„Emberré válás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nem vs. genus/nemzetség , +hominidák
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 84.2.17.16 (vita) szerkesztéséről Mamkókajmen szerkesztésére)
(nem vs. genus/nemzetség , +hominidák)
{{lektor}}
'''Emberré válás''' vagy '''emberi evolúció''' alatt azt az [[evolúció]]s folyamatot értjük, amely során a ''[[Ember|Homo sapiens]]'', azaz a mai ember kialakult ''[[Emberfélék|Hominidaemberfélék]]'' (hominidák) őseiből. A folyamat széles tudományos vizsgálódás tárgya, amelynek célja feltárni és megérteni ezt a folyamatot. Az ember evolúcióját számos tudományág tanulmányozza, többek között a [[genetika]], az [[antropológia]], a [[pszichológia]], az [[etológia]] és a [[nyelvészet]] is.
 
== A kialakulás menete ==
Az emberősöknek tekintett [[Nem (rendszertan)|nemekben]] még nagy a bizonytalanság. A legelső lelet, ami az emberek felé vezető fejlődési vonalhoz tartozhat, a [[Ramapithecus]], azonban a rokonsági kapcsolatok és az elágazások egyelőre nem felderítettek. A [[Dryopithecus]], [[Oreopithecus]] és [[Kenyapithecus]] is szóba jöhet e korai időkben. Az Oreopithecus esetében már a kétlábúság is felmerülhet. E nemek 14 és 8 millió évvel ezelőtti korok között éltek. A következő ismert láncszem a 8-6 millió éves [[RUD 1 (Rudi)|Rudapithecus]].
 
Szintén bizonytalan rendszertani helyzetűek a [[Sahelantropus]], [[Orrorin]] és [[Ardipithecus]] genusoknemek.
 
=== Előemberek ===
 
''Előembernek'' nevezzük azokat a típusokat, amiket még nem sorolunk a ''Homo'' genusba[[Nem (rendszertan)|nembe]], de már aza emberfélékhezhominidákhoz sorolhatók. Közös jellemzőjük, hogy többé-kevésbé felegyenesedve jártak; átlagos agytérfogatuk méret tekintetében átmenetet képez az ősi majmok és a Homo nem korai képviselői (H. habilis) között, koponyájuk és fogazatuk egyaránt tartalmaz „majomszerű” és „inkább emberekre jellemző” elemeket.
 
Nagy részük az [[Australopithecus]] genusbanembe tartozik<!--azt tisztázni kellene, hogy a paranthropusok (amelyek az A. öregnembe tartoznak) szintén előembernek tekintendőek-e, nem kellene-e nem helyett öregnemet írni?-->. E csoport mintegy 8 millió éve jelent meg, és 2 millió éves a legkésőbbi ismert leletük. Az Australopithecusok annyira átmeneti jellegűek, hogy besorolásuk és fajaik körül állandó viták zajlanak .
 
Az ''Australopithecusok'' minden faja két lábon járt<!--sokak szerint-->, vegyes koszton élhetett, agykoponyájuk űrtartalma nem haladta meg az {{szám|500|cm3}}-t. A kisméretű agy ellenére az ''Australopithecus''hoz köthető a [[kőkorszak]] kezdete, az eszközhasználat első jelei.
=== Ősemberek ===
 
2 millió éve jelent meg Kelet-[[Afrika|Afrikában]] az első ismert, az emberek (''Homo'' genusnem)) közé sorolt faj, amelyet '''ügyes embernek''' (''[[Homo habilis]]''nak) nevezünk. Agytérfogata nagy volt testéhez képest (a mai ember agytérfogatának kb. a fele), két lábon járt és eszközöket készített.
 
A '''felegyenesedett ember''' ''([[Homo erectus]]'') 1,5 millió éve tűnt fel Afrika és [[Eurázsia]] nagy részén a korábbi előembereknél testesebb volt, agytérfogata is nagyobb, és ismerte a [[Tűz|tüzet]], továbbá kavicseszközöket használt. Nagyobb csoportokban élt, telepei akár 50 fősek is lehettek.
A fent vázolt négylépcsős fejlődési modell ''(australopithecus-habilis-erectus-sapiens)'' egy végletesen leegyszerűsített, a könnyebb érthetőség kedvéért kategorizált változat. A valóságban az elő- és ősemberek besorolása az őstörténészek által hevesen vitatott terület. „A korai [értsd: a H. erectus megjelenésének kora előtti] leletek elszórtak, töredékesek, de nagyon intenzív kutatások folynak, és sokszor évente változik a paleontológusok véleménye, hogy pontosan milyen sorrendben, milyen közbeeső fajokon keresztül jutunk el a modern Homo sapienshez.”<ref>[[Csányi Vilmos]]: ''[http://www.scribd.com/doc/61279066/8/Az-emberre-valas-etologiai-rekonstrukcioja Az emberré válás etológiai rekonstrukciója]'' (pdf). Er. kiadás: Vince kiadó, 1999.</ref>
 
Ma már nemcsak a ''Homo'' genusonnemen belüli fajok, de a ''Homo'' és ''Australopithecus'' között is átmeneti alakok sokasága ismert, amik nemcsak megnehezítik, de egyenesen lehetetlenné teszik a pontos besorolást. Ahogyan ezt [[Richard Dawkins]] a ''Legnagyobb mutatvány'' című könyvének ''Hiányzó láncszem'' és ''Eltűnt személyek?'' fejezeteiben részletesen kifejti, maguknak az átmeneti alakoknak a létezése teljesen természetes jelenség: az evolúció során a folytonosan evolválódó populációkból egy-egy egyedet ismerünk, ezeket a hézagos leleteket típusegyedként leírva kategóriákat állítunk fel, majd az átmeneti alakok besorolása körül állandóak a problémák. A ''Pithecantropus'' genusnem már véglegesen a ''Homo''ba nembe lett átsorolva, a ''Plesiantropus'' genustnemet szintén megszüntették és az ''Australopithecus''ba nembe helyezték. A ''Homo'' nemzetségnem fajai körül is vita alakult ki,: egyesek a ''Homo georgicus'', a ''Homo florensis'', a ''Homo rudolfensis'' és a ''Homo ergaster'' fajok léte mellett állnak ki, mások tagadják, hogy ezek önálló fajok lettek volna.
 
Az átmeneti alakok jellegzetes példái a még mindig besorolatlan leletek. Ezek közül néhány:
* [[KNM ER 1813]] 1,9 millió éves, ''Homo'' genusbanembe tartozik, de a ''H. habilis'' típuspéldányaitól eltérő, ezért véglegesen még nem helyeztékállapították elmeg, ahogy melyik faj fajbanpéldánya. Megnevezései: ''Australopithecus habilis, Homo habilis, Homo rudolfensis''.
* [[KNM ER 1470]] 1,9 millió éves, ''H. habilis''ként írták le, de felmerült egy új faj felállításának gondolata, ez lenne a ''H. rudolfensis''. Megnevezései: ''A. habilis'', ''H. habilis'', ''A. rudolfensis'', ''H. rudolfensis''. Ez a faj jelenleg ezzel az egy lelettel reprezentált.
* [[OH 24 (Twiggy)]] olyannyira problémás, hogy egyes kutatók ''Australopithecus''nak, mások ''Homo''nak írják le, a két genus ráadásul más családban is van. Megnevezései: ''A. habilis'', ''H. habilis''.
* [[KNM WT 15000 (Turkana fiú)]], megnevezései ''H. erectus'', ''H. ergaster''.
 

Navigációs menü