„Sport” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pegybot (vitalap | szerkesztései)
a clean up, replaced: ezer éves → ezeréves AWB
14. sor: 14. sor:
[[Fájl:Modern Pentathlon 2004 Olympics.jpg|bélyegkép|150px|jobbra|Öttusa-terepfutás]]
[[Fájl:Modern Pentathlon 2004 Olympics.jpg|bélyegkép|150px|jobbra|Öttusa-terepfutás]]


A történelem előtti időkből sok [[felfedezés]] – például ausztrál, afrikai és francia (lásd: [[Lascaux]]) barlangrajzok – mutat be rituális ceremóniákat. A kormeghatározások alapján van, amelyik lelet több mint 30 ezeréves.
A történelem előtti időkből sok [[felfedezés]] – például ausztrál, afrikai és francia (lásd: [[Lascaux]]) barlangrajzok – mutat be rituális ceremóniákat. A kormeghatározások alapján van, amely[[Heruef|eruef]] egyik reliefjén. Ugyanitt botvívás is feltűnik. A lótenyésztés és a [[harci szekér]] elterjedése után a kocsihajtók versenyei is megjelennek az [[Egyiptomi Újbirodalom|Újbirodalomban]].

A líbiai sivatagban talált kőkorszaki rajzok más egyebek mellett íjászatot és úszó embereket ábrázolnak.

Maga a művészet nem más, mint példa azokra a tevékenységekre, amelyek nem a létfenntartás problémakörébe tartoznak, és bizonyítékot szolgáltat arra, hogy volt szabadidő az ilyen tevékenységek végzésére. Emellett a rajzok más, nem létszükségnek számító tevékenységeket mutatnak be, mint a ceremóniák stb.

Ezért, bár az erre vonatkozó közvetlen bizonyítékok száma kevés, arra következtethetünk hogy már ebben az időben is léteztek sportnak számító tevékenységek. A sport gyökerei összefonódnak az emberiség gyökereivel.

=== Mezopotámia ===
A valódi sporttevékenységek első dokumentumai a [[mezopotámia]]i eposzokban gyakran feltűnő [[birkózás]]. A birkózás folyhatott életre-halálra is, de eldönthettek vele vértelenül nagyobb konfliktusokat is. A [[Gilgames-eposz]]ban [[Gilgames]] és [[Enkidu]] többször birkózik egymással, ez a motívum később a [[görög mitológia|görög mitológiában]] visszatérő elemmé válik, főleg [[Héraklész]] birkózásainál.

A birkózáson kívül más mai versenysport az [[i. e. 3. évezred]] túlnyomó részéből nem ismert, az egyéb sportok közül a ma sportnak tekintett vadászat létezett még, mint előkelő szabadidős tevékenység. Az i. e. 3. évezred vége felé [[Uruk]]ban már jelen volt az [[ökölvívás]], amit egy agyagtáblán ábrázolt bokszoló pár igazol.

=== Ókori Kína ===

Tárgyi leletek és épületek maradványai bizonyítják, hogy [[Kína|Kínában]] már i. e. 4 000 körül is létezett sport. A kínai sport eredete és fejlődése visszavezethető a korabeli foglalkozásokra, háborúkra és szórakoztatásra.

A [[gimnasztika]] népszerű sportnak számított Kína múltjában. Ez ma is így van; a kínai [[akrobata|akrobaták]] ügyessége világszerte elismert.

=== Ókori Egyiptom ===

Az [[ókori Egyiptom]] sportjai is szorosan kapcsolódtak a mindennapi élet eseményeihez. Egyiptom életében a [[Nílus]] központi szerepet játszott és játszik, így nem meglepő, hogy ehhez köthető sportok alakultak ki, mint az úszás és a horgászat. Ezenkívül például gerelyhajítással, magasugrással, birkózással is foglalkoztak. Ez utóbbi a legelső ismert sport Egyiptomban is, az [[i. e. 25. század]]i [[Ptahhotep]] [[masztaba|masztabájában]] birkózókat ábrázoló reliefek vannak. [[I. e. 19. század]]iak az első labdajáték-ábrázolások, [[i. e. 14. század]]i az első ismert ökölvívó jelenet [[Heruef]] egyik reliefjén. Ugyanitt botvívás is feltűnik. A lótenyésztés és a [[harci szekér]] elterjedése után a kocsihajtók versenyei is megjelennek az [[Egyiptomi Újbirodalom|Újbirodalomban]].

=== Ókori Görögország ===
[[Fájl:Greek statue discus thrower 2 century aC.jpg|bélyegkép|150px|jobbra|[[Római Birodalom|Római]] bronz reprodukciója [[Mürón (szobrász)|Mürón]] Discobolosának, 2. század]]

Az [[ókori Görögország]] idején a térségben már jó ideje léteztek a különféle sportok az [[ókori Kelet]]en, ezek egy részének átvétele és meghonosítása ismét a görög kultúra mély keleti kapcsolatait igazolja. A görögök ősi mítoszaikban és regéikben a testi erőre, ügyességre és ravaszságra helyezték a legnagyobb hangsúlyt, hőseik, héroszaik egytől egyig kiváló katonák. E tulajdonságok fejlesztésére és összemérésére alkalmazták a birkózást, futást, ökölvívást, gerelyhajítást, diszkoszvetést, és a kocsiversenyeket, valamint olyan versenysportokat, amiket ma már nem űznek, mint a fegyveres futás, a helyből távolugrás vagy az ógörög mintájú sokszor véres és maradandó károsodásokat okozó [[ókori görög pankráció|pankráció]].

