„Szaljut–5” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Szojuz–21: hiányzó szó
Nincs szerkesztési összefoglaló
(→‎Szojuz–21: hiányzó szó)
Az űrhajót 1976. július 6-án indították, majd a következő napon, július 7-én sikeresen összekapcsolódott az űrállomással, és a kéttagú személyzet átszállt az űrállomásra. A személyzet feladata felderítési célú fényképfelvételek készítése volt.
 
A két hónapra tervezett űrrepülést [[Vitalij Mihajlovics Zsolobov|Vitalij Zsolobov]] megbetegedése (erős fejfájásra panaszkodott) miatt idő előtt, a 49. napon megszakították. Más források szerint a korai visszatérés oka az űrállomás levegőjének elszennyeződése volt.<ref>Asif A. Siddiqi: ''The Almaz Space Station Complex: A History, 1964-1992, part 1'', JBIS, Vol 54, No 11/12, November/December 2001.{{en}}</ref>
 
A szétkapcsolódás során a kapcsolószerkezet nem nyílt ki teljesen, így a Szojuz nem tudott eltávolodni az űrállomástól. Részben földi segítséggel sikerült megoldani a problémát és megkezdeni a leszállást. A nehézségeket fokozta, hogy erősen eltértek a tervezett visszatérési pályától, emiatt a kutató-mentő csoport nehezen találta meg őket, valamint a visszatérő egység erősen a földnek ütődött. A visszatérés előtti fokozott edzésprogramot a korai visszatérés miatt nem hajtották végre, ezért legyengülve, rossz egészségi állapotban jutottak vissza a Földre. A kapszulát ugyan saját erőből hagyták el, de egy ideig problémát okozott a felegyenesedett járás.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü