„Szent Jakab-út” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Beszúrtam egy hivatkozást a 'fésűkagyló' szóról a 'Szent Jakab-kagyló' című cikkre, amit most töltöttem fel.
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 78.131.58.168 (vita) szerkesztéséről 86.59.178.203 szerkesztésére)
a (Beszúrtam egy hivatkozást a 'fésűkagyló' szóról a 'Szent Jakab-kagyló' című cikkre, amit most töltöttem fel.)
A '''Szent Jakab-út''' (gyakran spanyol neve (''Camino de Santiago'') után '''El Caminó'''-nak is nevezik) ősrégi zarándokút, a kelta időkben a ''Tejút szimbóluma volt'' s a maival ellenkező irányban járták be a zarándokok. A mai út [[Spanyolország]] [[Galicia]] tartományának fővárosába, [[Santiago de Compostela|Santiago de Compostelába]] vezet. A hagyomány szerint az itteni [[Szent Jakab-katedrális (Santiago de Compostela)|székesegyházban]] vannak [[Idősebb Jakab apostol|Idősebb Szent Jakab]] apostol földi maradványai. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből – az ottani keresztényüldözés elől – Észak-Spanyolországba. Itt azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található.
 
Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A zarándokút jelvénye a [[Szent Jakab-kagyló|fésűkagyló]], melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. Az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek.
 
[[Jeruzsálem]] és [[Róma]] után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a [[Szentföld]]re menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött.
4

szerkesztés

Navigációs menü