„Ko Phangan” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a A kultúrában
a →‎A kultúrában: fölös sorközök ki
66. sor: 66. sor:


A szigetet említi a [[Klaxons]] nevű angol [[new rave]] zenekar [[Magick (Klaxon dal)|Magick]] című dala is, bár inkább a regényre utalva.
A szigetet említi a [[Klaxons]] nevű angol [[new rave]] zenekar [[Magick (Klaxon dal)|Magick]] című dala is, bár inkább a regényre utalva.



Az [[Ace of Base]] "Vision in Blue" című dala ([[The Golden Ratio (album)|The Golden Ratio]] album) szintén említi a szigetet.
Az [[Ace of Base]] "Vision in Blue" című dala ([[The Golden Ratio (album)|The Golden Ratio]] album) szintén említi a szigetet.
73. sor: 72. sor:


Az [[Ozric Tentacles]] nevű brit pszichedelikus rock zenekarnak szintén volt egy Ko Pha Ngan című dala. (''The Bits Between The Bits'' album.)
Az [[Ozric Tentacles]] nevű brit pszichedelikus rock zenekarnak szintén volt egy Ko Pha Ngan című dala. (''The Bits Between The Bits'' album.)



In 2016, [[Infected Mushroom]] collaborated with [[Hatikva 6]] to release a song called "Hotel Koh Phangan."
In 2016, [[Infected Mushroom]] collaborated with [[Hatikva 6]] to release a song called "Hotel Koh Phangan."

A lap 2017. október 31., 16:52-kori változata

Ko Phangan
OrszágThaiföld
Népesség
Teljes népesség13 700 fő (2012)
Terület125 km²
Hosszúság18,6 km
Szélesség12 km
Tengerszint feletti magasság630 m
Elhelyezkedése
Ko Phangan (Thaiföld)
Ko Phangan
Ko Phangan
Pozíció Thaiföld térképén
é. sz. 9° 44′ 24″, k. h. 100° 01′ 48″Koordináták: é. sz. 9° 44′ 24″, k. h. 100° 01′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ko Phangan témájú médiaállományokat.
Napkelte, Thong Nai Pan

Ko Pha-Ngan vagy egyéb átírásokban Ko Pha Ngan, vagy Koh Phangan (thaiul: เกาะพะงัน, Thai Királyi Általános Átírási Rendszer: Ko Pha-ngan), sziget a Thai-öbölben, Délkelet-Thaiföldön, Surat Thani tartományban.

A Samui-szigetek része. Két testvérszigete van: a nagyobb Ko Samui délre és a kisebb Ko Tao északra.

Földrajz

  • Becsült kerülete: 40 km ( mintegy 10 órás gyaloglás).
  • A szárazföldtől: mintegy 55 km
  • Ko Samuitól: mintegy 15 km
  • Ko Taotól: mintegy 35 km
  • Fő települése: Thong Sala
  • Legmagasabb pontja: Khao Ra, 630 m

Története

Nevében benne van a déli nyelvjárásban "homokpad" jelentésű "ngan" szó, mert a partjainál sok a homokpad.

A thai királyok egyik kedvelt helye volt. Chulalongkorn (vagy más néven V. Rama, 1853-1910) például 14-szer látogatta meg Ko Pha-Ngant uralkodása alatt.

Ko Samuin 1977-ben egy bronz dobot találtak a Dongson kultúra idejéből (Kr. e. 500-100), amely azt bizonyítja, hogy a szigetcsoporton már több, mint kétezer évvel ezelőtt is léteztek települések. Egyes történészek és régészek szerint Ko Pha-Ngan első lakosai a tengeri cigányok voltak (pigmeusok, semungok, protomalájok), akik a Maláj-félszigetről érkeztek hajóval. Ők mozlim hitre tértek, de ma már kevés a mozlim lakos.

Az elmúlt évszázadban a szigetek népessége folyamatosan nőtt. Kezdetben a tengerből és a földből, kókusz ültetvényekből éltek. Később az ón bányászata is a helyi gazdaság részévé vált, az 1970-es években azonban ez az iparág megroggyant és végül meg is szűnt. az ezt követő évtized már a turizmusról szólt. Ma a sziget elsősorban ebből él, bár a halászat és a kókusztermelés szintén fontos.

A sziget topográfiája miatt a népesség a partvonalon él. A belső hegyvidék erre alkalmatlan. A sziget több, mint fele nemzeti park: Ko Pha-Nganon több, mint 80 négyzetkilométernyi viszonylag érintetlen esőerdő van, változatos növény- és állatvilággal.

