„Benzin” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
% előtt nincs
Nincs szerkesztési összefoglaló
(% előtt nincs)
 
A motorbenzin jelentős arányban tartalmaz [[aromás szénhidrogén]]okat, ezen belül [[benzol]]t is. Szintén szigorítás következménye ezek arányának csökkentése (35, ill. 1 tf%-ra).
A benzingyártás folyamán keletkező telítetlen szénhidrogének aránya 18 % lehet. A magas olefintartalom az oxidációt és a [[gyanta]]képződést segíti elő, ami káros a minőségre.
 
==== Oktánszám, kopogás, kompressziótűrés ====
 
A robbanás és az égés közötti különbség a lángfront sebességében rejlik. Magas sűrítési viszony mellett a motorban az alacsonyabb oktánszámú benzin hajlamos az úgynevezett kopogásos égésre, amikor a benzin-levegő keverék még az elektromos gyújtási impulzus megjelenése előtt begyullad. Ez az öngyulladás, amikor a lángfront sebessége az égéstérben elérheti a 2000&nbsp;m/s értéket. Normál égés során a lángfrontsebesség csak mintegy 40…50&nbsp;m/s. Az [[oktánszám]] a benzin nagy sűrítés melletti öngyulladásra való hajlamosságát mérő szám.<br />
A benzin kompressziótűrését egy olyan keverékkel hasonlítják össze, melyet a heptán (7-es szénatomszámú lánc), és az izooktán (8-as szénatomszámú lánc) keverésével állítanak elő. Az oktánszám jelenti azt az oktán-komponens arányt, amelynél a keverék és a benzin kompressziótűrése megegyezik. A megállapodás szerint a 7-es szénatomszámú tiszta heptán oktánszáma 0, a tiszta izooktán tartalmú üzemanyag oktánszáma 100. (A 95-ös benzin komressziótűrése megegyezik a 95 % izooktánt és 5 % heptánt tartalmazó keverékével.)
Az [[Oktán|izooktán]] egy 8-as szénatomszámú, elágazó láncú, telített szénhidrogén, 2,2,4 trimetil-pentán. A 2,2,4 számok a metilgyökök kapcsolódási pontjai, annak a szénatomnak a láncbeli elhelyezkedési sorszáma, ahol a láncsorban a megadott sorszámú szénatomnál a metilgyök bekapcsolódik a láncba.
 
Az elágazó láncú szénhidrogén jobban tűri a sűrítést és kevésbé hajlamos a robbanásszerű, kopogásos égésre. Az oka az, hogy a hosszabb, elágazás nélküli nyíltláncú, egyenes szénhidrogén magas sűrítésen, és nagy hőmérsékleten másképpen viselkedik. A hosszú egyenes lánc több helyen szakad fel egyszerre a kémiai reakció során, így az égés jellege agresszív. A többszörösen elágazó lánc már nem tud akkor darabokra szakadni, így az égése lágyabb.
Motorhajtóanyagként keverték régebben a sűríthetőség növelése céljából ólom-tetraetillel Pb(C<sub>2</sub>H<sub>5</sub>)<sub>4</sub>. Ez rendkívül [[méreg|mérgező]] folyadék. Újabban nem (vagy kevésbé) mérgező anyagokkal ([[ETBE]], MTBE) javítják az oktánszámot.
 
Gyakori tévedés, hogy a magas oktánszámú üzemanyag nagyobb motor[[teljesítmény]]t, alacsonyabb fogyasztást eredményez. Valójában az oktánszám nincs arányban az üzemanyagból kinyerhető [[energia]]tartalommal, csak a kompressziótűrést jellemzi. Magas oktánszámú benzint csak különleges, magas kompresszióviszonyú motorokba kell tölteni (erről a gyártó mindig nyilatkozik). A magasabb oktánszám az égés lassulását jelenti, tehát alkalmasint teljesítmény-csökkenéstteljesítménycsökkenést is okozhat.
 
=== Egyéb anyagok a motorbenzinben ===
=== Előállítása ===
== Benzinek egyéb alkalmazási területei ==
Napjainkban elsősorban [[motor]]ok hajtására alkalmazzák, mindaddig, ameddig a motorok [[szén-dioxid-kibocsátás]]a nincs 100 %-ban betiltva globálisan. Az ambuláns sebészet - steril változatát, a [[sebbenzin]]t a lényegesen drágább [[sebészeti alkohol]] helyett - kis sebek esetén, ill. [[fokozott fertőzési veszély]] hiánya esetén a bőr [[fertőtlenítés]]ére használja. Alkalmas zsírfoltok ruháról való eltávolítására. Sok gépkocsi-gyártó benzinkályhát alkalmazott fűtésre (pl. Zaporozsec). A XX. század elején világítási célokra is használták.
 
==Források==
{{források}}
* ''[[A Pallas nagy lexikona]]''. Budapest, Pallas Rt, 1893. III. kötet/Benzin cikk
 
== További információk ==
59 514

szerkesztés

Navigációs menü