„85-ös főút (Magyarország)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
a ISBN link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
69. sor: 69. sor:


==Források==
==Források==
* dr. Fekete Mátyás: Győr-Moson-Sopron kézikönyve (Szekszárd, 1998) ISBN 963-9089-07-9
* dr. Fekete Mátyás: Győr-Moson-Sopron kézikönyve (Szekszárd, 1998) {{ISBN|963-9089-07-9}}


== További információk ==
== További információk ==

A lap 2017. augusztus 25., 05:25-kori változata

85-ős főút
A 85-ös és 84-es főút elágazása Nagycenknél
A 85-ös és 84-es főút elágazása Nagycenknél
A 85-ös főút nyomvonala
A 85-ös főút nyomvonala
ÚttípusMásodrendű főút
Építkezés1835
Hossza
elkészült~72 km
épül0 km
tervezett0 km
Ország Magyarország
TartományokGyőr-Moson-Sopron megye
MérnökségekMagyar Közút Kht.
Az út elejeGyőr
Az út végeSopron (magyar-osztrák országhatár) (nyomvonal vége Nagycenk
IdőzónaBudapest; GMT+1
A Wikimédia Commons tartalmaz 85-ős főút témájú médiaállományokat.
A 85-ös út kezdeténél lévő szórakoztató központba az „Ilona” nevű Il-18 repülőgépet építették bele
A csornai Premontrei prépostság
A volt petőházi cukorgyár sziluettje
A nagycenki kastély

A 85-ös főút Győrt köti össze Sopronnal, de Nagycenken végződik, ahol belecsatlakozik a 84-es főútba, hossza mintegy 72 kilométer.

Fekvése

Az út teljes egészében a Kisalföldön, Győr-Moson-Sopron megyében vezet végig. Összekapcsolja a két megyei jogú várost. A megye K-Ny-i közúti tengelye. A nagy helyközi és nemzetközi forgalom miatti sürgős korszerűsítése szükséges.

Vonalvezetése

a Győrből kivezető 1-es főúton hagyjuk el a várost. A város határában, jelzőlámpás kereszteződésnél balra elkanyarodva térünk rá a 85. számú főútvonalra. Pár száz méter megtétele után a Győrt megkerülő autópálya szakasz felhajtójához érünk. Kb. 2 km-es út megtétele után az Ikrénybe bevezető mellékúthoz érünk. Torlódás esetén erre kerülve, be-, és kijuthatunk Győrbe/ből. Ezután már semmi nem zavarja a forgalmat Eneséig, ahol a községjelzőtáblánál, a település mindkét szélén forgalomlassító-sziget fogadja az utazót. A falun keresztül a megengedett sebesség 40 km/óra. Természetföldrajzilag a Tóközhöz tartozik, de a község északi határainál a Hanság nyúlványai is fellelhetők. Ezen a szakaszon, több kilométeren keresztül, az úttal párhuzamosan halad a Győr–Sopron-vasútvonal. A következő települést, Kónyt nem érintjük, csak a pár éve kiépült, szélső házai mellett megyünk el. Hamarosan egy hosszan ívelőkanyarba érünk, amely mellett parkolót, éttermet és különféle bazári árusokat találunk. A község a Rábaköz határán helyezkedik el.[1] a 85-ös számú főút és a Győr–Sopron-vasútvonal mentén fekszik. A település határában 250 hektárnyi terület tájvédelmi körzet, a Fertő–Hanság Nemzeti Park része helyezkedik el.

Csorna a Rábaköz egyik centruma. A Csornát Győrrel összekötő utat 1835-ben kezdték el építeni. Az út biztosabbá tette Győr elérését. Ugyanis régebben Kóny és Csorna közötti mélyfekvésű út csak időszakonként volt járható. Ezután biztosabban lehetett a terményeket Győrbe szállítani. A 85-ös főút forgalma az elmúlt évtizedekben a sokszorosára nőtt. A forgalmi dugulásokat tetézi, hogy a belvárosban kb. 1 kilométeren keresztül a 85-ös főút és a 86-os főút közös útvonalon halad. A 86-os út belépésénél és elkanyarodásánál körforgalmat létesítettek. Az elviselhetetlen közúti forgalom elterelésére az ottlakók elkerülő utat szeretnének, de a reménytelen pénzügyi helyzet miatt, ez több évre eltolódott. Csornát elhagyva 1–2 km-en belül Farádra érünk. Több évtizedig Csorna városrésze volt, de az önállósulási törekvések miatt ismét különállóak lettek. Szárföld az útvonal felénél található. Veszkény a főút északi oldalán fekszik, de az új építésű házak és az üzemek már érintkeznek vele.

Kapuvár kisváros, Győr és Sopron között félúton található. Főutcája a 85. számú főút. A város neve az egykori nyugati gyepűrendszer megerősített, védett átjárójára, kapujára utal. Tőle 4 km-re elérjük Vitnyédet. Ezután érjük el a megye legfiatalabb városát Fertőszentmiklóst, a Győri-medence peremén. A 85-ös főút-on kívül a közelben lévő három határállomás: Pomogy, Sopron, és Kópháza forgalma is a városon keresztül bonyolódik le. A régi, a forgalomnak nem megfelelő utat 5-6 éve korszerűsítették és új nyomvonalon halad a 84-es főút (Magyarország) csatlakozásáig. Mielőtt elérnénk az útvonal végét még Nagycenken kell keresztül menni. Fő látnivalója a Széchenyi-kastély. Ennek közelében 1972-ben épült meg a 760 mm nyomtávú, múzeumvasút. Mindkét látnivaló az út két felén található meg, mert a közút keresztül vágja az egykori uradalmat. A falut elhagyva már készülhetünk a 84-es főúthoz való csatlakozásra, mert a Sopronba vezető utunk már azon fejeződik be.

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak
(0) Abda és Győr közötti elágazás  E 66
(0) Abda és Győr közötti elágazás
(~11) Enese
(~17) Kóny melletti parkoló
(~26) Csorna-Mosonmagyaróvár  E 65
(~26) Csorna
(~27) Csorna-Rédics  E 65
(~30) Farád
(~37) Szárföld
(~39) Veszkény
(~44) Kapuvár
(~48) Vitnyéd
(~58) Fertőszentmiklós
(~71) Nagycenk
(~72) Nagycenki elágazás Sopron

Tervek

Vele párhuzamosan tervezik megépíteni az M85 számú gyorsforgalmi utat.

Jegyzetek

  1. Kóny község Győrtől (22 km) és Csornától (10 km távolságra van.)

Források

További információk