„Belső-London” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új, fordítás. Infoboxot nem tudtam.
(Nincs különbség)

A lap 2017. március 14., 16:47-kori változata

Belső-London nagy-londoni önálló városrészek (boroughk) egy csoportja brit főváros belső részében. Külső-Londin veszi körül. A 16. század utolsó évtizedében indult londoni halálozási jegyzék említi először. Rögzített határú statisztikai területté 1847-ben vált. 1855 és 1965 között önálló közigazgatási egység volt.

Ma kétféle elfogadott definíciója létezik: közigazgatási és statisztikai. Az egyiket az 1965 április 1-jén hatályba lépett 1963-as londoni önkormányzati törvény fogalmazta meg. Eszerint Belső-London 12 boroughból áll és a területe csaknem megegyezik az ugyanakkor megszűnt London megye területével.[1] A másik a Nemzeti Statisztikai Hivatal (Office for National Statistics) által használt definíció, amely szerint 11-et foglal magába a belső-londoni boroughk közül, plusz két külső-londoni borought és a City of Londont.[2]

Belső-London területre és lakosságra is kisebb Külső-Londonnál, a népsűrűsége azonban kétszer akkora. Területre nincs kétharmad akkor, mint Budapest, lakossága azonban csaknem kétszerese a magyar fővárosénak.

A statisztikák szerint Európa leggazdagabb területe: itt van Európa legdrágább utcája, és az egy főre eső GDP több, mint 80 ezer euró.[3], miközben az átlag az Egyesült Királyságban 27 ezer euró.[3] Many of the world's wealthiest people live in Inner London, but there is also widespread poverty.[4]

Belső-London magja a londoni városcentrum.

Jegyzetek

  1. Saint, A., Politics and the people of London: the London County Council (1889–1965), (1989)
  2. Newham London Borough Council – Positively Inner London
  3. a b Archived copy. [2013. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 25.)
  4. Simon Rogers: Indices of multiple deprivation: find the poorest places in England. The Guardian, 2011. március 29. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben az Inner London című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.