„Linus törvénye” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Tsch81 (vitalap | szerkesztései)
Tsch81 (vitalap | szerkesztései)
8. sor: 8. sor:


Hivatalosabban:
Hivatalosabban:
"Ha elég nagy számú béta-tesztelővel és társprogramozóval dolgozunk együtt, akkor majdnem minden problémára gyorsan fény derül és a megoldás is nyilvánvaló lesz valaki számára." Ezt a szabályt a [[Katedrális és a bazár]] című esszéjében írta le először.
"Ha elég nagy számú béta-tesztelővel és társprogramozóval dolgozunk együtt, akkor majdnem minden problémára gyorsan fény derül és a megoldás is nyilvánvaló lesz valaki számára." Ezt a szabályt a [[A katedrális és a bazár]] című esszéjében írta le először.


=== Kritika ===
=== Kritika ===

A lap 2007. július 15., 23:54-kori változata

Linus törvénye két fogalmat is jelöl, mindkettőt Linus Torvalds-ról nevezték el.

Linus törvénye Eric S. Raymond szerint

Linus törvénye Eric S. Raymond szerint a következőt állítja:

"given enough eyeballs, all bugs are shallow". (több szem többet – több szoftverhibát – lát)

Hivatalosabban: "Ha elég nagy számú béta-tesztelővel és társprogramozóval dolgozunk együtt, akkor majdnem minden problémára gyorsan fény derül és a megoldás is nyilvánvaló lesz valaki számára." Ezt a szabályt a A katedrális és a bazár című esszéjében írta le először.

Kritika

Linus törvénye Linus Torvalds szerint

Maga Linus Torvalds is ír egy gondolatot Linus törvénye névvel The Hacker Ethic című könyvének beveztőjében:

"Linus's Law says that all of our motivations fall into three basic categories. More important, progress is about going through those very same things as 'phases' in a process of evolution, a matter of passing from one category to the next. The categories, in order, are 'survival', 'social life', and 'entertainment'."[1]

Magyarul kb:

Linus törvénye szerint minden motivációnkat három alapvető kategóriába sorolhatjuk. Ami még fontosabb az az, hogy a fejlődés arról szól hogy egy evolúciós folyamatban ugyanezeken a dolgokon megyünk át mint 'fázisokon', vagyis egyik kategóriából a következőbe jutunk. Ezek a kategóriák sorban: a 'túlélés', a 'társadalmi élet' és a 'szórakozás'.

Ez a gondolat hasonlít Maslow szükséghierarchiájához.

Jegyzetek

  1. Himanen, Pekka, Linus Torvalds, Manuel Castells. The Hacker Ethic. Random House. ISBN 0-375-50566-0 (2001. január 30.)