Spirituális helynek is tartják. A szigeten több buddhista templom található.

Közlekedési kapcsolatai

A sziget tengeri komppal elérhető, az 55 kilométerre lévő Surat Thani városból, vagy a 15 kilométerre fekvő Ko Samui szigetről.

A Kan Air regionális légitársaság 2002-ben építi terminálját a szigeten. A 32 hektáros terület megvásárlására mintegy 500 millió bahtot költött a cég. A terve egy napi ezer utas fogadására alkalmas repülőtér létrehozása, egy 1095 méter hosszú leszállópályával, amelyet turboprop gépek használhatnak, mint a cég ATR 72-600 gépei. A projekt költségeit eredetileg 900 millió bahtra tették, de ma már két milliárdra becslik. A költségek elszaladása mellett a környezeti hatásvizsgálat elkászítése is nehézségekbe ütközik. Eredetileg már 2014-ben meg akarták nyitni a repteret. A Kan Ir elnökének legutóbbi becslése 2017 vége.[1]

Közigazgatása

Ko Pha-Ngan együtt Ko Taóval alkotja a 148 négyzetkilométeres Ko Pha-Ngan kerületet (amphoe). Ez három alkerületre (tambon) oszlik.

Sorszáma. Neve Thai neve
1. Ko Pha-Ngan เกาะพะงัน
2. Ban Tai บ้านใต้
3. Ko Tao เกาะเต่า

A szigetet eredetileg Ko Samui kerületből igazgatták. Ko Pha-Ngan kiskerület ("királyi amphoe") 1970. október 1-jén jött létre, és akkor két tambonból állt: Ko Pha-Nganból és Ban Taiból.[2] 1977. április 12-én a teljes amphoe rangjára emelkedett. [3]

Ko Pha-Ngan ás Ban Tai tambon részei alkotják Ko Pa-Ngan városi önkormányzatot (thesaban tambon).

Turizmus

A Haad Rin-part teliholdpartijairól híres. A hátizsákos turisták népszerű célpontja.

Az utóbbi években igyekeztek a szigetet barátibbá tenni a családos látogatók számára. Növekedett a rendőri jelenlét. Nem szokatlan az útblokád, ahol átkutatják az utazót, és civilruhás rendőrők is járkálnak.

A teliholdparti

A teliholdparti havonta teliholdkor tartott tánczenei fesztivál a Haad Rin Nok parton. Főképp az elektronikus zenére épít, és mintegy harmincezer látogatót vonz havonta.[4] Hogy a közbeeső idő se menjen teljesen kárba, félholdpartikat is rendeznek a dzsungelben Ban Tainál. Tuk-tukkal, taxival vagy biciklivel közelíthető meg.

A kultúrában

Ko Pha-Ngan jelentős szerepet kapott Alex Garland 1996-ban megjelent, A part című regényében, amelyből az azonos című film készült 2000-ben, Leonardo DiCaprióval a főszerepben.

A szigetet említi a Klaxons nevű angol new rave zenekar Magick című dala is, bár inkább a regényre utalva.

Az Ace of Base "Vision in Blue" című dala (The Golden Ratio album) szintén említi a szigetet.

Ashley Wallbridge 2012-ben a "Kopanang" címet adta egy dalának, ami a Ko Pha-Ngan anglicizált változata.

Az Ozric Tentacles nevű brit pszichedelikus rock zenekarnak szintén volt egy Ko Pha Ngan című dala. (The Bits Between The Bits album.)

In 2016, Infected Mushroom collaborated with Hatikva 6 to release a song called "Hotel Koh Phangan."

Jegyzetek

  1. Koh Phangan airport developer seeks loans”, Bangkok Post, 2016. szeptember 5. (Hozzáférés: 2016. szeptember 6.) 
  2. (1970. szeptember 24.) „{{{title}}}” (thai nyelven) (PDF). Royal Gazette 87 (90 ง), 2790. o.  
  3. (1977. április 12.) „{{{title}}}” (thai nyelven) (PDF). Royal Gazette 94 (31 ก), 326–330. o.  
  4. (2014. június 27.) „The Worst Party in Asia”. Slate. (Hozzáférés: 2015. január 16.)  

Külső hivatkozások

Commons:Category:Ko Pha Ngan
A Wikimédia Commons tartalmaz Ko Phangan témájú médiaállományokat.

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ko Pha Ngan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.