„Wanda-halom” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Hibás szövegrész törlése
a →‎Források: Portál bírása
90. sor: 90. sor:


* {{fordítás|pl|Kopiec Wandy|lengyel|oldid= 48765249|n=a|4=lengyel}}
* {{fordítás|pl|Kopiec Wandy|lengyel|oldid= 48765249|n=a|4=lengyel}}

{{Portál|Lengyelország|-|Történelem}}


[[Kategória:Lengyelország történelme]]
[[Kategória:Lengyelország történelme]]

A lap 2017. március 18., 13:08-kori változata

Wanda-halom
Kopiec Wandy
A halom látképe
A halom látképe
TelepülésKrakkó
Cím Lengyelország, Krakkó, Nowa Huta kerület
Építési adatok
Építés éveVII-VIII. század
Hasznosítása
Felhasználási területhalomsír
Alapadatok
Magassága14 m
Szélessége45-50 m
Egyéb jellemzők
NevezetességeiJan Matejko tervezte emlékmű
Elhelyezkedése
Wanda-halom (Krakkó)
Wanda-halom
Wanda-halom
Pozíció Krakkó térképén
é. sz. 50° 04′ 13″, k. h. 20° 04′ 05″Koordináták: é. sz. 50° 04′ 13″, k. h. 20° 04′ 05″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Wanda-halom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Wanda-halom (lengyelül: Kopiec Wandy) apró domb Krakkó Nowa Huta kerületében, a négy régi krakkói halom egyike. Valószínűleg a VII-VIII. században építették. A legenda szerint Wanda sírja, aki Krak (Krakus) fejedelem lánya volt. Wanda a Visztulába vetette magát, hogy elkerülje a Rytygier (Rytogar) német királlyal való kényszerházasságot és megmentse Krakkó városát. A halmon Jan Matejko lengyel festő tervei alapján emlékművet emeltek. Az emlékmű vörös márványból készült talapzatán a „Wanda” felirat, valamint egymást keresztezve egy guzsaly és egy kard látható, tetején pedig koronás fehér sas, Lengyelország címere. 2016 és 2017 fordulóján földradarral (GPR) vizsgálatokat végeztek, hogy megállapítsák, mit rejt a halom belseje.

Története

A halom a Krakkóval egybeolvadt egykori Mogiła falu területén áll, mely 1949 óta Nowa Huta kerülethez tartozik. Mogiłát 1222-ben említi először írásos emlék. A XV. század második felében Jan Długosz krónikás a halomról Wanda sírjaként írt. 1584-ben született az első leírás magáról a dombról. A XIX. század első felében ciszterciek kapták birtokba, majd 1860-ban az osztrákok erődítményt építettek, melynek része lett a krakkói várral és különféle földsáncokkal együtt. 1888 és 1890 között a földsáncokat téglából és kőből készült fallal váltották fel.

1890-ben Kornel Kozerski saját költségén felújíttatta a halmot, ekkor került a Jan Matejko tervezte emlékmű a tetejére. Ebben az időben, valószínűleg összefüggésben a felújítási munkálatokkal, elsőként és eddig egyetlenként Teodor Kułakowski politikus, a Krakkó Története és Műemlékei Baráti Társaság (Towarzystwo Miłośników Historii i Zabytków Krakowa) társalapítója kutatásokat végzett, hogy mi található a föld alatt, a halom belsejében. Az elvégzett munka nem volt szigorú értelemben vett régészeti feltárás.

Az erődítményt 1968-1970 folyamán lebontották, kisebb falmaradványok azonban megmaradtak belőle. 2016-ban a halmot földradaros vizsgálatnak vetették alá.

Leírás

A halom magassága 14 méter. Alapjánál 45-50, a tetejénél 9,5 méter az átmérője. Térfogata hozzávetőlegesen 9000 m³.

A halmon álló megfigyelőnek november 4. és február 6. között a felkelő nap a Krakus-halom felett jelenik meg. Május 2. és augusztus 10. között viszont a Krakus-halmon álló láthatja úgy, hogy a Nap a Wanda-halom fölött emelkedik magasra. Az időpontok nagyjából egybeesnek régi szláv ünnepekkel, a kereszténység előtti Dziady (Ősök) őszi és tavaszi ünneppel, valamint a Gromnica (február 2.) és a Perun vagy Perkunosz isten (július 20.) ünnepével.

A halom közelében fut a krakkói Ujastek Mogilski utca.

Hagyományosan Krakkó négy halmáról szokás beszélni, melyeket Krak, Wanda, Kosciuskó Tádé (Tadeusz Kościuszko) és Józef Piłsudski tiszteletére emeltek. Azonban 1997-ben II. János Pál tiszteletére is készült ilyen emlékmű, így ötre emelkedett a számuk.

Galéria

Kapcsolódó szócikkek

Források

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kopiec Wandy című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.