„2017-es franciaországi elnökválasztás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Az első forduló előzetes eredményei: Ötödik Köztársaság (Franciaország) link
(→‎Az első forduló előzetes eredményei: Ötödik Köztársaság (Franciaország) link)
Macron és Le Pen eredménye nem okozott meglepetést és a várakozásoknak megfelelő eredmény az euró öthónapos csúcsra ugrását eredményezte a dollár ellen. Voltak ugyanis aggodalmak, hogy a 2016-os brit népszavazáshoz és amerikai elnök választásokhoz hasonlóan itt is a közvéleménykutatásokkal ellentétes eredmény születhet.
 
Le Pen és Mélenchon EU- és euróellenes platformon kampányolt. Le Pen 7,66 millió szavazatot kapott az első fordulóban, ami az ő számára és, pártja, a jobboldali radikális Nemzeti Front számára is rekord. A szélsőjobb és a Mélenchon vezette szélsőbal mindösszesen a szavazatok 41 %-át szerezte meg. A választás ugyanakkor a [[Charles de Gaulle]] alapította [[Ötödik Köztársaság]] hagyományos mérsékelt pártjainak súlyos vereségét hozta, hiszen a győztes Macron is egy 2016-ban alapított párt jelöltje volt. A hagyományos konzervatív és szocialista párt jelöltjei Macron támogatására szólították fel híveiket a második fordulóra, ami kevés esélyt hagy Le Pennek a győzeéemre, mivel neki nincs hasonló tartaléka. (Franciaország)|
Ötödik Köztársaság]] hagyományos mérsékelt pártjainak súlyos vereségét hozta, hiszen a győztes Macron is egy 2016-ban alapított párt jelöltje volt. A hagyományos konzervatív és szocialista párt jelöltjei Macron támogatására szólították fel híveiket a második fordulóra, ami kevés esélyt hagy Le Pennek a győzelemre, mivel neki nincs hasonló tartaléka.
 
A hivatalos elsőfordulós eredményeket április 26-án jelenti be az [[Alkotmánytanács (Franciaország)|Alkotmánytanács]].

Navigációs menü