„Charles Korvin” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a Széleskörűen egybe; széles körű/körben, szóba jöhető, szóba hoz stb. külön (kézi botszerkesztés)
→‎Források: portál
53. sor: 53. sor:
* {{imdb név|0466814|Charles Korvin}}
* {{imdb név|0466814|Charles Korvin}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{portál|filmművészet}}

{{DEFAULTSORT:Korvin Charles}}
{{DEFAULTSORT:Korvin Charles}}
[[Kategória:Pöstyéniek]]
[[Kategória:Pöstyéniek]]

A lap 2017. november 21., 11:29-kori változata

Charles Korvin
Életrajzi adatok
Születési névKárpáthy Korvin Géza
Született1907. november 21.
Pöstyén Osztrák-Magyar Monarchia
Elhunyt1998. június 18. (90 évesen)
Manhattan, New York
HázastársaHelena Maria Fredricks (1945-1955) (elvállt)
Natasha Korvin (?-1998)
IskoláiPárizsi Egyetem

Charles Korvin IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Korvin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Charles Korvin (eredeti nevén Kárpáthy Korvin Géza) (Pöstyén, 1907. november 21.Manhattan, New York, 1998. június 18.) amerikai magyar karakterszínész. Szülőhazájába az 1990-es évek közepén jutott el a híre a Zorro televíziós sorozattal, ahol egy gonosz főszereplőt, a Sast, azaz José Sebastian Vargát játszotta.

Pályafutása

A mai Szlovákiában született, magyar nemesi családban. Tanulmányait jobbára Magyarországon végezte, s színészetet tanult a Rákosi Szidi színiiskolában. Később beiratkozott a párizsi Sorbonne-ra. Dolgozott rendezőként dokumentumfilmeknél és operatőrként is. 1940-ben, nem sokkal Franciaország náci-német lerohanása előtt az Egyesült Államokba települt, ahol befejezhette tanulmányait a virginiai Abingdon Színház iskolájánál dráma szakon. A Broadwayen 1943-ban tűnt fel Geza Korvin néven, amerikai állampolgárságot azonban csak 1957-ben kapott. Azután vette föl a Charles Korvin nevet, hogy a Universal Pictures szerződtette. A vállalatnál dolgozott egyébként egy másik legendává vált magyar származású színész, Lugosi Béla is. Az 1940-es években filmek tucatjaiban szerepelt, három alkalommal a híres brit színésznővel Merle Oberonnal.

A második világháború után, a Szovjetunióval kialakult feszültség révén kialakult mccarthyzmus Charles Korvint is megkörnyékezte 1951-ben, minthogy magyar volt és szülőhazájában is három évvel korábban kiáltották ki a kommunista köztársaságot. Mivel Korvin megtagadta az együttműködést az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottsággal, ezért fekete listára került, minthogy azonban a mccarthyzmus ellen széles körű a társadalmi ellenállás, a munkáját tudta folytatni.

Az 1950-es évektől már nem dolgozott a Universalnak, viszont ekkor lépett be a gazember karakterébe, amely igazán híressé tette, s itt teljesedett ki igazán színészi képessége. 1952-ben egy orosz titkosügynököt játszott el a Johnny Weissmuller-féle Tarzan vad dühe c. filmben. Voltak más híres szerepei is, de kétségkívül a Zorro televíziós sorozatban játszott karaktere volt az, ami igazán híressé tette. Sok más színész is a sorozatban vált legendává: Guy Williams, Gene Sheldon, Henry Calvin, George J. Lewis, de a mellékszereplőknek is nagy hírt szerzett a már kultuszfilmnek számító sorozat. Korvin José Sebastián Vargát, a Sast formálta meg ebben a sorozatban, aki kegyetlen, beképzelt, egoista, hataloméhes, ugyanakkor gyáva és önző alak. Függetlenséget akar Kaliforniának, de a saját vezetése alatt rémuralom és elnyomás várna az országra.

Korvin nem az egyetlen magyar szereplője volt a sorozatnak. Egy kisebb mellékszerepben bizonyos Charles Horvath nevű színész is felbukkant a második évadban, éppúgy negatív megjelenésben.

Korvin Manhattanben hunyt el 90 éves korában. Halála előtt öt évvel egy német nyelvű filmben, a Dann eben mit Gewalt-ban szerepelt, amelyet Rainer Kaufmann rendezett. Korvin testét elhamvasztották, majd a hamvakat az Atlanti-óceánba szórták.

Magánélete

Korvin első házasságát 1945-ben kötötte az amerikai Helena Maria Fredricks-szel, akitől tíz év után elvállt. Második házassága megkötésének éve bizonytalan. Második felesége Natasha névvel ismert (nem tudni azonban családi nevét), akivel haláláig élt együtt. Két gyermeke született Edward és Katherine.

Források