„Értékcsökkenés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
összevonva az Értékcsökkenési leírás cikkel, de 10 év után még mindig csonk
a (Linkoman átnevezte a(z) Amortizáció lapot a következő névre: Értékcsökkenés: A megfelelő magyar szó)
(összevonva az Értékcsökkenési leírás cikkel, de 10 év után még mindig csonk)
'''Értékcsökkenés (amortizáció)''' a [[Befektetett eszköz|befektetett javak]] ([[immateriális javak|immateriális]] és [[tárgyi eszköz]]ök) elhasználódásának, műszaki – gazdasági avulásának pénzben kifejezett értéke.
 
Az amortizáció nem csupán az eszközök avulásának, kopásának kifejezője, hanem a befektetett tőke visszanyerésének módja is. A [[számvitel]]ben ugyanis az értékcsökkenést a [[költség]]ek között számoljuk el, ezzel is kifejezve, hogy az eszköz értéke nem egyszerre, hanem a termelés során folyamatosan megy át az új termék értékébe. Az [[értékcsökkenési leírás]] meghatározásához különféle amortizációs módszerek állnak rendelkezésünkre. Ezek közül a legáltalánosabban használt módszerek a lineáris, a degresszív (csökkenő) és a progresszív (késleltetett) leírás.
 
== Az értékcsökkenési leírás ==
 
 
Az '''értékcsökkenési leírás''' meghatározásához különféle amortizációs módszerek állnak rendelkezésünkre. Ezek közül a legáltalánosabban használt módszerek a lineáris, a degresszív (csökkenő) és a progresszív (késleltetett) leírás.
 
Az immateriális javak és a tárgyi eszközök a tartós használat, a folyamatos fizikai és erkölcsi avulás miatt fokozatosan elvesztik értéküket, és ezt költségként kell elszámolni. Az értékcsökkenés az immateriális javak és a tárgyi eszközök fizikai kopásának, erkölcsi avulásának a pénzben kifejezett értéke. Az '''értékcsökkenési leírás''' az értékcsökkenésnek az a része, amelyet költségként számolnak el.
 
{{gondok
|szócikkel=igen
|korr=igen
|lektor=2014 áprilisából
|nincs forrás=2014 áprilisából
|nincs bevezető=igen
|forma=igen
}}
 
=== Terv szerinti értékcsökkenés ===
A terv szerinti értékcsökkenés meghatározásához az eszköz üzembe helyezésekor meg kell határozni az eszköz hasznos élettartamát, maradványértékét és az amortizáció elszámolásának módját.
 
A bekerülési értéknek (beszerzési árnak, illetve előállítási költségnek) tekintjük azt a ráfordítást, amely az eszköz létesítése, megszerzése, üzembe helyezése miatt az üzembe helyezésig, vagy a raktárba történő beszállításig felmerült és az eszközhöz egyedileg hozzárendelhető.
 
Hasznos élettartam az az időszak, amely alatt az amortizálható eszközt a vállalkozó a várható fizikai elhasználódás, erkölcsi avulás, az eszköz használatával kapcsolatos jogi és egyéb korlátozó tényezők figyelembe vételével várhatóan használni fogja.
 
A maradványérték a hasznos élettartam végén az adott eszköz várhatóan realizálható értéke, amelyet a rendeltetésszerű használatbavételkor, az üzembe helyezés időpontjában rendelkezésre álló információk alapján kell megállapítani.
 
Az értékcsökkenés elszámolása az amortizálandó érték után történik, amely a bekerülési érték és a maradványérték különbözete. Az értékcsökkenési leírás értéke az amortizálandó érték és a leírási kulcs szorzata.
 
Alkalmazható módszerek az értékcsökkenés kiszámításához:
* Lineáris leírás módszerére jellemző, hogy az elhasználódás éveire azonos összegű értékcsökkenést számolnak el. Az évenkénti összeg meghatározása leírási kulcs segítségével történik. Ennél a módszernél azzal a feltételezéssel élnek a szakemberek, hogy az elhasználódás teljesen egyenletes.
 
* Degresszív leírás estén a korrigált bekerülési érték egyenetlenül kerül felosztásra a hasznos élettartamra, olyan módon, hogy a leírás értéke az idő előrehaladtával folyamatosan csökken.
 
* Progresszív leírás estén a korrigált bekerülési érték egyenetlenül kerül felosztásra a hasznos élettartamra, olyan módon, hogy a leírás értéke az idő előrehaladtával folyamatosan nő.
 
== Források ==
* Dr. Sztanó Imre: A számvitel alapjai (2013)
* 2000. évi C. törvény A számvitelről
 
 
{{csonk-dátum|csonk-közgazdaságtan|2007 márciusából}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
 
{{DEFAULTSORT:Amortizacio}}
[[Kategória:Számvitel]]

Navigációs menü