„Jean Charles Léonard de Sismondi” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Robot: Kiskötőjel cseréje gondolatjelre
a (Robot: Kiskötőjel cseréje gondolatjelre)
'''Sismondi''', teljes nevén '''Jean Charles Léonard de Sismondi''' ([[Genf]], [[1773]]. [[május 19]]. - [[Genf]], [[1842]]. [[június 25]].) svájci közgazdász és történész. A gazdasági romanticizmus egyik képviselője.
 
Korában [[Genf]] önálló kis köztársaság, melyet laza szövetség fűz [[Svájc]] többi kantonjához. Az ipari forradalom szétzúzta a kistermelést, a kézműves átadta helyét a gyári termelésnek, a saját mesterségére és szerény jólétére büszke, független kézműves pedig a nyomorgó proletárnak.
 
== Közgazdasági nézetei ==
=== Sismondi módszere - A kapitalizmus bírálata ===
A kispolgári értékek szószólója. Az angliai ipari forradalom társadalmi következményeit látva kiábrándult a laissaiz faire elvéből és a kapitalista rendszer bírálója lett. Elméletének középpontjába a piac, a realizálás és a válságok problémáját állította. Felhívja a figyelmet arra, hogy a tőkés tulajdonviszonyok gazdasági szabadság esetén súlyos bajokat idéznek elő. Tagadja, hogy az egyéni érdekek szabad érvényesülése megvalósítaná a társadalmi jólétet. Úgy képzeli, hogy az államhatalom gazdasági beavatkozása azzal, hogy szembeállítja minden magánérdekkel a közérdeket, kiküszöbölheti a tőkés társadalom ellentmondásait. A Smith-Ricardo iskolával ellentétben, amely a kapitalizmus kulcsproblémájának a felhalmozást tekintette és figyelmen kívül hagyta a realizálást, Sismondi a termelés és a fogyasztás közti ellentmondást és ezzel kapcsolatban a piac- és realizálási problémát állította előtérbe. A gépipar kialakulásának következményeként vezeti le a túltermelési válságok szükségszerűségét, s [[Malthus]]hoz hasonlóan „harmadik személyek” fogyasztásában látja a kiutat. Csakhogy Sismondi számára Malthustól eltérően ezek elsősorban a kisárutermelők, a parasztok, a kézművesek. A szabad verseny szerinte pusztító gazdasági és társadalmi következményekkel jár. Ezért a közgazdaságtan fő feladatát abban látja, hogy megvizsgálja, miként kellene a kormánynak a termelést és a forgalmat irányítania és szabályoznia, miként kellene igazságos módon a vagyont elosztania.
 
51 479

szerkesztés

Navigációs menü