„Sas-hegy” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Külső hivatkozások: Link frissítése, és új link megadása
a ISBN/PMID link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
88. sor: 88. sor:
==Irodalom==
==Irodalom==


* [[Pápa Miklós]] – [[Dénes György (geográfus)|Dénes György]]: ''Budai-hegység útikalauz''. Sport, Budapest, 1982. 262. oldal ISBN 963 253 300 3
* [[Pápa Miklós]] – [[Dénes György (geográfus)|Dénes György]]: ''Budai-hegység útikalauz''. Sport, Budapest, 1982. 262. oldal {{ISBN|963 253 300 3}}


==Külső hivatkozások==
==Külső hivatkozások==

A lap 2017. szeptember 6., 06:49-kori változata

Sas-hegy
A Sas-hegy csúcsa (a háttérben a Gellért-hegy)
A Sas-hegy csúcsa (a háttérben a Gellért-hegy)

Magasság266 m
OrszágMagyarország
HegységBudai-hegység
Elhelyezkedése
Sas-hegy (Budai-hegység)
Sas-hegy
Sas-hegy
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 28′ 52″, k. h. 19° 00′ 59″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 52″, k. h. 19° 00′ 59″
Sas-hegy (Budapest)
Sas-hegy
Sas-hegy
Pozíció Budapest térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Sas-hegy témájú médiaállományokat.

A Sas-hegy Budapesten található 266 m-es magaslat. A terület egy része Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület néven 1958-tól természetvédelem alatt áll. A tanösvény csak szakvezetéssel látogatható.

Fekvése

Budapest XI. és XII. kerület határán, a Széchenyi-hegytől keletre a Gellért-hegytől délnyugatra, a Sasadnak nevezett városrész peremén található. Feltáró útja a Hegyalja út, amelyről letérve a Korompai utca - Tájék utca útvonalon gyalog lehet megközelíteni a még megmaradt beépítetlen terület egyetlen épített bejáratát.

Leírása

Három csúcsú hegy. Meredek, sziklás, részben kopár felszínű.

Állat- és növényvilága

A dolomit sziklacsúcs jellegzetes társulása a dolomitsziklagyep, amely a Budai-hegységben gyakori, de ritka és védett növény- és állatfajoknak ad otthont. A hegy, különleges mikroklímája miatt maradványfajok és bennszülött fajok fennmaradását tette lehetővé. Állatvilágából a pannon gyík és a bikapók, növényvilágából a nőszirom, a budai nyúlfarkfű, a magyar gurgolya, a Szent István-szegfű, a Sadler-imola és a csikófark emelkedik ki. A kutatók 173 pókfajt azonosítottak a hegyen, amelyek közül négy az egész világon csak itt honos.

A Medve-szikla

Geológiája

A Sas-hegy dolomitos kőzetébe épült a budai márga, amelynek térfogata a vízfelvétellel együtt változik.

A hegy lassan csúszik délre a ráépített házakkal együtt, amelyeknek a falai a talaj tulajdonságai miatt gyakran megrepedeznek. A talaj mozgásához valószínűleg az is hozzájárul, hogy a természetes lefolyó árkokból az idők során feltöltéssel utak keletkeztek, ilyen például a Sasadi út egy része, vagy a sasadi határban az őszibarackos kertek egyszerű betemetésével, buldózeres talajegyengetés és feltöltés után megépített gazdagréti lakótelep.

Lakossága

A hegy a Gellért-hegy felől szemlélve
Csörsz utcai rálátás

Az 1990. évi népszámlálás adatai szerint a Sashegy lakossága 9030 fő volt, ebből 7969 a XI., 1061 fő a XII. kerületi részen lakott.

Oktatás

A Sas-hegy XII. kerületi oldalán működik az Arany János Általános Iskola és Gimnázium, a XI. kerületi oldalon a Farkasréti Általános Iskola.

Obszervatórium

A Sas-hegy meredek lejtőjén, az Arany János iskola közelében egy föld alatti alagútban működik 1966-tól a budapesti földrengésjelző obszervatórium. Az alagutat a második világháború alatt építették katonai célokra, Budapest légvédelme irányításának részét képezte, de a polgári lakosság is használhatta légoltalmi óvóhelyként. A magasabbik csúcson légvédelmi üteg kiépített állása volt, melynek romjai még ma is látszanak.

További képek

Egyéb

Budapesten egyéb magaslatokat is Sas-hegynek neveznek. Ezek:

Irodalom

Külső hivatkozások