„Díszlettervező” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a (→‎Források: DEFAULTSORT AWB (8350))
A díszlettervezőnek (tervezőművésznek) igazodnia kell a színdarabhoz, saját korához és a produkció jellegéhez is, hogy hitelesen támassza alá a mű mondanivalóját. A színészek igényeit, a mozgásteret, a színpadkép arányait és a produkció anyagi kereteit is figyelembe kell vennie. A díszlettervező tervrajzai és utasításai alapján számos szakember pl. díszletmodellezők, díszletfestők, kellékesek készítik el, állítják össze, rögzítik a díszleteket, szerkezeteket, majd előadás után szétszedik azokat.
 
''... a színházi díszlettervező feladata az, hogy ha a színháznak temploma van, oltárt készítsen hozzá, ha pedig csak oltára van, építsen hozzá templomot.'' ([[Varga Mátyás (grafikus)|Varga Mátyás]])
 
A díszlettervező olyan színházi ember, aki, festő, építész és szobrász is egy személyben, hiszen az érzéseket és gondolatokat kifejező színházi látványképek megtervezése és megépítése a képzőművészet egyéb ágainak ismeretét és alkalmazását is megköveteli. A változatossághoz és a megfelelő stílus kialakításához a tervezők minden darabnál más-más anyagokat, eszközöket, tereket, megvalósítási módokat használnak a megvilágított, vagy éppen festett háttereken át a plasztikus színpadépítésig.
** kellékezői munka ellátása,
** a fogyó kellékek időbeni beszerzése,
** a díszletelemek illetve kellékek állapotának folyamatos ellenőrzése.
 
==Film létrehozásában való részvétele==

Navigációs menü