rendszerrel, ahol minden iskola magának állapította meg a fokozatait.
 
== Kendzsucu-stílusok hazánkban ==

Navigációs menü