„Bátor Tábor” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
clean up AWB
a (Hatvan kategória hozzáadva (a HotCattel))
a (clean up AWB)
A '''Bátor Tábor''' [[Hatvan]] városa mellett található az egykori alkotótábor területén, kizárólag magánadományokból felépített épületegyüttes, amely súlyos beteg gyermekek táboroztatására szolgál. A Bátor Tábor minden programja ingyenes a részt vevő gyerekek és a családjaik számára. A Bátor Tábor Alapítvány [[közhasznú szervezet]]ként működik. A programot a Bátor Tábor Alapítvány kizárólag jótékonysági felajánlásokból tartja fent. A táborban 7 darab egyenként tízfős gyermekapartman, korszerű orvosi épület, 150 fős étterem, Közép-Európa legmodernebb magas-kötélpályája, egy műfüves focipálya, íjászpálya, médiastúdió, lovarda, csónakázótó, sportcsarnok és zeneterápiás terem várja a táborozókat.
 
== Célja ==
A Bátor Tábor Alapítványt [[gyermekorvos]]ok, [[gyermekpszichológus]]ok és [[mentálhigiéné]]s szakemberek hozták létre 2001-ben Magyarországon. Az alapítvány ingyenes táborozási lehetőséget nyújt Közép-Európa súlyos beteg gyermekei számára. A Bátor Táborban a táborozók állandó szakorvosi felügyelet mellett vehetnek részt olyan programokon, amiknek a kipróbálására egészségi állapotuk miatt máshol nemigen volna lehetőségük: [[lovaglás|lovagolnak]], [[evezés|eveznek]], [[íjászat|íjászkodnak]], próbára teszik magukat a magas-kötélpályáján, [[fényképészet|fotóznak]] és [[táncterápia|tánc]]-, [[zeneterápia|zene]]- és [[drámaterápia|drámaterápiás]] programokon vesznek részt. A vidám, felszabadító élmények hatására erősödik a gyermekek [[önbizalom|önbizalma]] és a gyógyulásba vetett hite, bátrabban néznek szembe a hétköznapok nehézségeivel, és a betegséggel.
 
== Terápiás hatás ==
A Bátor Tábor turnusok lebonyolításában évente több mint 400 önkéntes (tábori nevén „cimbora”) vesz részt. Az ő feladatuk a tematikus foglalkozások lebonyolítása és egy vidám, elfogadó, megerősítő légkör megteremtése a táborozók számára. A Bátor Tábor saját önkéntes-menedzsment rendszert fejlesztett ki a segítők munkájának megkönnyítésére – a speciális kiválasztási, képzési és értékelési rendszer magas színvonalát 2009-ben az [[Önkéntes Központ Alapítvány]] az Év Önkéntesprogramja díjjal ismerte el.
 
A cimboráknak ("cimbiknek") két alapvető csoportja van: a házi cimborák ugyanazzal a gyereksereggel vannak reggeltől estig, és így kísérik végig a táborozók életét a tábor folyamán; a játszó cimborák pedig szervezik a foglalkozásokat, játékokat, programokat.
 
== Nemzetközi kapcsolatok ==
38 634

szerkesztés

Navigációs menü