„Carl von Clausewitz” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
kékít
a (korr)
(kékít)
Amikor Napóleon ráerőszakolta a szövetséget Poroszországra, elhagyta a porosz hadsereget és beállt az orosz hadseregbe. Részt vett orosz oldalon az [[1812]]-[[1813]]-as csatákban, mint sok hozzá hasonló Oroszországban élő porosz tiszt csatlakozott az Orosz-Német Légióhoz. Az Orosz Birodalom szolgálatában Clausewitz segített a Napóleon elleni szövetség létrehozásában (Tauragė in Litauen-i konvenció). Az 1813-as hadjáratban, mint a Wallmodenféle hadtest táborkarának főnöke vett részt s a fegyverszünet alatt irta: Übersicht des Feldzugs von 1813 (Leipzig 1814) c. munkáját.
 
[[1815]]-ben az Orosz-Német Légiót beolvasztották a porosz hadseregbe és Clausewitz visszatért a porosz katonai szolgálatba. Hamarosan Johann von Thielmann III. hadseregének vezérkarába került. Részt vett [[ligny-iLignyi csata|ligny-i csatában]], ami a [[waterlooi csata|waterlooi csatához]] vezetett 1815-ben.
 
Életének utolsó három évtizedében a berlini hadiiskola igazgatója volt. [[1830]]-ban nevezték ki a tüzérség főfelügyelőjévé és azután [[August Neidhardt von Gneisenau|Gneisenau]] tábornagy táborkari főnökévé. [[kolera|Kolerában]] halt meg.

Navigációs menü