„Harvey Weinstein” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KobeatBot (vitalap | szerkesztései)
a Buffalo → Buffalo (New York) (WP:BÜ), apróbb javítások AWB
53. sor: 53. sor:


== Források ==
== Források ==
{{commonskat|Harvey Weinstein}}
* {{Imdb name|0005544|Harvey Weinstein}}
* {{Imdb name|0005544|Harvey Weinstein}}



A lap 2017. október 12., 19:40-kori változata

Harvey Weinstein
Született1952. március 19. (72 éves)[1][2][3][4][5]
New York
Állampolgárságaamerikai
HázastársaGeorgina Chapman (2007 – 2021. július)
Foglalkozása
Iskolái
  • University at Buffalo, The State University of New York
  • John Bowne High School
  • State University of New York at Buffalo School of Management
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Harvey Weinstein témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Harvey Weinstein a Cannes-i Fesztiválon, 2002

Harvey Weinstein (New York, 1952, március 19.): amerikai filmproducer.

Élete

Weinstein zsidó családban született Queensben, Buffaloban nőtt fel. Jelenleg Connecticutban él.

Weinstein rockkoncertek promóciójával kezdte pályafutását. Harvey a bátyjával Bob Weinsteinnel dolgozik együtt, független filmeket gyártanak. 1970-es évek végén kezdett el a filmiparban tevékenykedni producerként. Az első filmje 1979-ben volt The Secret Policeman's Ball címen, aminek a jogait a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon szerezte meg. A film nyereségét befektette a Miramax filmgyártó vállalatba, a név a szülei első nevéből, Miriamból és Maxból keletkezett. Harvey segítette a Broadway színpadára Mel Brooks rendezésében a Producereket, Baz Luhrmann rendezésében a La Boheme-t és Tom Stoppard The Real Thingjét, melyért 2000-ben Tony-díjat kapott.

Harvey Weinstein és a Miramax első áttörése Errol Morris dokumentumfilmje volt The Thin Blue Line címen 1988-ban. Ez a film az igazságtalanul halálra ítélt Randall Adams küzdelmét dolgozza fel. Az ügyet körülvevő hírverésnek köszönhetően Adams nemsokára szabadult, a Miramax pedig hírnévre tett szert. A következő évben bemutatták Steven Soderbergh Szex, hazugság, videó című filmjét a Miramax gyártásában, ami a legsikeresebb független film lett Amerikában. A Miramax azzal vált ismertté, hogy elsősorban európai filmeket forgalmazott az amerikai piacon. 17 év alatt egyedülálló marketingtechnikájával 24 Oscar-jelölést szerzett ezeknek a filmeknek (Az élet csodaszép, Kolja, Isten veled, ágyasom, Cinema Paradiso, Pelle, a győztes).

1989-ben a Miramax bemutatott két művészfilmet, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője címen, és előadta Pedro Almodóvar filmjét a Tie Me Up! Tie Me Down! címen, mindkét film az MPAA értékelésében X-besorolást kapott, ezek a produkciók a nemzetközi forgalmazásban igen sikeresen szerepeltek. Harvey beperelte a MPAA-t a filmek korhatárbesorolása miatt, és bár keresetét elutasították, az MPAA bevezette a NC-17 (17 éven felülieknek) korhatárbesorolást.

1993-ban a Disney felkínált Harvey-nak és Bobnak 80 millió dollárt, hogy partnere legyen a Miramaxnak. Megegyezésükhöz híven, mely szerint tovább erősítik hollywoodi befolyásukat és biztosítják a cégben betöltött vezetői pozíciójukat, egy évvel később a Miramax kiadta az első igazi kasszasikerét, Quentin Tarantino Ponyvaregényét.

1996-ban elhozta a Miramax az első legjobb film győzelmét az Az angol beteg című filmükkel. Ez megindította az utat a kritikai sikerekhez is, beleértve a Szerelmes Shakespeare és a Good Will Hunting című filmeket is.

2005. március 29-én bejelentették a Weinstein fivérek, hogy elhagyják a Miramaxot szeptember 30-án és alapítanak egy saját vállalatot, aminek a neve The Weinstein Co. lesz. A cég székhelye New Yorkban lesz, de Londonban és Los Angelesben is lesznek irodáik. Miután megjelent a riport a The Hollywood Reporter magazinban 2005 augusztusában, Harvey még mindig benne volt a Miramaxban, mivel szeptemberben két külön magas költségvetésű filmet készültek bemutatni, amiben az egyik film sztárja Johnny Depp volt. Depp kérte, hogy Harvey kreatívan részt vegyen a The Libertine reklámozásában, amihez (Depp ügynöke szerint) intelligens reklámra volt szükség. Weinstein és az új Miramax elnök, Daniel Battsek együtt felügyelte a produkciót.

Válogatott filmjei

Producer

Rendező

Díjak

  • A Miramax 26 év alatt 249 Oscar-jelölés kapott és a 60 Oscar-szoborral gazdagodott.
  • Harvey Weinstein a Brit Filmakadémia örökös tagja
  • II. Erzsébet brit királynő 2004-ben lovagrenddel tüntette ki.

Jegyzetek

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. július 21.)
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 13.)
  3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Harvey Weinstein décoré de la Légion d'honneur par Sarkozy, 2012. március 7.
  7. Harvey Weinstein: Rose McGowan remercie Emmanuel Macron d'être "du bon côté de l'histoire", 2017. október 16.
  8. The London Gazette 63116 (brit angol nyelven), 2020. szeptember 21.

Források