„Fetisizmus (vallás)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
2. sor: 2. sor:
{{Pallas}}
{{Pallas}}


A '''fetisizmus''' a [[vallás]] azon alakja, mely szerint az anyagi világ bizonyos tárgyaiban istenségek megtestesülve élnek és ez okból ezen tárgyak imádandók. A fetisizmus tehát a [[panteizmus]] vagy jobban mondva az [[animizmus]] legprimitívebb alakja. A fétis-imádók a külvilág minden szerves és szervetlen tárgyát magukhoz hasonlónak, élettel s érzéssel bírónak képzelik. S ha észreveszik, hogy valamely tárgy hasznukra vagy kárukra válik, azt hiszik, hogy abban a tárgyban valami hatalmas szellem lakozik, melyet imádni kell. Ha aztán ezen fétis nem felel meg a hozzáfűzött várakozásaiknak, egy hatalmasabb fétissel cserélik fel. Ennélfogva a fétisek száma temérdek s akárhány vadembernek számtalan fétise van, melyeket ő és elődei gyűjtöttek s amelyeket részint magával hordoz, részint kunyhójában tart. Ami a fétisek alakját illeti, azok éppen nem szoktak oly tárgyak lenni, melyek szépségükkel vagy nagyságokkal tűnnek szembe, hanem éppen visszatetsző alakú s kicsiny tárgyak választatnak fétisül. A [[négerek]] közt legelterjedtebb fétis a kő, pamuttal körültekert szeg vagy fadarabka, emberhaj és fog, állati szarv. A [[dajákok]] tollat, csontot s főleg fazekat használtak fétisül. A fétisek egy részét nyakukba füzik s éjjel-nappal magukkal hordják; azon fétis számára, melynek kiváló nagy erőt és hatalmat tulajdonítanak, kunyhóikban külön kis asztalt és ágyat állítanak fel s mindennap ételt-italt áldoznak neki. A fétissel rokon bizonyos állatok és növények imádása, melyekben a primitív nép hite szerint szellemek és istenségek lakoznak. Ezeket a [[Négerek|néger]] ''vongsz''nak nevezi. Az amerikai [[Indiánok|indián]]ok férfiúvá való [[Beavatás|felavatás]]a alkalmával valamely állatot választottak maguknak fétisül ([[totem]]), melyet soha nem öltek meg és annak húsát sem fogyasztották.
A '''fetisizmus''' a [[vallás]] azon alakja, mely szerint az anyagi világ bizonyos tárgyaiban istenségek megtestesülve élnek és ez okból ezen tárgyak imádandók. A fetisizmus tehát a [[panteizmus]] vagy jobban mondva az [[animizmus]] legprimitívebb alakja. A fétis-imádók a külvilág minden szerves és szervetlen tárgyát magukhoz hasonlónak, élettel s érzéssel bírónak képzelik. S ha észreveszik, hogy valamely tárgy hasznukra vagy kárukra válik, azt hiszik, hogy abban a tárgyban valami hatalmas szellem lakozik, melyet imádni kell. Ha aztán ezen fétis nem felel meg a hozzáfűzött várakozásaiknak, egy hatalmasabb fétissel cserélik fel. Ennélfogva a fétisek száma temérdek s akárhány vadembernek számtalan fétise van, melyeket ő és elődei gyűjtöttek s amelyeket részint magával hordoz, részint kunyhójában tart. Ami a fétisek alakját illeti, azok éppen nem szoktak oly tárgyak lenni, melyek szépségükkel vagy nagyságokkal tűnnek szembe, hanem éppen visszatetsző alakú s kicsiny tárgyak választatnak fétisül. A [[négerek]] közt legelterjedtebb fétis a kő, pamuttal körültekert szeg vagy fadarabka, emberhaj és fog, állati szarv. A [[dajákok]] (''[[Borneó]]'') tollat, csontot s főleg fazekat használtak fétisül. A fétisek egy részét nyakukba füzik s éjjel-nappal magukkal hordják; azon fétis számára, melynek kiváló nagy erőt és hatalmat tulajdonítanak, kunyhóikban külön kis asztalt és ágyat állítanak fel s mindennap ételt-italt áldoznak neki. A fétissel rokon bizonyos állatok és növények imádása, melyekben a primitív nép hite szerint szellemek és istenségek lakoznak. Ezeket a [[Négerek|néger]] ''vongsz''nak nevezi. Az amerikai [[Indiánok|indián]]ok férfiúvá való [[Beavatás|felavatás]]a alkalmával valamely állatot választottak maguknak fétisül ([[totem]]), melyet soha nem öltek meg és annak húsát sem fogyasztották.


==Források==
==Források==

A lap 2017. május 15., 19:12-kori változata

A fetisizmus a vallás azon alakja, mely szerint az anyagi világ bizonyos tárgyaiban istenségek megtestesülve élnek és ez okból ezen tárgyak imádandók. A fetisizmus tehát a panteizmus vagy jobban mondva az animizmus legprimitívebb alakja. A fétis-imádók a külvilág minden szerves és szervetlen tárgyát magukhoz hasonlónak, élettel s érzéssel bírónak képzelik. S ha észreveszik, hogy valamely tárgy hasznukra vagy kárukra válik, azt hiszik, hogy abban a tárgyban valami hatalmas szellem lakozik, melyet imádni kell. Ha aztán ezen fétis nem felel meg a hozzáfűzött várakozásaiknak, egy hatalmasabb fétissel cserélik fel. Ennélfogva a fétisek száma temérdek s akárhány vadembernek számtalan fétise van, melyeket ő és elődei gyűjtöttek s amelyeket részint magával hordoz, részint kunyhójában tart. Ami a fétisek alakját illeti, azok éppen nem szoktak oly tárgyak lenni, melyek szépségükkel vagy nagyságokkal tűnnek szembe, hanem éppen visszatetsző alakú s kicsiny tárgyak választatnak fétisül. A négerek közt legelterjedtebb fétis a kő, pamuttal körültekert szeg vagy fadarabka, emberhaj és fog, állati szarv. A dajákok (Borneó) tollat, csontot s főleg fazekat használtak fétisül. A fétisek egy részét nyakukba füzik s éjjel-nappal magukkal hordják; azon fétis számára, melynek kiváló nagy erőt és hatalmat tulajdonítanak, kunyhóikban külön kis asztalt és ágyat állítanak fel s mindennap ételt-italt áldoznak neki. A fétissel rokon bizonyos állatok és növények imádása, melyekben a primitív nép hite szerint szellemek és istenségek lakoznak. Ezeket a néger vongsznak nevezi. Az amerikai indiánok férfiúvá való felavatása alkalmával valamely állatot választottak maguknak fétisül (totem), melyet soha nem öltek meg és annak húsát sem fogyasztották.

Források