„A vörös grófnő (film)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Nincs szerkesztési összefoglaló
* A [[Dózsa László (színművész)|Dózsa László]] alakításában megjelenő [[Festetics Sándor]] hadügyminiszter, aki egyébként Károlyi sógora volt, kevésbé felismerhető formában megjelenik [[Bereményi Géza]] [[A tanítványok (film)|A tanítványok]] című filmje Sándor grófjaként is. Ott [[Csutoros Sándor]] személyesítette meg.
* Az egyik telefonos jelenet, amikor Magasházy László Károlyiéknál keresi Pallavicini Györgyöt, feltehetően utalás arra az 1918. novemberében indult tiszti összeesküvésre<ref>Prónay Pál, Görgey György, Görgey József, gróf Crouy Péter, Kozma Miklós, Marton Béla, Rácz Kálmán, Wiesinger Győző, Geher Gyula, Beretvás Endre, Toókos Gyula és Zsilinszky István. Az összeesküvőkkel kapcsolatban állt Horváth Dénes, Gömbös Gyula, Hefty Richárd és Magasházy László is.</ref>, amely puccsal [[Schnetzer Ferenc]] tábornokot kívánta diktátorként Károlyi helyére állítani.
* A film abból a szempontból is érdekes, hogy kizárólag egy osztálya ellen lázadó, osztályát elhagyó grófnő emlékirataiban lelhetők fel a visszásságai az arisztokrácia és az alsóbbnak tekintett néposztályok mindennapi érintkezései során jelentkező, néha felháborító, néha mulatságos részletei. Például mikor a Károlyi autójáért aggódó, szemlátomás ideges sofőr minden sürgős mondandójához is kötelezően hozzáteszi, hogy 'méltóságos„méltóságos grófnő"grófnő” ahelyett, hogy egyszerűen "most„most jobbra"jobbra” vagy "balra"„balra” instrukciót adna, vagy megfogná a kormányt. Vagy például amikor a földeken átvágó fürdőruhás grófkisasszonyokat hirtelen megállva a munkával megsüvegelik az ott dolgozó cselédek, holott nyilván tapintatosabb lett volna nem észrevenni őket. De az ezeréves dresszírozás nem enged meg mérlegelést.
Más feldolgozások ilyen jeleneteknek a bemutatását általában kerülni igyekeznek.
* A színészek rendkívül jól és hitelesen alakították az arisztokratákat. Alig-alig csúszott be néhány apróbb hiba. Például hogy egy megfelelő neveltetésben részesült grófnő feltehetően sosem kérdez vissza "Hmm„Hmm?"-el. Bár ez is előfordulhatott a legjobb családban is.
 
== Források ==

Navigációs menü