„Börtönbüntetés” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 94.248.139.61 (vita) szerkesztéséről XXLVenom999 szerkesztésére
Nincs szerkesztési összefoglaló
2. sor: 2. sor:
A '''börtönbüntetés''' a [[szabadságvesztés]] büntetés börtön fokozatban történő végrehajtási módja, illetve annak tartama.
A '''börtönbüntetés''' a [[szabadságvesztés]] büntetés börtön fokozatban történő végrehajtási módja, illetve annak tartama.


A börtönt – mint végrehajtási fokozatot – a [[Bíróság (intézmény)|bíróság]] határozza meg az ítéletében. A fokozat végrehajtására szolgáló intézetet a [[Büntetés-végrehajtás]] ([[BvOP]]) illetékes szervezeti egysége jelöli ki.
A börtönt – mint végrehajtási fokozatot – a [[Magyarország bíróságai|bíróság]] határozza meg az ítéletében. A fokozat végrehajtására szolgáló intézetet a [[Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága]] (BvOP) illetékes szervezeti egysége jelöli ki.


A börtönbüntetés végrehajtása során az [[elítélt]]
A börtönbüntetés végrehajtása során az [[elítélt]]
20. sor: 20. sor:
tekintettel a [[szabadságvesztés]] célja az [[enyhébb végrehajtási szabályok]] alkalmazásával is elérhető.
tekintettel a [[szabadságvesztés]] célja az [[enyhébb végrehajtási szabályok]] alkalmazásával is elérhető.


Azt az [[elítélt]]et, aki a [[büntetés]]ét [[börtön]] fokozatban tölti, és a [[szabadságvesztés]]ből legalább [[öt]] évet kitöltött, a [[társadalom]]ba való beilleszkedése érdekében, a várható szabadulása előtt legfeljebb [[két]] évvel [[átmeneti csoport]]ba lehet helyezni.
Azt az [[elítélt]]et, aki a [[Büntetés (jog)|büntetés]]ét [[Börtönbüntetés|börtön]] fokozatban tölti, és a [[szabadságvesztés]]ből legalább [[5|öt]] évet kitöltött, a [[társadalom]]ba való beilleszkedése érdekében, a várható szabadulása előtt legfeljebb [[két]] évvel [[átmeneti csoport]]ba lehet helyezni.


==A büntetés utáni beilleszkedést segítő programok==
==A büntetés utáni beilleszkedést segítő programok==

A lap 2017. augusztus 29., 07:36-kori változata

A börtönbüntetés a szabadságvesztés büntetés börtön fokozatban történő végrehajtási módja, illetve annak tartama.

A börtönt – mint végrehajtási fokozatot – a bíróság határozza meg az ítéletében. A fokozat végrehajtására szolgáló intézetet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) illetékes szervezeti egysége jelöli ki.

A börtönbüntetés végrehajtása során az elítélt

A börtönbüntetés végrehajtásának általános szabályaitól enyhébb végrehajtási szabályok (EVSZ) alkalmazhatóak, ha:

tekintettel a szabadságvesztés célja az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásával is elérhető.

Azt az elítéltet, aki a büntetését börtön fokozatban tölti, és a szabadságvesztésből legalább öt évet kitöltött, a társadalomba való beilleszkedése érdekében, a várható szabadulása előtt legfeljebb két évvel átmeneti csoportba lehet helyezni.

A büntetés utáni beilleszkedést segítő programok

A büntetés töltése közben különféle módon igyekeznek a fogvatartottakat felkészíteni a társadalomba történő visszatérésre. Ezek döntően az intézmény feladata, de vannak civil szervezetek is, amelyek esetenként segítik munkájukat. A Murál Morál Mező egyesület közös művészeti alkotást (közösségi festést)[1] szervezett meg egy büntetés végrehajtó intézetben, amelyben résztvevők magaviselete a következő időszakban jelentősen javult. Az eseményt mutatja be a Falunk című dokumentumfilm.[2] Egy ausztrál börtön udvarán kialakított permakultúrás kertben kertészkedők közül többek későbbi beilleszkedését segítette a program.[3]

Forrás

A büntetések és az intézkedések végrehajtásáról szóló 1979. évi 11. törvényerejű rendelet (Bv. tvr.) 27. §, 28/A. § (1) bekezdés, 29. § (1) bekezdés

További információk

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a börtönbüntetés címszót a Wikiszótárban!

Források