„Agenor (regény)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a ISBN/PMID link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
B.Zsoltbot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Pontatlanságok a műben: hibák javítása AWB
39. sor: 39. sor:


== Pontatlanságok a műben ==
== Pontatlanságok a műben ==
A regény számos természettudományos pontatlanságot tartalmaz. Például a szerző a szürke bálna hangját a "fülsiketítő sivítás", "irtózatos sikoly" szavakkal adja vissza, noha valójában a szürke bálnák hangja<ref>[http://cetus.ucsd.edu/voicesinthesea_org/species/baleenWhales/gray.html A bálnák hangja]</ref> mély hangfekvésű, szaggatott, viszonylag nem túl erős, kattogásszerű nesz. A regény fülszövege ezt írja: „Két hét alatt körbeússza a földet.” A szürke bálna normális úszási sebessége<ref>[http://www.enchantedlearning.com/subjects/whales/species/Graywhale.shtml Úszási sebessége] {{en}}</ref> 3-10 km/óra, veszély esetén rövid távon 16-17 km/óra sebességet képes elérni. Így a szürke bálna két hét alatt maximálisan 5700 km-t tudna megtenni. Ezzel szemben a Föld kerülete az Egyenlítőnél 40 000 kilométer. A fülszöveg a szürke bálna szívének méretét is pontatlanul adja meg: „A szíve akkora, mint egy teherautó.” Ezzel szemben egy kifejlett, 35 tonnás szürke bálna szíve<ref>[http://www.learner.org/jnorth/tm/gwhale/WhaleArt.html A szíve] {{en}}</ref> 130 kg súlyú. A regény következő részlete erősen eltér a szürke bálnák tényleges viselkedésétől: „A bálna eközben hirtelen lázas köröket kezdett írni a vízben. A roppant test keltette örvény szélén forgó haböv keringett. Nyilván ez is a zsákmányejtés része volt: az állat arra várt, hogy az áldozata pontosan a kör közepébe hulljon. Néha kint, a nyílt óceánon is így 'játszik'. A levegőbe taszítja, majd mesterséges örvénnyel a mélybe húzatja áldozatát, ahol már senki sem lehet az ellenfele.” A [[szürke bálna]] sziláscet, és apró rákokkal táplálkozik,<ref>[https://en.wikipedia.org/wiki/Gray_whale Apró rákokkal táplálkozik] {{en}}</ref> amelyeket a tengerfenék homokjából és iszapjából szűr ki. Ebből következően a szürke bálnánál nem lehet "zsákmányejtés"-ről beszélni, ha a szóban forgó "zsákmány" ember vagy más, hasonló méretű élőlény. A [[kardszárnyú delfin]]eknél<ref>[https://en.wikipedia.org/wiki/Killer_whale A kardszárnyú delfineknél] {{en}}</ref> gyakran előfordul, hogy farkcsapással a levegőbe dobják a fókát vagy más zsákmányállatot, és akkor ragadják meg, amikor az a vízbe hullik. Szürke bálnák esetében azonban ez a magatartás ismeretlen.
A regény számos természettudományos pontatlanságot tartalmaz. Például a szerző a szürke bálna hangját a "fülsiketítő sivítás", "irtózatos sikoly" szavakkal adja vissza, noha valójában a szürke bálnák hangja<ref>[http://cetus.ucsd.edu/voicesinthesea_org/species/baleenWhales/gray.html A bálnák hangja]</ref> mély hangfekvésű, szaggatott, viszonylag nem túl erős, kattogásszerű nesz. A regény fülszövege ezt írja: „Két hét alatt körbeússza a földet.” A szürke bálna normális úszási sebessége<ref>[http://www.enchantedlearning.com/subjects/whales/species/Graywhale.shtml Úszási sebessége] {{en}}</ref> 3–10&nbsp;km/óra, veszély esetén rövid távon 16–17&nbsp;km/óra sebességet képes elérni. Így a szürke bálna két hét alatt maximálisan 5700&nbsp;km-t tudna megtenni. Ezzel szemben a Föld kerülete az Egyenlítőnél 40 000 kilométer. A fülszöveg a szürke bálna szívének méretét is pontatlanul adja meg: „A szíve akkora, mint egy teherautó.” Ezzel szemben egy kifejlett, 35 tonnás szürke bálna szíve<ref>[http://www.learner.org/jnorth/tm/gwhale/WhaleArt.html A szíve] {{en}}</ref> 130&nbsp;kg súlyú. A regény következő részlete erősen eltér a szürke bálnák tényleges viselkedésétől: „A bálna eközben hirtelen lázas köröket kezdett írni a vízben. A roppant test keltette örvény szélén forgó haböv keringett. Nyilván ez is a zsákmányejtés része volt: az állat arra várt, hogy az áldozata pontosan a kör közepébe hulljon. Néha kint, a nyílt óceánon is így 'játszik'. A levegőbe taszítja, majd mesterséges örvénnyel a mélybe húzatja áldozatát, ahol már senki sem lehet az ellenfele.” A [[szürke bálna]] sziláscet, és apró rákokkal táplálkozik,<ref>[https://en.wikipedia.org/wiki/Gray_whale Apró rákokkal táplálkozik] {{en}}</ref> amelyeket a tengerfenék homokjából és iszapjából szűr ki. Ebből következően a szürke bálnánál nem lehet "zsákmányejtés"-ről beszélni, ha a szóban forgó "zsákmány" ember vagy más, hasonló méretű élőlény. A [[kardszárnyú delfin]]eknél<ref>[https://en.wikipedia.org/wiki/Killer_whale A kardszárnyú delfineknél] {{en}}</ref> gyakran előfordul, hogy farkcsapással a levegőbe dobják a fókát vagy más zsákmányállatot, és akkor ragadják meg, amikor az a vízbe hullik. Szürke bálnák esetében azonban ez a magatartás ismeretlen.


