„Palágyi Lajos (színművész)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
22. sor: 22. sor:
==Életrajz==
==Életrajz==


1894-ben asztalossegéd volt, mikor egy műkedvelő előadáson felépett, később beiratkozott Horváth Zoltán színiiskolájába. Karrierjét vidéken kezdte, 1895-től különböző igazgatóknál, mint pl. [[Krecsányi Ignác]]nál és [[Makó Lajos]]nál is dolgozott, fellépett [[Székesfehérvár]]on, [[Szombathely]]en, [[Pozsony]]ban, [[Zombor]]ban, [[Arad (Románia)|Arad]]on, [[Debrecen]]ben, [[Temesvár]]ott, [[Miskolc]]on és [[Szeged]]en is. 1907-ben lett a miskolci színház igazgatója, 1920-tól 1923-ig pedig a [[Szegedi Nemzeti Színház]] élére került. 1925-től a budapesti [[Nemzeti Színház]]nál működött. Jellemábrázolása realista stílusú, természetes módú volt, a hangsúlyt a mozgásra és a beszédre helyezte.
1894-ben asztalossegéd volt, mikor egy műkedvelő előadáson felépett, később beiratkozott [[Horváth Zoltán (színművész, 1860–1930)|Horváth Zoltán]] színiiskolájába. Karrierjét vidéken kezdte, 1895-től különböző igazgatóknál, mint pl. [[Krecsányi Ignác]]nál és [[Makó Lajos]]nál is dolgozott, fellépett [[Székesfehérvár]]on, [[Szombathely]]en, [[Pozsony]]ban, [[Zombor]]ban, [[Arad (Románia)|Arad]]on, [[Debrecen]]ben, [[Temesvár]]ott, [[Miskolc]]on és [[Szeged]]en is. 1907-ben lett a miskolci színház igazgatója, 1920-tól 1923-ig pedig a [[Szegedi Nemzeti Színház]] élére került. 1925-től a budapesti [[Nemzeti Színház]]nál működött. Jellemábrázolása realista stílusú, természetes módú volt, a hangsúlyt a mozgásra és a beszédre helyezte.


==Főbb szerepei==
==Főbb szerepei==

A lap 2017. április 30., 11:48-kori változata

Palágyi Lajos
Született1876. március 9.
Baán
Elhunyt1932. január 4. (55 évesen)
Budapest
HázastársaGreguss Margit
Foglalkozása
SírhelyeFiumei Úti Sírkert (34-2-55)

A Wikimédia Commons tartalmaz Palágyi Lajos témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Palágyi Lajos (Baán, 1876. március 9.Budapest, 1932. január 4.) magyar színész, színházigazgató.

Életrajz

1894-ben asztalossegéd volt, mikor egy műkedvelő előadáson felépett, később beiratkozott Horváth Zoltán színiiskolájába. Karrierjét vidéken kezdte, 1895-től különböző igazgatóknál, mint pl. Krecsányi Ignácnál és Makó Lajosnál is dolgozott, fellépett Székesfehérváron, Szombathelyen, Pozsonyban, Zomborban, Aradon, Debrecenben, Temesvárott, Miskolcon és Szegeden is. 1907-ben lett a miskolci színház igazgatója, 1920-tól 1923-ig pedig a Szegedi Nemzeti Színház élére került. 1925-től a budapesti Nemzeti Színháznál működött. Jellemábrázolása realista stílusú, természetes módú volt, a hangsúlyt a mozgásra és a beszédre helyezte.

Főbb szerepei

  • Hamlet, Jago (Shakespeare: Othello)
  • Angelo (Szeget-szeggel);
  • Walter (Schiller: Ármány és szerelem);
  • Gregers (Ibsen: A vadkacsa);
  • Biberach (Katona: Bánk bán);
  • Svengali (Potter: Trilby),
  • Lucifer (Madách: Az ember tragédiája);
  • Duval Armand (Dumas: A kaméliás hölgy).

Galéria

Források