„Carl von Linné” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
→‎Életpályája: https://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Mor%C3%A6us
(→‎Életpályája: Vitalapon.)
a (→‎Életpályája: https://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Mor%C3%A6us)
1728-ban került át a híres [[uppsala]]i egyetemre, ahol [[Olof Rudbeck]] tanítványa lett (később a helyettese, azután az utóda). Az orvoslás mellett foglalkozott növénytannal és néprajzzal is (különösen a [[lappok]]éval). 1730-ban nevezték ki demonstrátornak, ekkor végezte első botanikai kutatásait a növények [[szexualitás]]áról. Az ivari rendszer alapján tervezte meg az uppsalai kert katalógusát. 1732-ben az Uppsalai Tudományos Társaság megbízásából tanulmányútra ment [[Lappföld]]re, hogy ott az ásványokat, a növényeket és az állatokat vizsgálja. Innen már jó nevű természettudósként tért vissza. Tanulmányozta a bányászok [[szilikózis|tüdőbetegségeit]] és a szociális higiénia egyéb vonatkozásait is.
 
1733-ban ismerkedett meg MoraeusJohan Moræus doktor lányával, akit feleségül vett. A gazdag MoraeusMoræus ehhez azt kötötte ki, hogy Linnaeus az orvosi diplomáját [[Hollandia|Hollandiában]] szerezze meg. Az eljegyzés után, 1735-ben át is utazott Hollandiába, táskájában a [[Systema Naturae]] rövid kéziratával. Ebben vázolja a természet [[osztályozás]]ának elveit és kategóriáit. Hollandiában gyorsan szerzett barátokat és pártfogókat; [[Leiden]]ben meglátogatta Hermann Boerhaavét (akinek tanításait ő közvetítette Svédországba). 1735 közepén avatták orvosdoktorrá [[Harderwijk]]ben. Tagja lett az ottani orvosi társaságnak, megismerkedett többek között [[Gerhard van Swieten]]nel is. Kinyomtatta a „Systema Naturae” című alapművének első változatát.
 
Ezután három évig utazgatott Angliában és Franciaországban. 1738-ban Stockholmban telepedett le orvosként, majd a tengerészeti kórház főorvosa és udvari orvos lett. 1739-ben vette feleségül Sara Moreát. 1739-ben meghívták az éppen akkor alapított Svéd Tudományos Akadémia első elnökének.

Navigációs menü