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2017. november 24., 21:28-kori változata

Agenor
SzerzőNógrádi Gergely
Országmagyar Magyarország
Nyelvmagyar
Témakörnyezetvédelem, kaland, szerelem
Műfajregény
Kiadás
KiadóPresskontakt Kiadó
Kiadás dátuma2011
Média típusakönyv
Oldalak száma196
ISBNISBN 9789639503960
SablonWikidataSegítség

Az Agenor Nógrádi Gergely 2011-ben megjelent ifjúsági regénye.

Történet

Alább a cselekmény részletei következnek!

2011-ben a Csendes-óceán egyik szigetén egy dél-amerikai ország és Japán tengerbiológiai kísérleteket folytatott Pekerman lengyel professzor vezetésével. A kísérletek elsődleges célja az volt, hogy a bálnák a tenger mélyén fekvő értékes hajóroncsokat hozzanak a felszínre. Kezdetben chipbeültetéssel próbálkoztak a kutatók, de amikor már 20 bálna elpusztult, más módszert alkalmaztak. Emberi agysejteket ültettek be a tengeri emlősökbe. Az első két bálnába öreg emberek agysejtjeit ültették be, ám a cetek feladták a harcot, amikor támadás érte őket. Ezért a tudósok azt tervezték, hogy egy fiatal ember agysejtjeit ültetik be egy szürke bálnába, Agenorba.

A tizennyolc esztendős Dorotea Acosta és a 21 éves Victor Madison (a volt amerikai nagykövet fia) véletlenül meglátták egymást egy fogadáson, első látásra egymásba szerettek. Dorotea a tokiói orvosi egyetemen tanult. Apja, Alejandro Ernesto Acosta ezredes, aki egy dél-amerikai ország követtanácsosaként tartózkodott Japánban. Az ezredes - mivel számukra az Amerikai Egyesült Államok ellenség volt -, nem nézte jó szemmel a lánya és a jóképű amerikai fényképész kapcsolatát. Victor, bár az apja révén jó anyagi körülmények között élhetett volna, mégis fényképészként dolgozott, ráadásul több fotópályázat győztese is volt. Titokban a barátja, Josh környezetvédő mozgalmát támogatta. Madison egy merész akcióval bejutott a shikokui laborba, majd Pekerman professzor szobájába, és megtudta a bálnákkal folytatott sikertelen kísérletek titkát. A két fiatal szerelmes sorsa végzetesen összekapcsolódott, a történet további részében mindketten életveszélybe kerültek.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők

  • Agenor[1]
  • Victor Madison, amerikai fényképész
  • Dorotea Acosta, orvostanhallgató
  • Alejandro Ernesto Acosta ezredes
  • Pekerman, lengyel professzor
  • Cristobal Ortega, nagykövet
  • Comandante, diktátor
  • Szava, fiatal japán tudósnő

Pontatlanságok a műben

A regény számos természettudományos pontatlanságot tartalmaz. Például a szerző a szürke bálna hangját a "fülsiketítő sivítás", "irtózatos sikoly" szavakkal adja vissza, noha valójában a szürke bálnák hangja[2] mély hangfekvésű, szaggatott, viszonylag nem túl erős, kattogásszerű nesz. A regény fülszövege ezt írja: „Két hét alatt körbeússza a földet.” A szürke bálna normális úszási sebessége[3] 3–10 km/óra, veszély esetén rövid távon 16–17 km/óra sebességet képes elérni. Így a szürke bálna két hét alatt maximálisan 5700 km-t tudna megtenni. Ezzel szemben a Föld kerülete az Egyenlítőnél 40 000 kilométer. A fülszöveg a szürke bálna szívének méretét is pontatlanul adja meg: „A szíve akkora, mint egy teherautó.” Ezzel szemben egy kifejlett, 35 tonnás szürke bálna szíve[4] 130 kg súlyú. A regény következő részlete erősen eltér a szürke bálnák tényleges viselkedésétől: „A bálna eközben hirtelen lázas köröket kezdett írni a vízben. A roppant test keltette örvény szélén forgó haböv keringett. Nyilván ez is a zsákmányejtés része volt: az állat arra várt, hogy az áldozata pontosan a kör közepébe hulljon. Néha kint, a nyílt óceánon is így 'játszik'. A levegőbe taszítja, majd mesterséges örvénnyel a mélybe húzatja áldozatát, ahol már senki sem lehet az ellenfele.” A szürke bálna sziláscet, és apró rákokkal táplálkozik,[5] amelyeket a tengerfenék homokjából és iszapjából szűr ki. Ebből következően a szürke bálnánál nem lehet "zsákmányejtés"-ről beszélni, ha a szóban forgó "zsákmány" ember vagy más, hasonló méretű élőlény. A kardszárnyú delfineknél[6] gyakran előfordul, hogy farkcsapással a levegőbe dobják a fókát vagy más zsákmányállatot, és akkor ragadják meg, amikor az a vízbe hullik. Szürke bálnák esetében azonban ez a magatartás ismeretlen.

Jegyzetek

  1. Az Agenor görög eredetű férfinév. Jelentése: bátor. Ladó János – Bíró Ágnes: Magyar utónévkönyv. Budapest: Vince. 2005. 25. o. ISBN 963 9069 72 8  
  2. A bálnák hangja
  3. Úszási sebessége (angolul)
  4. A szíve (angolul)
  5. Apró rákokkal táplálkozik (angolul)
  6. A kardszárnyú delfineknél (angolul)

Források

További információk