„Kasima sinden dzsikisin kage-rjú” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
hibák javítása AWB
a (ISBN/PMID link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján)
a (hibák javítása AWB)
A '''kasima sinden dzsikisin kage-rjú''' ([[japán_nyelvjapán nyelv| japánul]]: 鹿島神傳直心影流, rövidebb nevén: ''dzsikishin kage-rjú'') egy hagyományos japán harcművészeti iskola, úgy nevezett [[korjú]]. Két, teljesen különálló iskola is működik ezen a néven. Az első, a régi japán kardvívás, a [[kendzsucu]] technikával foglalkozik és ezen a néven az 1700-as évektől működik, a másik a japán alabárd, a [[naginata]] kezelésével foglalkozik, ezt 1860-ban alapították.<ref>{{Cite web|url=http://www.koryu.com/library/wwj4.html#Jiki|title=Women Warriors of Japan, part 4|accessdate=2017-05-07|work=www.koryu.com}}</ref> Ez a szócikk a kasima sinden dzsikisin kage-ryú kenjutsu, azaz a kardvívó stílussal foglalkozik.
 
== Az iskola neve ==
 
== A dzsikisinkage-rjú Magyarországon ==
Magyarországon 1998-óta van lehetőség a stílus tanulására, hála a néhány évvel korábban Pécsre költöző [[Szuzuki Kimijosi]] nagymesternek. Ő Sinbukan-dodzsó néven hozott létre egy klubot, ahol előbb Godzsú-rjú karatét, majd kendzsucut kezdett oktatni. Jelenleg Szuzuki Kimijosi nagymester szakmai irányítása alatt itthon - a pécsi klubon kívül - Budapesten és Gödöllőn, Kecskeméten, valamint Cegléden vannak klubok. Érdemes megemlíteni, hogy a magyar irányvonal két ágra szakadt, amikor 2014-ben két pécsi tanítvány kivált Szuzuki Kimijoshi mester csoportjából és a mester oktatói, vizsgáztatói engedélye nélkül új klubot hoztak létre, Inazuma-dodzsó néven.
 
A Sinbukan-vonal egyik jellegzetessége az un. Sinbukan-katák gyakorlása, melyeket Szuzuki mester azért hozott létre, hogy az európai tanulók könnyebben elsajátíthassák a klasszikus katákhoz szükséges bonyolult és fegyelmezett mozgások alapjait.
271 834

szerkesztés

Navigációs menü