A görögök mindig díjazásért küzdöttek e sportágakban, ez volt az ''athlon'' (αθλον). A harc közbeni küzdelmet ''agón''nak nevezték (αγων). Az athlon és az agón összefügg, aki az athlonban ügyes, az megállja a helyét az agónban is. Ezért a görög harci szellem elsődleges forrása az athlon volt. A versenyeket általában valakinek vagy valaminek az emlékére rendezték. Ezek legkorábbi szemléltetései a [[homérosz]]i [[Iliasz]]ban olvashatók, például a [[Patroklosz]] halála utáni versenyeket, ahol Homérosz nem felejti el lejegyezni a különböző versenyszámok győzteseit és a jutalmukat. Mindig kizárólag az első helyezettet díjazták, a második vagy harmadik helyért semmi sem járt. Csak egy győztes és az összes többi vesztes létezett számukra.

Négyévente megrendezték az [[olümpiai játékok]]at, a Peloponnészoszi-félsziget egy kis falujában, [[Olümpia|Olümpiában]]. A játékok nem csupán sportesemények voltak, hanem az egyéni teljesítmények, a kultúra, művészet, építészet, és a görög istenek ünnepei. Négy nagy, pánhellén játék volt, az olümpiai mellett az [[iszthmoszi játékok]], a [[nemeai játékok]], és a [[püthói játékok]], de szinte minden nagyobb városkörnyéknek volt helyi versenye is, mint [[Athén]]ban a [[Panathénaia]], [[Spárta|Spártában]] a [[Karneia]]. Ezekből háromszáznál is több volt.

Mivel a játékok szent eseménynek számítottak, a görögök ez időre beszüntették az ellenségeskedést. Az épp folyamatban lévő háborúkban fegyverszünetet léptettek életbe. A nyilvános kivégzéseket szintén felfüggesztették. A fegyverszünet ideje alatt a békésen, civilizált körülmények között küzdöttek meg egymással. A négy játékszínhely miatt minden évre jutott egy-egy nagy jelentőségű rendezvény. Ezek közül az olümpiai játékok a legismertebbek. Ezeken egy idő után már nem csak sportviadalok voltak, hanem például zenei és versmondás-versenyek, vagy festők versenye.

=== Modern európai és a világsport fejlődése ===
A sport az ókori olimpiáktól napjainkig egyre jobban szervezetté és szabályozottá vált. Az élelemszerzéshez és túléléshez szükséges tevékenységeket, mint a vadászat vagy a horgászás, egyre inkább a versenyzés vagy a kikapcsolódás kedvéért űzték. Az ipari forradalom és a tömegtermelés megjelenése több szabadidőhöz is vezetett, amely lehetővé tette a tömeges hozzáférést a sporthoz, mind nézőként, mind sportolóként.

A tömegtájékoztatás és globális kommunikáció megjelenésével ez a trend tovább folytatódott. A professzionalizmus uralkodóvá vált, ezzel tovább népszerűsítve a sportokat.


Napjainkban egyre népszerűbbé válnak a veszélyes és [[extrém sport]]ok, amelyek a mindennapi élet rutinjából való elmenekülés lehetőségét kínálják.
Napjainkban egyre népszerűbbé válnak a veszélyes és [[extrém sport]]ok, amelyek a mindennapi élet rutinjából való elmenekülés lehetőségét kínálják.

A lap 2017. április 9., 20:26-kori változata

Sport a gyerekkortól. A futball egy csapatsport, aminek szociális jelentése van.

A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett. A sport kifejezés az angolba származott francia „desporter” (mulatságoknak élő) szóból származik. Az angolban a 15. század közepe táján fordul elő először „szórakozás, időtöltés” értelemben. A 16. században már különféle játékok játszására alkalmazták, de főleg a szabadban végzett szabadidős tevékenységekre. Ekkor még sem a görög αγων (agón, verseny, mérkőzés), sem az αθλον (athlon, küzdelem díjért) jelentéseit nem értették bele.

A sport története

A sport történelmen átívelő fejlődése sokat elárul a társadalmi változásokról és a sport természetéről.

Úgy tűnik, a sport magába foglalja az emberi képességek öncélú fejlesztését és a képességek gyakorlati alkalmazhatósága miatti fejlesztését egyaránt. Ebből következik, hogy a sport feltehetőleg az emberiséggel egyidős, és a kezdetektől hasznos módja lehetett a tanulásnak és fejlődésnek.

Természetesen ahogy haladunk visszafelé az időben, egyre kevesebb bizonyíték támasztja alá ezt a feltételezést.

Őstörténet

Öttusa-terepfutás

A történelem előtti időkből sok felfedezés – például ausztrál, afrikai és francia (lásd: Lascaux) barlangrajzok – mutat be rituális ceremóniákat. A kormeghatározások alapján van, amelyeruef egyik reliefjén. Ugyanitt botvívás is feltűnik. A lótenyésztés és a harci szekér elterjedése után a kocsihajtók versenyei is megjelennek az Újbirodalomban.

Napjainkban egyre népszerűbbé válnak a veszélyes és extrém sportok, amelyek a mindennapi élet rutinjából való elmenekülés lehetőségét kínálják.

A sportok osztályozása

A modern sportokat nagyfokú szervezettség és bonyolult szabályok jellemzik

Az alábbi rendszer a sportokat igyekszik osztályozni céljuk szerint. A lista inkább szemléltető, mint átfogó jellegű.

Versenyzés

Ellenfél

Teljesítmény

A kategóriák kombinációja

Wikinews
Wikinews
Wikihírek egyik portáljához itt egy link:

Fentiek tetszőlegesen kombinálva, mint például:

További információk

Commons:Category:Sports
A Wikimédia Commons tartalmaz Sport témájú médiaállományokat.
  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap