„Királyok és Keresztek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
GabeRiel (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
GabeRiel (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
4. sor: 4. sor:
| képszél =
| képszél =
| képaláírás =
| képaláírás =
| szerző = [[Mészáros János]]
| szerző = [[Mészáros János (író)|Mészáros János]]
| ország = {{Magyarország}}
| ország = {{Magyarország}}
| nyelv = [[magyar nyelv|magyar]]
| nyelv = [[magyar nyelv|magyar]]

A lap 2017. szeptember 26., 13:53-kori változata

Királyok és Keresztek
SzerzőMészáros János
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Témamagyar történelem
Műfajtörténelmi regény
Sorozat
Kiadás
KiadóEnter Studio '98
Kiadás dátuma2017
IllusztrátorNémeth Levente
Pálfi Balázs
Média típusaképregény
Oldalak száma100 (2017)
SablonWikidataSegítség

A Királyok és Keresztek egy történelmi témájú, Szent István király idejében játszódó képregénysorozat. Alkotói Németh Levente grafikus, rajzoló és Mészáros János író. A sorozat első része Voluntas Tua, azaz Legyen meg a Te akaratod! címmel 2017. novemberében jelenik meg. A második és harmadik rész 2019 folyamán kerül kiadásra, majd könyv formában is kiadásra kerül. A történet 1030-ban kezdődik Közép-Kelet Európában, ahol a Német-római Császárság és a Magyar Királyság csap össze a Duna menti régió birtoklásáért.

A Királyok és Keresztek sorozatot leginkább a hagyományos történelmi képregények inspirálták, melyek modernizált változatával a szerzők egy tradicionális műfaj reneszánszát szeretnék elérni. A műfaja képes krónikák, tisztelgésül a magyar történelem-írás legjelentősebb műve, a Kézai Simon féle Képes Krónika előtt.

A mű A4-es formátumban, 4 szín color offszetnyomással, keményborítós formában jelenik meg, ezzel is kihangsúlyozva az eltérést a füzetszerű képregényektől. Érdekessége, hogy a rajzoló valós alakokat is szerepeltet a képeken, többek között Szilágyi Áron olimpiai bajnok vívó, Schuster Lóránd rockzenész (P. Mobil együttes) arcát is felismerhetjük. A képregény hivatalos angol nyelvű bemutatójára 2017. november 18-án kerül sor Bécsben, a VIECC Vienna Comic Con fantasy és cosplay fesztiválon.

Történet

A Királyok és keresztek története az 1030-as év őszén kezdődik. A már harminc éve tartó béke a kor két Közép- Európai nagyhatalma, a Német Római Császárság és a fiatal Magyar Királyság között véget ért. Az első keresztény magyar király, I. (Szent) István jól használta ki ezt az időt: az utolsó lázadó törzsfőket is behódoltatta, vassal, földdel vagy házassággal biztosítva felettük hatalmát. Új szövetségeket kötött, az uralkodók Konstantinápolytól Krakkóig elismerték az önálló Magyar Királyságot. De ezzel hatalmas ellenséget is szerzett magának. Amikor István király a felesége, Gizella jogán bejelentette igényét a Bajor Hercegség trónjára fia, Imre herceg számára, az új Német-római császár, II. Konrád úgy döntött, behódoltatja túl erőssé váló szomszédját. Kisebb határ menti csatározásokat indokként használva 1030-ban seregeivel betört a Magyar Királyságba. De a háború nem alakult a németek tervei szerint… A Mosoni lápon a német támadás végképp megakad. A magyarok vakmerő éjszakai rajtaütése után a császár úgy dönt, inkább hazatér Speyer-be, és fiára, az ifjú hercegre, a későbbi III. Henrikre bízza a csapatok további vezetését. Henrik egy renegát besenyő törzs pénzéhes vezetője, Jeke segítségével kikeveredik a mocsárból, és Bécs felé veszi az irányt, hogy számára kedvezőbb körülmények között tudjon megküzdeni a könnyűlovas magyarokkal. A bécsi csatában a német lovagok, egyes nagyurak engedetlensége miatt vereséget szenvednek, és csak Adalbert osztrák őrgróf utolsó pillanatban érkező csapatai mentik meg őket a teljes pusztulástól. A vert sereg a közeli várban, Sloss Enzesfeldben talál menedéket. A magyar herceg vezetésével békeküldöttség érkezik, hogy megállapodjanak a német sereg elvonulásáról és cserébe a Lajta-Fischa közötti területek a Magyar Királyságnak történő átadásáról. A német főurak közül többen, mint Pilgrim kölni érsek elégedetlenek az egyezséggel, ezért a maguk módszereivel igyekeznek megakadályozni a megkötött béke szentesítését. A magyar seregek hazaindulnak. Imre és a varég testőrsége visszafelé összetalálkoznak a mocsárban lakó besenyőkkel. A katonák közötti békés szórakozás véres összetűzésbe torkollik, aminek a végén kiderül az igazság az árulásról. Imre kegyetlen bosszút áll a hitszegő besenyőkön, de a törzs vezetőjét életbe hagyja. Azt tervezi, élve István király elé viszi Jekét. Nem is sejti, hogy a törzsfő és a király régi ismerősök.

Magyar és angol kiadás

A kötet Magyarországon keményfedeles, 100 oldalas, négy szín color nyomtatásban jelenik meg az Enter Studio ’98 kiadó gondozásában. Az angol nyelvű változat bemutatója 2017 november 18, a bécsi Vienna Comiccon, a legnagyobbb Közép-európai fantasy, képregény, videojáték és cosplay vásáron.

Források

További információk

A kiadványhoz mobiltelefonos applikáció is készül, mely segítségével megtekinthetőek a képregény egyes szereplői és helyszínei, egy Augmented reality, kiterjesztett valóság alkalmazás révén.

Külső hivatkozások