„II. Henrik francia király” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Az udvar befolyásos tagjai: https://www.saintvallier.fr/decouvrir/histoire
(→‎Az udvar befolyásos tagjai: https://www.saintvallier.fr/decouvrir/histoire)
II. Henrik környezetében az I. Ferenc idején az ország egyik leggazdagabb birtokosává és legbefolyásosabb politikusává váló, majd rövid időre kegyvesztett, és csak Henrik uralkodása kezdetén visszahívott [[Anne de Montmorency]], az idős főparancsnok ([[connétable]]) szintén komoly súllyal bírt. A Guise-ekkel szemben a mérsékelt [[katolikus]]ok közé tartozott, illetve a korábbi évtizedek tapasztalatain okulva igyekezett a békepolitika felé fordítani Henrik figyelmét. Nagy szerepe volt az 1559-es végleges békeegyezmény megszületésében.
 
Különösen nagy hatással volt az uralkodóra nála húsz esztendővel idősebb, művelt, kifinomult és előkelő szeretője, [[Diane de Poitiers]], akivel 1538 óta ápolt összességében uralkodása végéig kitartó intim kapcsolatot. Henrik szeretőjét adományokkal halmozta el: [[Saint-Vallier (Drôme)|Saint-Vallier]] grófnőjévé, majd [[1548]]-ban [[Valentinois]], végül [[1553]]-ban [[Étampes]] hercegnőjévé tette, és neki adományozta [[Chenonceau]] kastélyát a [[Loire]] mellett.
 
A király kegyencei közül kiemelkedik [[Jacques d’Albon de Saint-André]], aki együtt nevelkedett a királlyal, és trónra lépésekor a királyi tanács tagja, a kamara első nemesura, a [[Szent Mihály-rend]] lovagja és Franciaország nagymestere lett, és [[maréchal]]i ([[marsall]]) rangra emelkedett.

Navigációs menü